Krácení důchodů pro další komunisty. Vládní seznam se má výrazně rozrůst

Některým vysokým funkcionářům komunistického režimu se snížily starobní důchody už od letošního března, a to v průměru o necelých 1500 korun měsíčně.

Záleží na tom, kolik let komunista svou funkci před listopadovou revolucí vykonával. „Důchod se snižuje o pevně stanovenou částku, a to o 300 Kč za každý i započatý rok doby, po kterou byl pojištěnec představitelem komunistického režimu,“ uvádí zákon.  

Záměrem tohoto opatření bylo vypořádat se i touto formou s bývalým režimem. Ministerstvo jej označilo za o symbolické gesto. 

„Navržené krácení starobních důchodů je pojato nikoliv jako ,odejmutí nezasloužených výhod’, ale jako společensky uznaná, přiměřená paušální sankce za to, že osoba v minulosti vykonávala činnosti, které relevantně významným způsobem aktivně podporovaly tehdejší režim, který byl později označen zákonem za zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný,“ vysvětlil už dříve ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Okruh bývalých funkcionářů je relativně malý. Zatím se jedná o 167 lidí, kteří pobírají starobní důchod od České správy sociálního zabezpečení a od orgánů sociálního zabezpečení ministerstev vnitra, obrany a spravedlnosti. Důchodový systém tím ušetří jen zhruba tři miliony korun ročně.

Nejvíce byl zatím v rámci tohoto opatření důchod snížen o 7075 korun měsíčně, nejméně pak o 35 korun měsíčně. Průměrná výše důchodu zmíněných osob po snížení činí 24 096 korun měsíčně.

Zajímavost :  Odborníci tvrdo kritizujú návrh rozpočtu: Nepokryje ani infláciu, doplácať naň budú pracujúci a zdravotníctvo bude krvácať

Církevní tajemníci i bezpečnostní složky

Teď by se však měl okruh činovníků značně rozšířit. Vláda uložila ministrovi vypracovat ve spolupráci s ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů seznam dalších osob, kterým se za jejich působení v KSČ a StB před revolucí důchody nově sníží. Půjde nově o lidi, kteří zastávali tyto funkce: 

Vedení KSČ:

  • členové Ústřední kontrolní a revizní komise (ÚKRK) – komise pracovala v úzké součinnosti s ÚV KSČ, jedná se řádově o několik stovek osob
  • oddělení státní administrativy ÚV KSČ – řídilo bezpečnost, armádu, justici a Lidové milice, šlo o nejrozsáhlejší oddělení ÚV KSČ
  • vedoucí jednotlivých oddělení ÚV KSČ, která neprováděla podpůrné činnosti – byli to placení zaměstnanci, kteří aparát udržovali v chodu

Regionální struktury: 

  • náčelníci štábu Lidových milicí v krajích a okresech 
  • církevní tajemníci okresních a krajských výborů KSČ 
  • ideologičtí tajemníci okresních a krajských výborů KSČ 

Příslušníci bezpečnostních složek: 

  • vedoucí funkcionáři/pracovníci operativních útvarů StB nebo operativní pracovníci útvarů určených k boji proti vnitřnímu nepříteli
  • podplukovníci a majoři SNB a Pohraniční stráže, kteří skončili službu do 31. prosince 1989 anebo do dne zastavení činnosti útvarů Státní bezpečnosti k 15. únoru 1990 
Zajímavost :  Ekologové úpí: Londýn, už teď největší světový uzel letecké dopravy, chystá expanzi

„Soudci, prokurátoři, případně pracovníci vězeňských zařízení jsou kategorií spornou. Většina prošla prověrkami a pracovala na pozicích dál. Vzhledem k tomu, že určující pro zákon je doba výkonu funkce, těžko by se vypočítávala doba, kdy se zabývali politickými a kdy kriminálními kauzami, bylo by obtížně stejně rozlišitelné vedení a řízení věznic s politickými a obecně kriminálními vězni,“ uvádí zpráva ministerstva práce.

Podle ní by se tak mělo sáhnout na důchody nižších tisíců osob. Uvedeným funkcionářům by se tedy důchod snížil stejně jako těm, co už na seznamu jsou: tedy za každý rok funkce o zmíněných 300 korun. Ovšem nejméně na částku, na kterou se zvyšovaly důchody účastníků odboje a odporu proti komunismu.

„Konkrétně pro letošní rok je to částka 14 274 (procentní výměra), k tomu náleží základní výměra v aktuální výši 4400 Kč, celkem tedy 18 674 Kč. V roce 2025, respektive 2026 by se jednalo o částku nepatrně vyšší,“ uvádí se materiálu.

Vláda chce seznam pokutovaných osob s návrhem novely zákona mít na stole do ledna 2025. Samotné vyhledávání jednotlivých osob bude náročnější a Ústav pro studium totalitních řežimů na to bude mít osm měsíců.

Zajímavost :  Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhne pro příští rok růst...

Spolu s legislativním procesem se tak skutečného snižování důchodů dalším komunistickým „pohlavárům“ dočkáme až v roce 2026.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz…. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO