Do J&T ho zavolali kamaráti, na River Parku sa popálil, kúpil Slovan. Kto je Peter Korbačka?

14. okt 2024 o 19:00  I 

Korbačka sa zvykol pohybovať skôr v ústraní.

Je november 2008 a v sídle finančnej skupiny J&T riešia, že byty v jej luxusnom projekte River Park na dunajskom nábreží v Bratislave sa nepredávajú. Finančníci urobia krok, ktorý vstúpi do histórie slovenského realitného biznisu. Ceny bytov znížia o 40 percent.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Peter Korbačka, ktorý je tvárou realitného biznisu J&T, vysvetľuje, že zle odhadli situáciu na trhu: „Nečakali sme, že na Slovensku ešte nie je toľko bohatých ľudí.“

Tento moment bol v Korbačkovej kariére dôležitou kapitolou. Ako sa ukázalo, výpredaj bytov v River Parku bol pomyselným bodom nula, za ktorým nasledovali roky rastu a expanzie. Jeho najnovším úlovkom je hokejový klub Slovan Bratislava.

  • Biznisový príbeh bývalého partnera skupiny J&T Petra Korbačku opisujeme v ďalšej časti seriálu Magnáti .
Článok nájdete v októbrovom vydaní magazínu INDEX. Výhodne si ho predplaťte kliknutím na titulku.Článok nájdete v októbrovom vydaní magazínu INDEX. Výhodne si ho predplaťte kliknutím na titulku. (zdroj: SME – Jozef Jakubčo)

Kamarátsky biznis

Škola ako základ života? V prípade Petra Korbačku by sme mohli hovoriť o škole ako základe biznisu. Nešlo však o zúročenie nadobudnutých vedomostí. Škola do jeho života zasiahla úplne inak.

Zajímavost :  Sokolovská uhelná loni vydělala o 60 procent méně, výsledky zachránila dceřiná firma

Súvisiaci článok Raz žralok, navždy žralok. Ako Tkáč z J&T skrotol a zmenil biznis Čítajte 

Rodák z obce Valaská v okrese Brezno študoval na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V tom čase stretol Patrika Tkáča a Ivana Jakaboviča, ktorí ho zavolali do spoločného podnikania.

Korbačka v roku 2011 pre Trend vysvetľoval, že sa to zrodilo pomerne prirodzene: „Poznáme sa veľmi dobre ešte z vysokoškolských čias a z vtedajších našich aktivít, hlavne z Elamu (vysokoškolský klub, ktorý Korbačka istý čas viedol – pozn. red.). Navyše sme počas vysokej školy spolu pracovali u jedného obchodníka s cennými papiermi.“

Korbačka vstúpil do J&T, keď už existovala, takže ho nemôžeme považovať za jej zakladajúceho člena. Jeho meno sa vo firmách skupiny objavilo prvýkrát v roku 1996, no potom dlho patril k jej kľúčovým postavám.

Zajímavost :  Většina domácí práce stojí na ženách, má to dopady na ekonomiku, říká zakladatelka projektu Férová domácnost

„Na vrchole majetkovej štruktúry skupiny J&T stoja štyri fyzické osoby – Ivan Jakabovič, Patrik Tkáč, Jozef Tkáč a ja. Tieto štyri osoby tvoria správnu radu a tá rozhoduje o stratégii skupiny,“ vysvetľoval v roku 2006 pre Hospodárske noviny.

Na pripomenutie, zakladateľmi J&T boli Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič, no výraznou mierou im pomohol Patrikov otec Jozef Tkáč, ktorý bol vtedy riaditeľom štátnej Investičnej a rozvojovej banky (IRB).

Práve táto banka často financovala expanziu mladíkov a ich firiem. Tkáč starší to nevidel ako konflikt záujmov, pre denník Sme v roku 1999 tvrdil, že vzťahy sú „postavené na vysoko transparentnej úrovni a vždy na efektívnom alebo nadštandardnom finančnom efekte pre IRB“.

Zajímavost :  Posílit domácí výrobu léčiv. Podle Dvořáčka je Hospodářská strategie dobrým odrazovým můstkem

J&T sa zviditeľnila aj viacerými diskutabilnými krokmi. Napríklad v roku 1996 ovládla investičný fond Creditanstalt IF. Na nákup jej akcií potrebovala 300 miliónov slovenských korún, z ktorých jej 200 miliónov požičala práve IRB.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO