Populizmus, ignorácia odborníkov a slabý boj s dezinformáciami. Ako sme (ne)zvládli pandémiu

11. okt 2024 o 14:42  I 

Uplynie päť rokov od pandémie covidu-19.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

V októbri 2019 ešte nikto netušil, že svet zachváti pandémia.

O dva mesiace neskôr prepuklo v čínskom meste Wu-chan ochorenie covid-19. Nákaza spôsobená novým koronavírusom sa však rýchlo rozšírila aj do ostatných oblastí Číny a z nich aj do celého sveta.

Už vo februári 2020 lekári zaznamenali výrazný nárast počtu covidových prípadov na severe Talianska. V tom istom čase začali hlásiť prípady infikovaných ľudí aj mnohé ďalšie členské štáty EÚ.

Zajímavost :  Polský železniční dopravce PKP získal 360 milionů eur na dva pilotní projekty

Šiesteho marca 2020 potvrdili odborníci prvý prípad aj na Slovensku. Infikovaný bol 52-ročný muž z Bratislavského kraja.

Nasledujúce mesiace sprevádzali rôzne opatrenia: od nosenia rúšok v interiéroch a exteriéroch, cez povinné lock downy až po plošné antigénové testovanie, ktoré zostalo slovenským unikátom.

V Európe pribúdali denne desaťtisíce infikovaných a tisíce obetí. Celkovo prišlo počas pandémie o život viac ako šesť miliónov ľudí.

Situáciu sprevádzal chaos, zmätočné rozhodnutia politikov a situácia naplno odhalila silu konšpiračných teórií, ktoré šírili aj niektorí lekári.

Necelých päť rokov po vypuknutí jednej z najväčších kríz, do ktorej sa dostalo ľudstvo po druhej svetovej vojne, sme sa rozhodli nájsť odpovede na niektoré otázky. Zaujímalo nás, v čom vírus SARS-CoV-2 odborníkov prekvapil? Ktoré opatrenia dnes považujú za zbytočné, a ktoré naopak za prospešné? Koľko životov zachránilo očkovanie? Ako sa cítia dnes pri vyhláseniach, že pandémia na Slovensku nebola?

Zajímavost :  Ceny ropy poklesli po správe o zvýšení zásob v USA

V nasledujúcom texte na otázky denníka SME odpovedajú evolučný biológ Jaroslav Flegr, zdravotnícky analytik Martin Smatana a lekár a molekulárny biológ Peter Celec.

Čím vírus SARS-CoV-2 najviac prekvapil?

Podľa molekulárneho biológa Petra Celeca, prvým prekvapením bol už fakt, že pandémiu spôsobil práve koronavírus.

“Myslím, že väčšina odborníkov na infekčné choroby očakávala a vlastne stále očakáva, že pandémiu spôsobí vírus chrípky. Vzhľadom na jeho vlastnosti bola, a naďalej aj je, pravdepodobnosť pandémie oveľa vyššia ako pri koronavírusoch,” vysvetľuje.

Evolučného biológa Jaroslava Flegra zaskočilo najmä to, že vírus SARS-CoV-2 sa počas celej doby pandémie správal presne tak, ako predpovedajú učebnice evolučnej parazitológie. Až na jednu výnimku.

Zajímavost :  Ani kontrolóri nezistili, čo robí agentúra, ktorú založili Kollár s Holým

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO