Nová asociace: Topení dřevem je nejekologičtější a nejlevnější způsob vytápění

Praha – Nově založená Asociace pro ekologické vytápění dřevem považuje topení dřevní biomasou za nejvíce ekonomickou možnost topení, a zároveň velmi ekologickou, pokud lidé používají topidla správně. Jejím cílem je uživatelům dřevospalujících kamen a krbů ukázat, jak efektivně topit dřevem s co nejnižším dopadem na životní prostředí. Asociace chce zároveň vyvracet mýty a dezinformace, upozorňuje například na to, že zákaz kotlů od 1. září platí pouze pro kotle 1. a 2. třídy, nikoliv na bezpečná a šetrná moderní kamna. Asociaci dnes novinářům představil její předseda Michal Bartoška.

Asociace bude úzce spolupracovat s výrobci topidel, odborníky v ekodesignu a vládními institucemi, aby zajistila, že se k zákazníkům dostanou pouze ekologicky šetrná a účinná topidla. “Pokud používají lidé topidla správně, mohou získat hodiny a hodiny energie,” řekl Bartoška. Předpokladem pro ekologické vytápění dřevem je podle něj mimo jiné výběr správných kamen i dřeva. “Pokud do nich budete házet mokré dřevo, můžete počítat s tím, že kýžených výsledků nedosáhnete nikdy,” uvedl.

Zajímavost :  Rozžiaril každú miestnosť, kolegov učil nevytáčať sa. Ako si blízki spomínajú na Juraja Vankuliča

Topení dřevem podle Bartoška také snižuje náklady na vytápění. “Topení dřevní biomasou je neekonomičtější záležitostí ze všech možností,” řekl. Za další výhody a cíle asociace označil ochranu ovzduší a využívání lokálních zdrojů energie.

Přístup lidí k vytápění svých domů podle Bartoška není vždy vhodný a výhody si často neuvědomují, což chce asociace napravit. “Politika Evropské unie se nechystá omezit spalování biomasy, tudíž ani dřeva a paliv z něj vyráběných. Naopak EU s biomasou jako obnovitelným palivem počítá,” řekl Bartošek.

Vyvracení mýtu o chystaném zákazu vytápění dřevem a osvěta, jak dosáhnout úspor a jak správně používat dřevo jako zdroj energie pro vytápění, jsou cíle nové kampaně s názvem Poleno Povoleno.

Zajímavost :  Nejprodávanějším elektromobilem v Německu byla v září Škoda Enyaq

Například Klastr Česká peleta v roce 2022 upozornil, že domácnosti dávají stále častěji přednost spalování ekologického dřeva a pelet místo elektřiny, plynu nebo uhlí. Také klastr považuje dřevní paliva na rozdíl od elektřiny a plynu za cenově mnohem stabilnější. Potvrdila to i analýza společnosti XTB ze září letošního roku, podle které je dřevo nejvýhodnějším zdrojem vytápění. Plynem podle analýzy topí asi třetina domácností, dřevem desetina.

Z údajů serveru Srovnejdrevo.cz, který sleduje ceny dodavatelů a zprostředkovává prodej dřeva, vyplývá, že průměrná cena za jeden prostorový metr sypaný (prms) je aktuálně 1467 Kč včetně dopravy. V září před rokem cena byla 1845 Kč, nejvyšší byla v září 2022, a to 2580 Kč za prms.

Reklama

Zajímavost :  Na Pražském okruhu by měly od prosince fungovat vysokorychlostní váhy. Vyjdou na 65 milionů

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO