Používate aplikácie na sledovanie menštruácie? V čom by ste im nemali veriť

Dvadsaťosemdňový cyklus nemá ani štvrtina žien.

Načítavam… Používate aplikácie na sledovanie menštruácie? V čom by ste im nemali veriť

Článok je nahovorený syntetickým hlasom.

Do mobilov si záznam o menštruačnom cykle ukladá viac ako 50 miliónov žien. Prepočítavajú si, kedy sa majú pripraviť na menštruáciu, či im nemešká, kedy nastane ovulácia alebo či neotehotneli.

V roku 2016 zakladateľka jednej z aplikácii na sledovanie menštruácie Ida Tinová informovala, že v nej po amerických prezidentských voľbách zaznamenali obrovský nárast používateľov, ktorí hlásili smútok.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Vedela to povedať, pretože tieto aplikácie vďaka vkladaným údajom dôverne poznajú svoje užívateľky. Nielen ich náladu, ale aj ich životný štýl, telesné príznaky počas cyklu, sexuálny život a aj plány počať dieťa.

Austrálske výskumníčky Tessa Coppová z University of Sydney a Emmalee Fordová z University of Newcastle na odbornom webe The Conversation však poukazujú na to, že dôkazy o presnosti a kvalite aplikácií naznačujú, že nie vždy pomáhajú lepšie porozumieť telu.

Aj Karen Levyová, docentka informačnej vedy na Cornellovej univerzite, pre web Vox vysvetľovala, že často nezohľadňujú celú škálu potrieb žien.

„V ich dizajne sú zabudované silné predpoklady, ktoré môžu marginalizovať mnohé skúsenosti žien so sexuálnym zdravím,“ priblížila.

Súvisiaci článok Onkologička: Väčšie prsia neznamenajú aj väčšie riziko rakoviny prsníka Čítajte 

V rozsiahlom texte na tému intímneho dohľadu v Iowa Law Review v roku 2015 zdôrazňovala, že meranie nie je neutrálne. Zdôvodňovala to tým, že každá technológia merania a klasifikácie legitimizuje určité formy poznania a skúsenosti, zatiaľ čo iné robí neviditeľnými. Subjektívne zážitky tak zužuje na porovnateľné dátové body.

Sledovanie menštruácie

Aplikácie na sledovanie menštruácie sú rôzne. Zvyčajne však od používateľky požadujú veľké množstvo osobných údajov od dátumov menštruácie, sexuálnej aktivity aj hodnotenie nálady, príznakov aj úrovne energie.

Potrebujú ich, aby vedeli predpovedať, napríklad kedy sa dostaví menštruácia, ako dlho bude trvať, deň ovulácie aj plodné dni.

Kalendárové aplikácie sa pri predpovediach spoliehajú výlučne na dĺžku menštruačného cyklu. Za predpokladu, že správne zadáte dátumy, vám môžu poskytnúť okamžitý záznam o menštruačných cykloch.

„To môže byť veľmi užitočné z viacerých dôvodov, napríklad pri diskusii s lekárom o vašej menštruácii, pri odhadovaní dátumu pôrodu v prípade tehotenstva alebo pri diagnostike menopauzy,“ hovoria Fordová a Coppová.

Súvisiaci článok Menštruačný cyklus odzrkadľuje zdravie. Odborníčky vysvetľujú, čo všetko môže ukázať Čítajte 

Iné aplikácie do algoritmu primiešavajú aj biometrické údaje. Pýtajú sa napríklad na dennú telesnú teplotu, konzistenciu cervikálneho hlienu alebo hladiny hormónov v moči. Ide o telesné zmeny, ktoré priamo súvisia s ovuláciou, a preto môžu zvýšiť presnosť predpovedí.

Fordová a Coppová dodávajú, že aj keď mnohé aplikácie tieto údaje zaznamenávajú, nezahŕňajú ich do svojich algoritmov. „Mnohé aplikácie nie sú transparentné v tom, ako vytvárajú predpovede a či sú použiteľné pre väčšinu používateliek,“ vysvetľujú.

Norma 28-dňový cyklus

Menštruačný cyklus by mal podľa učebníc trvať 28 dní, pričom ovulácia nastáva na 14. deň alebo 14 dní pred ďalšou menštruáciou.

Výskumy od 60. rokov minulého storočia však ukazujú, že dĺžka menštruačného cyklu sa môže u jednotlivých osôb a v jednotlivých cykloch líšiť.

Potvrdzujú to aj výskumy, ktoré vznikli v spolupráci medzi vedcami a spoločnosťami vyrábajúcimi aplikácie. Ukázali, že len 13 až 16 percent žien má 28-dňový cyklus a len 13 percent žien má ovuláciu v 14. deň.

Zajímavost :  Pellegrini zachraňuje Hlas (komentár)

Navyše, značné rozdiely sú aj v jednotlivých mesiacoch. Štúdia na takmer tisícke dobrovoľníčok ukázala, že dĺžka cyklu sa u viac ako polovice z nich líšila o päť alebo viac dní.

„Zistenia spochybňujú definíciu „normálneho“ menštruačného cyklu. Napriek tomu, mnohé aplikácie založené na kalendári stále predpovedajú ovuláciu 14 dní pred odhadovaným dátumom začiatku menštruácie, čo znamená, že pre väčšinu ľudí môžu byť nepresné,“ tvrdia Fordová a Coppová.

Vzhľadom na pribúdajúce dôkazy, ktoré ukazujú, ako veľmi sa môže dĺžka menštruačného cyklu líšiť, odborníčky radia neveriť aplikácii, ktorá zhodnotí, či váš cyklus nie je normálny.

„Hoci veľké nepravidelnosti môžu byť dôvodom na znepokojenie, nepravidelné cykly sú bežné a nie vždy znamenajú problém. Ak máte obavy, najlepšie je poradiť sa s lekárom,“ odporúčajú.

Prevencia tehotenstva

Nie všetci používajú aplikácie, aby zistili, kedy majú najvyššie šance na počatie. Niektorým slúžia ako antikoncepčný nástroj.

V roku 2018 americká vládna agentúra Správa potravín a liečiv (FDA) označila algoritmus aplikácie Natural Cycles za taký dobrý, že mohol byť používaný ako metóda antikoncepcie. Nie je však stopercentná a objavili sa aj prípady nechcených tehotenstiev.

Fordová a Coppová konštatujú, že údaje skúmajúce schopnosť aplikácií predchádzať tehotenstvu sú zatiaľ obmedzené. Z existujúcich štúdii vyplýva, že miera ich neúspešnosti je 7,2 8,3 percenta. „Táto miera neplánovaného otehotnenia je podobná ako v prípade kondómov pri bežnom používaní,“ porovnávajú výskumníčky.

Súvisiaci článok Reprodukčný biológ: Nie je správne tvrdiť, že vďaka zmrazovaniu vajíčok budete mať dieťa Čítajte 

Zároveň pripomínajú, že štúdie často vylučovali účastníčky, ktorých dĺžka cyklu bola premenlivá. Spoľahlivosť zistení závisí aj od dôslednosti používateliek zaznamenávať údaje. Navyše mnohé zo štúdií boli financované spoločnosťami, ktoré vlastnia skúmané aplikácie.

Spoznanie tela

Spoločný výskum Coppovej a Fordovej ukázal, že aplikácie sa často prezentujú ako nástroje, ktoré používateľkám zvýšia sebapoznanie a kontrolu. Mnohé z nich tiež tvrdia, že vypĺňajú medzeru vo výskume zdravia žien.

Zajímavost :  Vláda schválila rozpočet bez námietok. Ak by dlh Slovenska prudko narástol, hrozil by bankrot, tvrdí Kamenický

Nedávna štúdia však zistila, že u používateliek aplikácií na sledovanie menštruácie nebola väčšia pravdepodobnosť, že budú mať základné vedomosti o svojom cykle, ako tie, ktoré ich nepoužívali. V inej štúdii mali používateľky iba o niečo lepšie znalosti.

Súvisiaci článok Slovenka pomáhala budovať londýnsky startup: Femtech dokáže vyplniť medzery o ženskom zdraví Čítajte 

Ak je predpoveď aplikácie nesprávna, ženy môžu pochybovať skôr o vlastnom tele, ako o presnosti aplikácie. Používateľky uvádzali, že sa cítia vystresované a znepokojené, keď sa termíny nezhodujú.

Fordovej výskum z roku 2021 ukázal, že kvalita informácií aplikácií môže byť veľmi premenlivá.

„Informácie založené na dôkazoch môžu pomôcť destigmatizovať a normalizovať bežné príznaky, ako je napríklad vaginálny výtok. Ak sú však k dispozícii kvalitné informácie, často sú zamknuté za platenou stenou alebo sú veľmi všeobecné,“ upozorňujú Coppová a Fordová.

Navyše, aplikácie môžu podporovať aj nevedecké názory, ako je plánovanie tréningov a stravy na základe fáz menštruačného cyklu, konzumácia rôznych kombinácií semien počas cyklu v snahe vyrovnať hormóny, aj astrológiu.

Zdroje:

DOI: 10.1179/0024363912Z.0000000005

DOI: 10.7759/cureus.48847

PMID: 25905282

DOI: 10.1001/jama.1968.03140060001001

DOI: 10.2196/17109

DOI: 10.1038/s41746-019-0152-7

DOI: 10.1080/03007995.2018.1475348

DOI: 10.1089/jwh.2020.8547

DOI: 10.1016/j.contraception.2017.08.014

DOI: 10.1016/j.jpag.2024.08.011

DOI: 10.1186/s12905-020-00912-y

DOI: 10.1186/s12889-019-7549-8

DOI: 10.1177/17455057221095246

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO