Trhy pod lupou: Akcie Tesla strmě padá, korekce na čínských akcií. Inflace na ústupu, ale s riziky

Americké indexy znovu překonaly svá historická maxima. K tomu jim pomohlo hned několik souběžných faktorů. První z nich byl, že po celý týden Izrael neodpověděl na íránský útok. Hodně se spekuluje o tom, že chce zejména ochromit íránskou produkci ropy. Tu Írán i přes všemožné mezinárodní sankce navyšuje. Při zjednodušení a zaokrouhlení čísel produkuje 4 miliony barelů ropy denně, což zhruba odpovídá 4 % světové produkce.

Kdyby došlo k útoku, který by omezil íránskou ropnou produkci na polovinu, projevil by se tento výpadek na cenách ropy na světových trzích, protože aktuální cenotvorba je dána velmi malou částí vytěžené ropy. Většina se totiž prodává v dlouhodobých kontraktech. Drahá ropa by tak přinesla západnímu světu další problém s inflací.

Druhým pozitivní faktorem byly dobré výsledky největší americké banky JP Morgan. Její vysoké zisky pomohly celému americkému bankovnímu sektoru. Následně jsme se dočkali i oživení zájmu o polovodičový sektor.

Akcie Nvidia se znovu přehoupla přes 130 dolarů. Pomohla tomu hlavně zpráva, že společnost Super Micro Computer dokázala uchladit soustavu 100 000 procesorů. Díky tomu bude moci vybavit nejnáročnější datová centra. A to i přesto, že firma čelí obvinění z podvodů v účetnictví a americká spravedlnost zahájila její vyšetřování. Navzdory těmto problémům se ukazuje, že o výrobky společnosti je zájem. Pro byznys je nedůležitější mít kvalitní produkt a Super Micro Computer ho evidentně má.

Korekce na čínských akciích

V neposlední řadě pomohla americkým akciím silná korekce na čínských akciích. Ty silně korigovaly své ceny v polovině týdne, kdy investoři začali o dalších stimulech pochybovat. Ukazuje se i odvrácená strana ekonomických stimulů. Problém této monetární politiky je v tom, že stimuly fungují jako droga. Je těžké s nimi přestat a následně je potřeba dávky neustále zvyšovat. A to přesně trhy čekají. Aby se udržel silný růstový trend, bude muset čínská vláda každou chvíli přicházet s dalšími pobídkami, jinak hrozí, že investoři ztratí zájem.

Uvidíme, jak dlouho bude mít tamní komunistická strana trpělivost hrát tuto hru. Trhy se uklidnily poté, co čínský ministr financí oznámil, že v sobotu vystoupí v televizi, aby komentoval ekonomická opatření. Trhy samozřejmě budou očekávat další pobídky. Pokud nepřijdou, hrozí další výprodeje.

V každém případě se tu ukazuje velké riziko pro investice do čínských akcií. Investor je vydán na milost či nemilost rozhodnutí čínské komunistické strany. Ta je známá svou absolutní netransparentností. Jinak řečeno, nikdo přesně neví, co čekat. Můžeme zažít velmi rychlé změny v kurzu. Každý, kdo investuje do čínských akcií, by si měl být tohoto rizika vědom.

Makroekonomika: Inflace v USA zpomaluje, ale objevují se rizika

Hlavním makroekonomickým údajem uplynulého týdne bylo zveřejnění nominální a jádrové inflace. Nominální inflace, která započítává jídlo i ceny energie, klesla z 2,5 % na 2,4 % při očekávání 2,3 %. Takže žádná sláva ani žádná tragédie. Inflace sice neklesá nijak rychle, ale trend zůstává dobrý.

Není důvod to vyhodnocovat jako možné ohrožení plánu měnové politiky Fedu. Ačkoliv si můžeme připomenout slova centrálního bankéře Thomase Barkina, který si stále myslí, že Fed by se měl zaměřit více na inflaci než pracovní trh. A je pravdou, že minulý týden čísla z pracovního trhu potvrdila, že bezprostřední zhoršení situace zatím nehrozí.

Zajímavost :  Podílové fondy v září. Měsíc přál akciím i dluhopisům

Riziko se nachází někde jinde, je jím cena ropy. Ta od konce září pod vlivem rostoucího napětí na Blízkém východě roste. Odrazila se ode dna 70 dolarů a dosáhla až 82 dolarů za barel. Při výpočtu meziroční inflace je důležité, kde se cena ropy pohybovala přesně před rokem.

Když se podíváme na graf, zjistíme, že ropa tehdy stála skoro 92 dolarů. Následně její cena strmě padala až do konce roku a dostala se pod 75 dolarů za barel. A zde je právě ono riziko. I když v posledních týdnech cena ropy rostla, má nyní tento růst negativní dopad na inflaci, protože ropa je pořád levnější než před rokem.

Bohužel se situace do konce roku značně zkomplikuje. Jestli Izrael podnikne svůj odvetný plán, bude ropa stoupat. Je velmi pravděpodobné, že se konflikt protáhne až do konce roku. Pokud cena ropy poroste, bude to mít velmi špatný dopad na výpočet inflace. Energie sice představují jen část v americkém spotřebním koši, ale ropa nad 80 dolarů bude znamenat zastavení klesajícího trendu. Je otázka, jak se k celé situaci postaví trhy a centrální banky.

Pracovní trh anebo inflace?

Jádrová inflace meziročně dokonce zrychlila z 3,2 % na 3,3 %. Tento údaj trhy nijak zvlášť nevyhodnotily. My si však můžeme udělat závěr, že i jádrová inflace je problém. Stagnace inflace ukazuje, že pracovní sektor ve službách je pořád silný. Služby zdražují dál, protože je po nich poptávka. To lze taky chápat pozitivně, protože americká ekonomika je na tom pořád dobře.

Otázka inflace tak není úplně vyřešená. Připomněl to tento týden i Raphael Bostic z atlantského Fedu, když zmínil možnost, že Fed nemusí na listopadovém zasedání sazby měnit. To by mohl být pro trh šok, protože ještě před týdnem se spekulovalo, že by se měly snížit o 75 bazických bodů do konce roku.

Výsledková sezona: Americkým bankám se daří

V kapitalismu banky zůstávají srdcem celého systému. Pokud fungují dobře, je velmi pravděpodobné, že i celý systém funguje více či méně solidně. Výsledky amerických bank, které výsledkovou sezónu tradičně otevírají, jsou jako lakmusový papírek. Když dopadnou dobře, je velmi malá pravděpodobnost nějaké větší katastrofy. Což se nyní stalo. Na druhou stranu je tu i malý negativní efekt. Jelikož se výsledky amerických bank zdají dobré, mohou investoři více očekávat od ostatních firemních akcií. Tím pádem se zvyšují očekávání.

Největší americká banka co do tržní kapitalizace, JP Morgan, má za sebou velmi dobré čtvrtletí. Zisk na jednu akcii dosáhl 4,37 dolaru při očekávání 3,99 dolaru. Tržby pak dosáhly 42,7 miliardy oproti očekávaným 41,44 miliardy. Bance se nepovedlo překonat rekord z minulého čtvrtletí, kdy těžby překonaly psychologickou hranici 50 miliard dolarů. I tak se jí však dařilo nad očekávání dobře.

CEO Jamie Dimon, který patří tradičně k velkým skeptikům, co se týče vývoje, zmínil především geopolitické riziko v tom smyslu, že situace je vážná a už teď může mít ekonomické dopady, s nimiž trh nepočítá. Investoři byli spokojeni hlavně s pochvalnými slovy na adresu americké ekonomiky. Chvála z Dimonových úst opravdu nezaznívá často. Americká ekonomika je odolná, i když některé otázky jako například schodek státního rozpočtu zůstávají naléhavé.

Zajímavost :  Zpráva: Evropské futures lehce v plusu

Ceny akcií amerického bankovní sektoru rostly

Stejně tak dobré výsledky vykázala banka Wells Fargo, která jen velmi lehce zaostala za výhledem tržeb. Oproti očekávaným 20,39 miliardy dolarů byly tržby 20,37 miliardy. Bance se však při nižších tržbách podařilo dosáhnout vyššího zisku, než bylo očekávání. Namísto 1,28 dolaru dosáhla Wells Fargo zisku na jednu akcii 1,42 dolaru. Stejně jako v případě JP Morgan akcie silně rostly.

Banky dokázaly, že i přes snižování sazeb si zatím dokážou udržet tučné zisky. Zde se otvírá zajímavá spekulace. Kdo si myslí, že Fed bude snižovat úrokové sazby pomaleji, než trhy zatím předpokládají, může pro něj nákup akcií bank představovat dobrou příležitost. Zejména pokud se povede měkké přistání, americká ekonomika nepozná ekonomickou recesi.

Jediným možným rizikem je skutečnost, že Američané se už nechtějí tolik zadlužovat. Nové úvěry zaznamenaly pokles. V případě špatného vývoje americké ekonomiky tak nelze čekat, že by si lidé víc půjčovali.

Prozkoumejte akcie bank na platformě XTB

Akciové indexy: Asijské hodně oslabily

Při pohledu na týdenní výkonnost jsou jasným poraženým čínské akciové indexy. V kontextu raketového růstu předchozích dvou týdnů však tento pohyb není překvapující. Na druhou stranu síla korekce ukazuje, že investoři jsou značně nervózní. Kdo nemá rád volatilitu, měl by se v příštích dnech čínským akciím vyhnout.

Hongkongský Hang Seng za poslední týden odepsal 6,53 %. Burza v Šanghaji ztratila 3,56 %. Z propadu čínských akcií znatelně těžila burza v Tokiu, která přidala 2,45 %. Tento růst se vysvětloval tím, že japonští investoři již nečekají, že by japonská centrální banka v dohledné době zvedla svoje sazby.

V Evropě se výprodej čínských akcií projevil především v sektoru luxusního zboží. Přesto se francouzskému indexu CAC 40 podařilo zůstat v zelených číslech a za týden si přilepšil o 0,48 %. Navzdory oznámení berlínské vlády, že Německo s největší pravděpodobností letos skonči v recesi, vyrostl DAX silně o 1,32 %. Opačným směrem se vydala burza v Londýně, která oslabila o 0,33 %.

Zámořské trhy se radovaly se zájmu o sektor umělé inteligence a americký bankovní sektor. Index S&P 500 přidal 1,11 %, technologický Nasdaq pak vzrostl o 1,13 %. Nejlépe se vedlo průmyslovému Dow Jones, který přidal 1,21 %.

Kryptoměny: Bitcoin udržel hranici 63 000 dolarů

Bitcoin prožil relativně dobrý týden. Udržel úroveň 63 000 dolarů, což představovalo týdenní výkonnost 1,8 %. Během předchozích dnů to s ním však nevypadalo dobře. Zveřejnění inflace a tím i nastalá možnost, že Fed na příštím zasedání sazby vůbec nesníží, donutily investory k výprodeji. Bitcoin se propadl pod psychologickou hranici 60 000 dolarů. Naštěstí v sobě našel hodně síly a vrátil se zpět do zajímavých vod okolo 63 000 dolarů.

Zajímavost :  Zpráva: Evropské futures kontrakty na zelené nule

Právě udržení této hranice je podle analytika Alana Santany klíčové proto, abychom byli svědky velmi pozitivního závěru roku a hlavně zlomení dlouhodobého medvědího trendu na bitcoinu. Pokud bitcoin podle Santany uzavře následující týden nad 66 500 dolary, otevře si tím cestu, aby konec října strávil na 71 000 dolarech. A právě překonání této hranice bude známkou toho, že s medvědy je amen. Uvidíme, zda se jeho slova potvrdí.

Investujte do bitcoinových ETF na platformě XTB

Závěr: Kam spadne Tesla?

Závěr týdne nepřinesl pouze růst amerického bankovní sektoru. Uplynulý týden měl jednoho velkého poraženého a tím byl Elon Musk, který měl 10. října tiskovou konferenci ohledně služby robotaxi. Investoři na ni nezareagovali dobře, akcie Tesla se propadla o více než 8 % a týden uzavřela na 217 dolarech.

Uvidíme, zda udrží hodnotu 200 dolarů, která je považována za férovou, pokud se podaří uskutečnit vše, co Musk slibuje. Nelibost investorů způsobilo to, že Musk jako vždy neuvedl nic konkrétního, byly to jen přísliby, plány a vize bez konkrétních dat. Bude zajímavé sledovat jestli výprodeje akcií Tesla bude pokračovat tento týden.

Z makroekonomických dat budou příští týden důležité údaje o inflaci v Kanadě a Velké Británii. Ve čtvrtek se dozvíme, jaké budou sazby na euru. Hodně analytiků se kloní k tomu, že se dočkáme dalšího snížení o 50 bazických bodů oproti standardním 25 bodům. Bylo by to logické vzhledem ke kondici evropské ekonomiky. V pátek se dozvíme inflaci v Japonsku a uvidíme, zda nebude tamní předseda vlády donucený přehodnotit svoji vizi nízkých úrokových sazeb.

I následující týden bude z pohledu výsledkové sezony velmi zajímavý. V úterý se dozvíme, jak si vedly firmy jako UnitedHealth, J&J, Bank of America, Goldman Sachs, Progressive, CitiGroup, The Charles Schwab a důležitá těžařská firma Rio Tinto.

Ve středu představí své hospodaření evropská technologická jednička ASML, následně pak Morgan Stanley a Abbott Labs. Čtvrtek bude taktéž velmi nabitý, protože svá čísla představí společnost Netflix.

Ta se berou jako předzvěst toho, jak si budou stát firmy z Magnificent 7. Poslední obchodní den následujícího týdne přinese čísla Procter and Gamble, American Express a Schlumberger. Každý den tak budete mít možnost sledovat zajímavé výsledky a dotvářet si obraz, jak je na tom reálně americká a posléze i světová ekonomika.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO