Audioknihy mladých autorů slaví úspěch u posluchačů i odborníků. Které vybrat?

Tajemné krimi, mystický mikulášský příběh i rodinná komedie patří mezi díla, jimiž se v audioknižní tvorbě hlásí o slovo čeští autoři do 35 let. Jedním z nich je Lukáš Csicsely, který získal v letošním ročníku prestižní Audioknihy roku nejvíce cen včetně Nejlepší dramatizace. Za pozornost stojí i tituly, které vznikly přímo pro audio formát.

Lukáš Csicsely si zasloužil uznání odborné poroty Audioknihy roku 2023 s minisérií Předvečer svatého Mikuláše. Iniciační příběh, který je situovaný právě do období oslav Mikuláše, zaujme posluchače napříč věkovými skupinami. Hlavně díky kombinaci grotesknosti, humoru, dobrodružství i napětí. Vyniká jak poutavým textem, tak originálními audiokulisami. Velká část natáčení totiž probíhala v exteriérech, především v pražském parku Stromovka, a dílo tak upoutá autentickými ruchy a zvuky, které posluchače vtáhnou do děje. Pozoruhodné bylo i herecké obsazení, kterého se chopili mladí interpreti. V hlavní roli zazářil Dan Vano. Zásadní role vypravěče se zhostil Saša Rašilov. O zpracování se postarala Audioteka, jedna z největších audioknižních platforem v Česku, která letos na našem trhu slaví už 13 let. Mladým autorům přitom dává stále více prostoru.

Zajímavost :  Novelu zavádějící zálohování PET lahví a plechovek schválila vláda

Audioteka CZ

Mysteriózní příběh z Kutné Hory i chystané novinky

Audioteka spolupracuje rovněž s Filmovou a televizní fakultou Akademie múzických umění, kde mohou studenti na katedře scenáristiky a dramaturgie už čtvrtým rokem navštěvovat seminář zaměřený přímo na audioknižní tvorbu. Vybraná díla pak Audioteka natočí a představí posluchačům. První vlaštovkou byl Genius Loci čtyřiadvacetiletého Jana Dvořáčka. Jde o mysteriózní detektivní příběh z Kutné Hory s Martinem Fingerem, Vojtěchem Vondráčkem a Jiřím Roskotem v hlavních rolích. I díky psychologicky propracovaným scénám plným emocí a dynamických dialogů se debut Jana Dvořáčka dostal na stupeň vítězů v jedné z kategorií Audioknihy roku 2023 a také sklidil skvělé hodnocení posluchačů. Dílo rovněž odstartovalo dlouhodobější spolupráci s Audiotekou, která chystá natáčení dalšího Dvořáčkova počinu. Posluchačům by se měl představit v příštím roce.

Výrazně dříve bude k poslechu hororová minisérie Jaroslavy Hrdiny Mištové Dům, v níž se hlavní role chopil Ivan Trojan.

Zajímavost :  Rozžiaril každú miestnosť, kolegov učil nevytáčať sa. Ako si blízki spomínajú na Juraja Vankuliča

Audioteka CZ

Formát pro celou rodinu

Úplně z jiného ranku je audioseriál Holubník, kterým autoři Tereza Nováková a David Semler navazují na tradici české rodinné komedie. Dílo vydané v roce 2023 přibližuje zážitky tří generací rodiny Holubových, kteří žijí pod jednou střechou. Ztvárňují je například Jiří Lábus, Taťjana Medvecká, Petr Jeništa, Petra Bučková a Miloslav König.

Všechny tyto tituly reflektují hned několik audioknižních trendů. Patří k nim sílící zájem o audioknihy rozdělené do kratších dílů, které si můžete poslechnout třeba během cesty do práce. Zároveň jde o takzvané superprodukční zpracování, které staví posluchačský zážitek na špičkové kvalitě zvuku, výjimečných hereckých výkonech a propracovaných audiokulisách.

Audioteka CZ

Ušetřete při rozšíření audioknihovny

Tyto a mnoho dalších audioknih pořídíte na www.audioteka.cz. Právě teď můžete navíc výrazně ušetřit, protože Audioteka slaví 13. výročí svého působení na našem trhu. Při té příležitosti připravila akci, ve které od 15. do 18. října 2024 nabídne tisíce titulů za zvýhodněnou cenu 199 Kč za kus. Do akce budou zařazeny i výše zmíněné příběhy. Všechny jsou rovněž k dostání v Audioteka Klubu – na streamovací platformě, kde máte v rámci měsíčního předplatného 199 Kč možnost neomezeného poslechu více než 1 500 děl nejrůznějších žánrů.

Zajímavost :  Lekárom iClinic sa množia obvinenia za zbabrané operácie. Už je ich päť

Zdroj Zde