Firmám odklepli eurofondy. Ani po vyše roku im ich štát nevie vyplatiť

13. okt 2024 o 16:40  I 

Niektoré to už vzdali, štátna agentúra PPA na ich otázky nereaguje.

Keď vlani štátna Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) desiatkam slovenských firiem oznámila rozhodnutie o pridelení dotácie, zavládla v nich eufória. Majitelia a manažéri firiem rozbehli schválené projekty.

Po vyše roku opäť zažívajú intenzívne emócie. Nie je to však radosť. Sú rozhorčení a sklamaní, majú obavy z budúcnosti. Sľúbené dotácie im totiž na účty stále neprišli. A štátna agentúra mlčí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Zajímavost :  Kupka vládě předloží analýzu variant dalšího vývoje systémů stavebního řízení

Viac menších projektov

Dotačná telenovela sa začala písať v októbri 2022, keď ministerstvo pôdohospodárstva zverejnilo výzvu na projekty, ktorých cieľom malo byť „zriaďovanie a prevádzka operačných skupín EIP (Európske inovačné partnerstvo) zameraných na produktivitu a udržateľnosť poľnohospodárstva“.

Súvisiaci článok Inzerát bez opisu. Štát predáva projekt, o ktorom nikto nemal vedieť Čítajte 

Ministerstvo na projekty vyčlenilo 5,4 milióna eur, z toho 200-tisíc pre Bratislavský kraj. Financovanie bolo zabezpečené z Európskeho poľnohospodárskeho fondu na rozvoj vidieka, jeden projekt mohol dostať dotáciu maximálne 200-tisíc eur.

Zajímavost :  Izraelské sobotní údery mají na území Libanonu 23 obětí, uvádí tamní úřady

Z neskôr zverejnených podkladov môžeme vyčítať, že do výzvy sa zapojilo 50 projektov. Podieľalo sa na nich násobne viac firiem a organizácií, keďže každý projekt zastrešovalo viac spoločností, garantov, univerzít či výskumných ústavov.

Komisia schválila 38 projektov, žiadny nedostal viac ako 200-tisíc eur. Výsledky posudzovania boli zverejnené vlani v máji. A odvtedy zavládlo ticho. Firmy síce dostali vyrozumenie, že ich projekt bol schválený, peniaze im však doteraz neprišli.

„Ohrozuje nás to“

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO