Představitelé Fedu zastávají odlišné názory ohledně budoucího snižování úrokových sazeb

Úředníci Federálního rezervního systému se na zářijovém zasedání dohodli na snížení úrokových sazeb. Nebyli si však jisti, jak agresivně postupovat. Nakonec se rozhodli pro snížení o půl procentního bodu, aby vyvážili důvěru v inflaci s obavami o trh práce, jak ukazují informace ze středečních zápisů.

Shrnutí schůzky detailně popsalo důvody pro první výrazné snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů za více než čtyři roky. Ukázalo také, že členové byli rozděleni v názoru, jak postupovat do budoucna. Někteří úředníci doufali v menší snížení o čtvrt procentního bodu, hledali ujištění, že inflace trvale klesá, a měli menší obavy o pracovní trh.

Debata mezi úředníky o míře snížení úrokových sazeb

Jedinou členkou Federálního výboru pro otevřený trh, která hlasovala proti snížení o půl bodu, byla guvernérka Michelle Bowmanová. Uvedla, že by upřednostnila snížení o čtvrt bodu. Zápisy však naznačily, že i další preferovali nižší snížení. Bylo to poprvé od roku 2005, kdy guvernérka nesouhlasila s hlasováním o úrokových sazbách Fedu. Federální rezervní systém je známý svou jednotou v měnové politice.

Zajímavost :  Koniec obrubníkom na Vajanského nábreží. Magistrát musí vrátiť vozovku do pôvodného stavu

„Někteří účastníci uvedli, že by na tomto zasedání upřednostnili snížení cílového rozpětí o 25 bazických bodů,” stojí v zápisu. Několik účastníků také uvedlo, že snížení o 25 bazických bodů by mohlo signalizovat předvídatelnější cestu politiky ke vybalancovanému stavu.

Tržní reakce a ekonomické ukazatele

Trhy po zveřejnění zápisu téměř nijak nereagovaly. Hlavní indexy pokračovaly v silném růstu. Od zasedání ukázaly ekonomické ukazatele, že trh práce je možná silnější, než úředníci očekávali. V září vzrostl počet pracovních míst mimo zemědělství o 254 000, což bylo mnohem více, než se očekávalo, a míra nezaměstnanosti klesla na 4,1 %.

Očekávání budoucích kroků Fedu v oblasti snižování úrokových sazeb

Data potvrdila očekávání, že ačkoli Fed pravděpodobně zahajuje cyklus uvolňování, budoucí snížení úrokových sazeb pravděpodobně nebudou tak agresivní jako to zářijové. Předseda Jerome Powell a další představitelé Fedu podpořili snížení očekávaných 50 bazických bodů do konce roku 2024, jak naznačuje neoficiální prognóza dot plot zveřejněná po zářijovém zasedání.

Zajímavost :  Premiér Fico ohlásil podporu pre regióny. Štát uvoľní pre samosprávy 50 miliónov eur

V zápisech také stálo, že hlasování o schválení snížení o 50 bazických bodů přišlo v naději pokroku ve snižování inflace. Podstatná většina účastníků upřednostňovala větší snížení, aniž by specifikovali počet odpůrců. Termín naznačuje zapojení celého FOMC, nikoli jen hlasujících členů.

Historický kontext a aktuální tržní očekávání

Za normálních okolností Fed preferuje snížení v krocích po čtvrt bodu. Dříve centrální banka snižovala úrokové sazby o půl bodu pouze během pandemie Covid a finanční krize v roce 2008. Tržní ocenění naznačuje, že sazba federálních fondů by mohla na konci roku 2025 být v rozmezí 3,25 % až 3,5 %. Predikce je v souladu s mediánovou projekcí 3,4 % podle FedWatch od CME Group.

Odlišné chování dluhopisového trhu

Trh s dluhopisy se však chová odlišně. Od zasedání Fedu vzrostly výnosy desetiletých i dvouletých státních dluhopisů přibližně o 40 bazických bodů. Futures trhy nyní dokonce oceňují asi 20% šanci, že Fed nesníží na svém zasedání 6.–7. listopadu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Slovanista dostal zaucho, ale otočil: Stáva sa hráčom vysokého levelu, tvrdí šéf

Doporučujeme ke čtení také :