Kiyosaki varuje, že rostoucí ceny zlata „nemusí být nutně dobrým znamením”

Přestože zlato v letošním roce zaznamenává (a nejspíše v tom bude i nadále pokračovat) hvězdné výnosy, Robert Kiyosaki, autor bestseleru o osobních financích Bohatý táta, chudý táta, přichází s varováním. Tato dynamika totiž de jeho slov nemusí být dobrým znamením.

Kiyosaki svůj varovný výhled vydal s tím, že nedávný růst zlata nemusí vždy svědčit o ekonomickém zdraví. Mluví naopak o možných turbulencích, které nás mohou čekat.

Uznává sice hodnotu, kterou zlato investorům poskytlo. Zároveň ale upozorňuje, že rostoucí ceny často signalizují širší pesimismus v rámci finančních trhů.

Hrozí pokles akciových trhů?

Podle něj se vysoké ceny zlata shodují se zvýšenou nejistotou investorů. Tento vývoj by podle něj mohl předznamenat hrozící pokles akciových trhů. Což je scénář, před kterým v posledních letech opakovaně varoval. Zajímavé ovšem je, že akcie stále pokračují v růstu na nová maxima a index S&P 500 dosahuje rekordních hodnot.

Bohužel vyšší ceny zlata obecně znamenají, že investoři začínají být pesimističtí. Mnoho investorů opouští akcie a začíná nakupovat defenzivní aktiva. Vyšší ceny zlata tedy nemusí být nutně dobrým znamením.

Kiyosaki dále zkoumal možný dopad výrazného krachu akciového trhu na různé demografické ukazatele. Naznačil, že takový pokles by mohl mít dopad hlavně na jednotlivce, kteří nedrží aktiva, jako je zlato, stříbro a Bitcoin (BTC), která jsou podle Kiyosakiho v době ekonomické nestability mimořádně cenná.

Pokud dojde k velkému krachu na akciovém trhu…. Který očekávám…. Protože akciový trh byl příliš mnoho let na vysoké úrovni….. To není dobrá zpráva pro lidi, kteří NEvlastní zlato, stříbro a Bitcoin.

Během úvah o vlivu tržních cyklů na různé sociální skupiny Kiyosaki poznamenal, že „i neinvestoři a chudí lidé jsou na býčím trhu šťastnější“, i když nemusí nutně zbohatnout.

Zajímavost :  Progresívci vyzývajú Pellegriniho, aby bol ráznejší. Problémy pomenoval, ale zatiaľ dostatočne nezasiahol, hovoria

Upozornil také, že bohatí a dobře připravení investoři se při krachu často dostávají do silnější finanční pozice. Tito investoři podle něj již „prodávají na vrcholu trhu“ a vytvářejí si hotovostní rezervy v očekávání nákupních příležitostí, které by se mohly po krachu objevit.

Těm, kteří se nedávného býčího trhu nezúčastnili, Kiyosaki nabídl optimistické poselství a doporučil jim, aby využili příležitosti k učení a přípravě. Doporučil vstupovat do investičních klubů, studovat tržní trendy a sledovat výhodné nabídky, které se mohou objevit v době poklesu.

Zajímavost :  SNS opäť tvrdo útočí na Dolinkovú a Hlas: Nepriniesla žiadne reformy, oligarchovia sú po roku vlády ešte bohatší

Kiyosaki již skutečně varoval před krachem trhu a z této situace vinil měnovou politiku Federálního rezervního systému. Tvrdil, že drahé kovy a Bitcoin jsou ideálními aktivy pro ochranu bohatství v takové situaci. Mimo jiné také varoval před srovnáváním zlata a Bitcoinu s tím, že mezi nimi není vítěz, protože obě aktiva slouží stejnému účelu.

V době psaní článku se cena BTC pohybuje okolo 62 703 USD dle KMC.

Zajímavost :  Čo vám ušlo z V politike: V Národnej rade nie je líder, tvrdí Karas. Šéf parlamentu sa zvolí do konca roka, dúfa Šutaj Eštok

Závěr

Závěrem lze říci, že Kiyosakiho varování poukazují na složitost současného finančního prostředí. Rostoucí ceny zlata tak mohou spíše než prosperitu naznačovat hlubší nestabilitu. Účastníci trhu musí mít na paměti, že investiční klima může utvářet jak růstová dynamika, tak potenciální korekce.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO