Žilinskí prokurátori sa zastali novinárov vypočúvaných v kauze AllatRa. Ich činnosť považujú za základný pilier demokracie

Celé jeho znenie publikoval Denník N.

Týmto krokom chcú prokurátori reagovať na šíriace sa špekulácie a zároveň vyjadriť jasný postoj k demokratickým hodnotám.

Vo vyhlásení uvádzajú, že jednou z najvyšších priorít orgánov vymáhajúcich právo je „potláčanie prejavov smerujúcich k podpore alebo propagácii organizácií usilujúcich sa odstrániť demokratický spoločenský poriadok“. Prokurátori zároveň zdôrazňujú, že ich povinnosťou je chrániť demokratický systém a odmietajú akékoľvek aktivity, ktoré by mohli ohroziť tento základný pilier spoločnosti.

Prokurátori sa zároveň vyjadrujú k úlohe médií v rámci ochrany demokracie. „Serióznu novinársku činnosť považujeme za jeden zo základných pilierov systému ochrany demokratického zriadenia,“ píše sa v stanovisku. Podľa prokurátorov je dôležité, aby sa právne normy neaplikovali spôsobom, ktorý by mohol vzbudzovať pochybnosti o ich účelovosti či spravodlivosti.

Zajímavost :  Najzbytočnejšie referendum (komentár)

Nesúhlasia s útokmi na prokurátorku

Okrem dištancovania sa od organizácií, ako je AllatRa resp. Tvorivá spoločnosť, sa prokurátori vyhradili aj voči výhražným a difamačným prejavom, ktoré sa šíria v online priestore a sú namierené proti prokurátorke Lucii Pavlaninovej. Tá vypočúvala niektorých novinárov a aktivistov venujúcich sa téme pôsobenia Tvorivej spoločnosti.

Vo vyhlásení odmietajú takéto správanie a pripomínajú, že podobné praktiky sú v rozpore so zásadami slušného správania.

Pod vyhlásenie sa podpísali prokurátori Alexander Feník, Michal Panák, Jozef Kováčik, Stanislav Jakubčík, Marián Ukrop, Peter Hajtman, Silvia Jakubčíková, Ivana Dudíková a Silvia Šinkovičová.

Kompletné vyhlásenie prokurátorov:

My, dole podpísaní prokurátori v súvislosti s medializovanými informáciami uvádzame, že za jednu z najvyšších priorít orgánov vymáhajúcich právo považujeme potláčanie prejavov smerujúcich k podpore, alebo propagácii organizácií usilujúcich sa odstrániť demokratický spoločenský poriadok.

Zajímavost :  EÚ poskytne Ukrajine 35 miliárd eur z výnosov zo zmrazených ruských aktív

Serióznu novinársku činnosť považujeme za jeden zo základných pilierov systému ochrany demokratického zriadenia. Vo všeobecnosti sme názoru, že je neprípustné aplikovanie trestno-právnych noriem, ktoré by vzbudzovalo čo i len pochybnosti o účelovosti postupu orgánov činných v trestnom konaní.

Zároveň sa dištancujeme od akéhokoľvek nášho spájania s aktivitami subjektov označovaných ako AllatRa alebo Tvorivá spoločnosť.

Rovnako však dôrazne odmietame difamujúce a zastrašujúce výroky šíriace sa vo virtuálnom priestore na adresu konkrétnej prokurátorky.

Zajímavost :  Štátna poisťovňa VšZP ukončí zmluvy s niektorými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO