Drucker verí v riešenie pre zdravotníkov. Truban: Nový minister by mal symbolicky začať od seba a znížiť si plat

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) verí, že vláda v súvislosti s návrhom konsolidačných opatrení príde s návrhom kompromisu pre zdravotníkov, ktorý bude dobrou správou pre Slovensko.

Upozornil však, že kompromis bude na úkor deficitu. Uviedol to v nedeľňajšej televíznej diskusii STVR O 5 minút 12.

Opozičný poslanec Michal Truban (PS) zopakoval, že konsolidácia sa vôbec nemala dotknúť zdravotníkov. Skritizoval aj celkový balíček a dúfa, že ho prezident Peter Pellegrini nepodpíše.

Je to finančák, on to zvládne

“Máme nejakú predstavu, ideme rokovať a verím, že prídeme s návrhom kompromisu, ktorý bude znamenať dobrú správu pre Slovensko, ale momentálne vám hovorím, že aj z tých predbežných rokovaní, ktoré stále vedieme, nie sú kryté tieto finančné prostriedky. To znamená, pôjde to zatiaľ na úkor tohto deficitu,” uviedol Drucker na margo avizovaných rokovaní so zdravotníkmi.

Zajímavost :  Novým ministrem průmyslu a obchodu je Lukáš Vlček. Nahradí kandidáta na eurokomisaře Jozefa Síkelu

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) podľa neho zároveň bude musieť prísť s ozdravnými opatreniami v rezorte.

Myslí si, že Šaško úlohy, čakajúce v sektore, zvládne. “Je to finančák, dnes zdravotníctvo potrebuje jeho pohľad,” poznamenal. Ocenil, že chce sledovať tok financií v sektore.

Prezident Peter Pellegrini vo štvrtok (10. októbra) vymenoval nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška:

Drucker nevie, kam budú smerovať kroky bývalej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Medializované informácie, že by mali smerovať do štruktúr Organizácie spojených národov vníma ako špekuláciu. “Pýtal som sa jej na to, zasmiala sa a absolútne to odmietla,” povedal.

Truban zopakoval, že najdôležitejšie je, aby mal minister podporu premiéra a vlády, a to aj v ťažkých časoch, pretože inak sa mu nepodarí nič vyjednať. Poukázal pri tom aj na navrhované konsolidačné opatrenia. Zdravotníkov sa podľa neho nemali dotknúť vôbec, alebo mali byť zapojení do rokovaní. V reakcii na to, že by mal Šaško predstaviť ozdravné opatrenia, uviedol, že by mal aspoň symbolicky začať od seba a znížiť si plat.

Zajímavost :  Nabídka služebních a pracovních míst - celkový přehled

“Ako sa môže minister postaviť pred zdravotníkov, že ja som si zvýšil, ale vy si uťahujte,” pýta sa poslanec. Zároveň označil celý konsolidačný balík za “chaos a drahotu”. Kritizuje, že ho zaplatia ľudia a podnikatelia a štát nezačal konsolidovať od seba.

Na všetkých nevyjde

V diskusii sa dotkli aj otázky pomoci štátu s vysokými cenami energií pre domácnosti. Drucker nevidí priestor, aby bola pomoc celoplošná.

“Ja ako Tomáš Drucker hovorím, že na to nemáme peniaze,” vyhlásil. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) je podľa jeho slov pripravená na adresnú pomoc, pričom diskutovali o viacerých scenároch. “Hľadáme riešenie, ktoré bude najmenej zaťažujúce pre domácnosti a najviac spravodlivé,” priblížil.

Zajímavost :  POČASIE: Oblačno až zamračené, miestami prehánky. Denná teplota od 7 do 17 stupňov

Truban tvrdí, že pomáhať treba adresne, možnosť plošnej pomoci kritizuje.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO