Srazí Čína bitcoin opět na 60 000 USD?

Tento týden kurz ceny bitcoinu hezky skákal. Předvedl býčí i medvědí formace a v pátek úžasně rostl. Srazí ho sobotní informace z Číny zpět na 60 000 USD nebo bude v pondělí pokračovat? Projdeme si spolu detailně grafy a pokusíme se odhadnout, kam se bitcoin dále vydá.

Začneme opět shrnutím a zhodnocením aktuálního týdne. Vidíme, že bitcoin do něj opět vstoupil pěkným růstem a pokusem o prolomení 200denního klouzavého průměru (modrá, 200DMA). V pondělí byla vidět chuť nakupovat nejen na asijských trzích, ale i po otevření newyorské burzy se kurz opět pokusil tuto rezistenci zdolat. Nakupovalo se nejen přímo, ale i spotové burzovně obchodovatelné fondy (ETF) na bitcoin za pondělí zaznamenaly nárůst o více než 235 milionů USD.

Nicméně se klouzavý průměr prolomit nepodařilo a bitcoin konsolidoval mírně pod ním. Z objemů vidíme, že trhy v úterý spíše vyčkávaly a bitcoin se vrátil na páteční uzavírací cenu z CME. Ve středu došlo ke zveřejnění detailního zápisu z posledního zasedání Fed (FOMC Minutes). Z něj vyplynulo, že členové komise jsou spíše rozpolcení ohledně dalšího směřování sazeb. Trh informaci vyhodnotil jako nejistotu a bitcoin se propadl k 60 000 USD. Nicméně support zatím odolal.

Inflace USA neklesá tak rychle, jak se očekávalo

A pak přišel čtvrtek a Spojené státy zveřejnily svoje inflační čísla. Inflace neklesá tak jak se očekávalo a počet žádostí o podporu roste rychleji než se čekalo. Trh na to reagoval panikou a strachem z nástupu recese. Bitcoin se krátce propadl a otestoval úroveň kolem 59 000 USD. Pak si ale informace sedly a trh si uvědomil, že i tak je inflace nejnižší za poslední tři roky. Navíc se trhy těší na 2 bilionu juanů (cca 283 miliard USD), které má Čína vynaložit na podporu svojí ekonomiky. Bitcoin se odrazil a celý pátek vlastně jenom rostl. Opět otestoval 200DMA a na chicagské burze s deriváty (CME) uzavřel na úrovni 62 513 USD. To je úroveň, kde se pak většinou pohybuje celý víkend nebo má tendenci se na ní vrátit z počátku nového týdne.

Všimněte si ale, že i o víkendu máme na trhu vyšší objemy. Osobně si je spojuji se sobotní konferencí čínského ministra financí. Očekávalo se představení detailů fiskálního stimulu. To se ale nestalo a naopak naznačil, že je se směřováním ekonomiky spokojený. Hlavně podpora spotřeby se nezdá být prioritou. Přitom právě spotřeba je podle ekonomů jedním z hlavním faktorů, který by pomohl porazit deflaci. Předpokládám, že trh s bitcoinem zatím nezaujal stanovisko a vyčkává na nedělní večerní reakci asijských obchodníků.

Zajímavost :  Zdravotníci varujú pred katastrofálnymi dôsledkami konsolidácie. Bez zmien hrozí masové podávanie výpovedí

Čtyřhodinový graf maluje klesající trend

Na čtyřhodinovém grafu jsem vyznačil nejbližší historická pásma rezistence a podpory. Současně jsem modře vyznačil aktuální trend tohoto měsíce. Tedy pokles. Vidíme opakované nižší vrcholy a nižší dna. Pro proražení tohoto trendu potřebujeme uzavřít čtyřhodinovou svíčku nad 63 650 USD. Uvidíme, zda se již klesající trendová linie (šedá) přetvořila do supportu nebo zda stále platí a po víkendu opět získá na síle.

Denní graf nás učí základní vzory

Na denním grafu stále platí býčí vlajka (oranžová) a při troše štěstí by brzy mohl přijít další test její horní linie. Došlo k druhému otestování supportu na 60 000 USD a vypadá to, že by tato úroveň šla uznat jako další dno. To by pak znamenalo potvrzení prolomení klesajícího trendu a nástup růstu. Na grafu se zatím můžeme krásně učit základní svíčkové formace. V pondělí tam je krásně vidět Shooting Star a ve čtvrtek zase naopak Morning Star nebo někdo také označuje jako Bullish Pin Bar. Z formace těchto svíček lze často dobře usoudit, kam se bude kurz ceny bitcoinu dále vyvíjet.

Týdenní graf se připravuje na růst

Týdenní svíčka je zatím zelená a tvoří vzor Long-legged Doji. Ta se dá také číst jako nerozhodnost trhu, protože medvědi sice na chvíli dokázali stlačit cenu dolů, ale býci to dokázali vrátit zpět. To samé i naopak. S ohledem na předchozí týdenní svíčku ve tvaru Hanging Man (medvědí signál) by se tato týdenní svíce dala brát jako změna trendu. Medvědi slábnou.

Do grafu jsem zanesl i indikátor Ichomoku Kinko Hyo, kde vidíme že se tento týden podařilo otestovat krátkodobý trend (Tenkan-sen, červený) i střednědobý trend (Kijun-sen, modrý). Oba posloužily jako support. Další support ve formě mraku Komo se nachází pod námi (49 200 až 55 540 USD). Přesto je potřeba si uvědomit, že Chikou span (aktuální cena nanesená 26 týdnů zpětně) se již nachází pod grafem. To značí aktuální medvědí trend.

Do grafu jsem také přidal indikátor MACD, kde vidíme potenciální býčí překřížení. Růst by mohl přijít poměrně brzy i s ohledem na to, že za tři týdny máme ve Spojených státech prezidentské volby. A to je pro trhy pokaždé velmi býčí událost.

Zajímavost :  Do sveta zo Stupavy? Ráž chce na poli veľkú vlakovú stanicu, výber lokality nedáva zmysel

Jaká nálada panuje na internetu?

Než shrnu výše uvedená fakta do nějakého závěru, tak se tradičně podívám na sociální sítě. Zajímá mě, jaká nálada tam teď panuje a jestli populární analytici radí nakupovat nebo prodávat. Přeci jen je sleduje dost lidí a jejich názor na ně má jistě vliv.

Titan of Crypto zveřejnil další potenciální důkaz o tom, že bitcoin brzy překoná 100 000 USD. Jeho konzervativní odhad je 105 000 USD. Vychází z aplikace Fibonacciho retracementu na na jednotlivé čtyřleté cykly bitcoinu.

Mikybull Crypto ukazuje podobnost s loňským rokem. Délka konsolidace by skoro odpovídala a vývoj technického indikátoru Relative Strength Index (RSI) je také podobný. Loni přišel impulz v podobě žádostí o spotová ETF. Bude tím letošním impulzem snad odškodnění klientů FTX nebo prezidentské volby?

Index Fear & Greed ukazuje neutrální úroveň. Objemy jsou tedy normální, volatilita nevybočuje a na internetu se bitcoin nijak zásadně neřeší. Ideální situace pro růst, ale i propad. Tady tedy nevíme nic.

ChiefraT na grafech zakreslil 200denní exponenciální klouzavý průměr (200DEMA). Ten posloužil jako silný support a mohl by nám signalizovat dvojité dno. To by značilo obrat trendu a další růst. Přijde?

Co si z toho odnést?

Pojďme si to tedy shrnout. Kurz ceny bitcoinu v pátek uzavřel na 62 513 USD. Tam tedy předpokládám, že v pondělí někde začneme. Tuto sobotu ale proběhla důležitá konference s čínským ministrem financí a nedošlo ke zveřejnění předpokládaných detailů podpory ekonomiky. Rozhodně bude zajímavé, jak se k tomu dnes v noci postaví asijské trhy a zítra i ty americké. Vydrží nám páteční růst?

Zajímavost :  Podle analytiků Goldman Sachs index S&P 500 dosáhne brzy 6 000 bodů

Na čtyřhodinovém grafu je potřeba prolomit klesající trend. Nejsme daleko, ale 200denní klouzavý průměr nad námi je slušná rezistence. Věřím, že se to podaří a doufám tento týden v otestování horní trendové linie býčí vlajky z denního grafu. Na týdenním grafu vyhlížím býčí překřížení na MACD. To by mohly spustit americké prezidentské volby, kde již rostou preference pro kryptoměnovém kandidáta.

Bude říjen pro bitcoin býčí?

Samozřejmě sleduji i vývoj v čase. Do konce roku nám zbývá 11 týdnů a většina z nich je pro bitcoin příznivá. Tedy historicky byla. To samozřejmě není záruka budoucích výkonů. Osobně ale stále vidím na trhu potenciální býčí impulzy. Hodně jsme je ve středu rozebírali s Jaroslavem Jarolímem na streamu. Odškodnění klientů burzy FTX by mělo začít do 60 dnů. Soud s jejich plánem v pondělí souhlasil. Z dlouhodobého hlediska jsem tedy stále býčí.

Při pohledu na aktuální situaci ale zůstanu dnes jen v pozici diváka. Nejprve mne zajímá, jak trhy vyhodnotí sobotní informace z Číny a i jejich zveřejněný vývoj inflace. V pondělí a úterý si vyslechnu proslovy jednotlivých členů Fedu. Dám si je dohromady se čtvrtečními výsledky maloobchodních tržeb v USA a pátečními počty stavebních povolenek. Amerika se teď potýká s následky hurikánu Milton a podle prvních odhadů se škody vyšplhají přes 50 miliard USD. I to by mohlo ekonomiku ovlivnit.

V pondělí uvidím jaké budou reakce trhů a pak si předpokládám otevřu adekvátní krátkou nebo dlouhou pozici. Support kolem 60 000 USD se ukázal jako silný, takže tam bych směřoval otevření dlouhých pozic. Při prolomení rezistence nad námi budu cílit na 64 000 nebo až 66 000 USD. Tam se nachází aktuální horní trendová linie býčí vlajky. Věřím v její brzké otestování a snad i prolomení.

Nezapomeňte ale, že celý článek je jen a pouze mým osobním názorem. Pro vás to není ani investiční rada nebo nějaká forma doporučení. Udělejte si vlastní analýzu, definujte investiční strategii a pak teprve zadávejte obchody. DYOR.

Sleduj Jardovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO