Proti prokurátorke blízkej sekte sa ohradili už aj kolegovia. Žilinka mlčí, opozícia žiada schôdzu výboru

Pochybne stíhaného vlogera zastupujú bývalí prokurátori Harkabus a Mikuláš.

BRATISLAVA. E-mail, ktorým prokurátora Lucia Pavlaninová lanárila kolegov z prokuratúry na online konferenciu sekty Tvorivá spoločnosť, sa dostal na verejnosť. Rovnako aj snímka jej dverí, kde mala nalepený plagát s pozvánkou na obdobné medzinárodné fórum spoločenstva.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Napriek tomu sa generálny prokurátor Maroš Žilinka od stredy minulého týždňa ani po opakovaných otázkach SME k téme nevyjadril. Stále odkazuje na osobitnú komisiu, ktorú zriadil na prešetrenie situácie krajský prokurátor Tomáš Balogh.

Súvisiaci článok Sekta sa okrem novinárky mstí aj ďalším. Prokurátorka vyšetrovala na podnet pseudodoktora Čítajte 

Na základe výsledkov komisie „bude krajský prokurátor (Balogh) postupovať v zmysle zákona a svojich zákonných kompetencií tak, ako už avizoval“, odkázala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová. Dodala, že komisia vznikla po zásahu Žilinkovho prvého námestníka Jozefa Kanderu.

Nejasné zostáva nielen to, či Žilinka nevidí v konaní prokurátorky disciplinárny či iný prehrešok, ale aj to, či súhlasí s trestným stíhaním vo veci.

Žilinská krajská prokuratúra pritom sporne vypočúvala už najmenej štyroch ľudí pre údajné podozrenia zo založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

V čudnom prípade podozrieva českú reportérku Kristínu Cirokovú, českého youtubera venujúcemu sa sektám Jakuba Jahla či pedagogičku Ivanu Škodovú, že propagovali „ideológiu antikultových hnutí“, keď o sekte informovali.

Šírili vraj klamstvá, aby vyvolali záujem orgánov činných v trestnom konaní o hnutie AllatRa, resp. Tvorivú spoločnosť. Obe pritom aj ministerstvo vnútra označilo za hybridnú hrobu so znakmi sekty.

Ešte aj po tom, ako v stredu na prípad upozornil denník SME, polícia vo štvrtok vypočúvala aj novinárku Karolínu Kiripolskú z Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Zajímavost :  Vieme, kde Biedronka otvorí ďalšie predajne na Slovensku. Veľké mestá zatiaľ stále obchádza

Deväť prokurátorov z necelej tridsiatky na žilinskej prokuratúry napokon v pondelok spísalo spoločné vyhlásenie, ktorým sa novinárov zastali.

„Serióznu novinársku činnosť považujeme za jeden zo základných pilierov systému ochrany demokratického zriadenia,“ napísali s tým, že „je neprípustné aplikovanie trestnoprávnych noriem, ktoré by vzbudzovalo čo i len pochybnosti o účelovosti postupu orgánov činných v trestnom konaní“.

Narážali tým na podozrenia, že Pavlaninová ako prokurátorka mohla zneužiť svoju funkciu, aby sa cez trestné konanie zamerala na odporcov ideológie, ktorú sama propagovala.

Žilinský krajský prokurátor ešte minulý týždeň ubezpečoval verejnosť, že Pavlaninová nie je dozorovou prokurátorkou prípadu, a na starosti ho má námestník krajského prokurátora Martin Kováč. Pavlaninová vraj vykonávala iba „niektoré parciálne úkony trestného konania, resp. na ich výkone participovala“.

Keďže sa Pavlaninová vo štvrtok pre spojenie so sektou vzdala vedúcej funkcie na prokuratúre, pri výsluchu Kiripolskej nebol z prokuratúry nikto. Viedol ho len policajt.

Žilinskí prokurátori napísali aj to, že sa dištancujú od akéhokoľvek spájania s aktivitami AllatRa či Tvorivej spoločnosti.

Medzinárodná hanba

Česká reportérka Ciroková z portálu Seznam Zprávy nedávno upozornila aj na to, že vodca sekty AllatRa Igor Danilov, ktorého na Ukrajine vinia z niekoľkých zločinov, sa skrýva na Slovensku.

Téme sa mesiace venovala aj Kiripolská, ktorá je spoluautorkou článku, na ktorom sa podieľala aj redakcia Korzára, o tom, že Danilov sa skrýva pri Domaši.

Súvisiaci článok Prokurátor Harkabus končí: Pomstili sa nám a neutralizovali nás Čítajte 

„Toto, čo povystrájali v Žiline, je medzinárodná hanba,“ povedal o stíhaní a výsluchoch novinárov či aktivistov bývalý policajný prezident Štefan Hamran v relácii Aréna s Janou Krescanko Dibákovou.

„Všetci slušní prokurátori v tejto krajine sa za tieto prešľapy hanbia. Je mi to nesmierne ľúto,“ dodal s tým, že aj on čakal na vyjadrenie Žilinku ako generálneho prokurátora.

Generálna prokuratúra na prípad dohliada, môže teda skontrolovať, či je trestné stíhanie vedené oprávnene, aj to, či neprišlo k iným chybám. Napríklad, či prokurátorka nebola zaujatá.

Zajímavost :  Novinárka odhalila AllatRu, vyšetrujú ju. Kroky slovenskej prokuratúry sú absurdné, vraví

Českého youtubera Jahla zastupuje dvojica bývalých prokurátorov z kauzy Kuciak Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš. Po zrušení špeciálnej prokuratúry sa z nich stali advokáti.

Harkabus hovorí, že už samotný opis skutku, z ktorého je Jahl podľa žilinskej prokuratúry podozrivý, odhaľuje veľkosť medzinárodnej hanby pre Slovensko.

V pondelok znenie podozrení, o ktorých písal denník SME minulý týždeň, zverejnil v doslovnom znení. Spolu so žiadosťou, ktorú prokuratúre adresoval s kolegom Mikulášom.

Od prokuratúry žiadajú presné vysvetlenie pojmu „ideológia antikultových hnutí a organizácií“, ktoré Jahl údajne propragoval. Zároveň sa pýtajú, kedy konkrétne ich klient očierňoval dané hnutia a kedy vytrhával informácie z kontextu a negatívne interpretoval ich činnosť.

„Považujem za mimoriadne dôležité, aby mu boli bezodkladne poskytnuté žiadané vysvetlenia v úplnom rozsahu, a tým mu bolo umožnené zvoliť si stratégiu svojej obhajoby, pretože v zmysle skutkovej vety nevie, proti čomu sa má konkrétne brániť,“ upozornili advokáti prokuratúru.

Denník SME k téme oslovil v pondelok opakovane aj krajského prokurátora Balogha, ten sa zatiaľ nevyjadril.

PS sa zaujíma o previerku

Opozičné Progresívne Slovensko ohlásilo, že plánuje zvolať parlamentný výbor na kontrolu Národného bezpečnostného úradu, keďže Pavlaninová len nedávno získala bezpečnostnú previerku na stupeň dôverné.

Aj keď ide o druhý stupeň previerky, teda pomerne nízky, členstvo či práca pre sektu by malo byť prekážkou, aby ju dostala.

„Je nemysliteľné, aby v takejto závažnej záležitosti všetci kompetentní aktéri mlčali – SIS, NBÚ, generálny prokurátor aj ministerstvo vnútra,“ vyhlásil poslanec PS Ján Hargaš, ktorý je členom výboru. Prípad by mal poslancom podľa strany prísť vysvetliť priamo šéf NBÚ Roman Konečný.

Jeho stranícky kolega Branislav Vančo, že vznik špeciálnej komisie, ktorá má vec prešetriť, nemá oporu v zákone.

„Vyzývam generálneho prokurátora, aby spustil riadne preverenie tohto pravdepodobne účelového trestného konania, lebo existuje vážne podozrenie, že prokurátori v Žiline nestáli na strane občanov a štátu, ale na strane nebezpečnej skupiny,“ povedal Vančo.

Zajímavost :  Stellantis hrozí odchodom z Talianska kvôli vysokým nákladom

Strana sa tiež obrátila na ministerstvo vnútra so žiadosťou, aké kroky urobil štát v súvislosti s Danilovom.

Slovenská informačná služby minulý týždeň len odkázala, že proti škodlivým sektárskym zoskupeniam a pseudoreligióznym náboženským spoločenstvám prijíma opatrenia v súčinnosti s ostatnými bezpečnostnými zložkami.

Viac jej údajne zákon neumožňuje prezradiť.

Rovnako ani NBÚ sa nemôže vyjadrovať k previerkam konkrétnych ľudí.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO