Je dobře, že identita vynálezce Bitcoinu zůstane nadále skrytá, tvrdí Adam Back

Zakladatel Blockstreamu byl mezi uživateli Polymarketu favorizován jako nejpravděpodobnější člověk, který bude v dokumentu HBO odhalený jako Satoshi Nakamoto. Filmový tým však objevil někoho jiného a vznikl tak další falešný Satoshi.

Bitcoin, první nejznámější (a pro některé jediná opravdová) kryptoměna, vždy obklopovalo mnoho tajemství. A to zejména pokud jde o identitu jeho tvůrce známého pod pseudonymem Satoshi Nakamoto.

Nedávný dokument HBO Money Electric: The Bitcoin Mystery vyvolal nové spekulace o tom, kdo je budoucí nejbohatší muž planety. Označil vývojáře Petera Todda za Satoshiho. Cypherpunker a raný vývojář Bitcoinu Adam Back však tato tvrzení zpochybnil a poukázal na několik nesrovnalostí.

Zdroj: youtube.com

Adam Back o skutečném tvůrci Bitcoinu

V rozhovoru s Garethem Jenkinsonem Back uvedl, že pravděpodobný tvůrce Bitcoinu není ani trošku odhalitelný. Natož, aby to dokázal někdo ze štábu dokumentu HBO.

Jsem si docela jistý, že to není nikdo, o kom se [v dokumentu] mluvilo. Na světě je mnoho chytrých lidí, kteří umí programovat a rozumí kryptografii.

– Adam Back, zdroj: cointelegraph.com

Back zdůraznil, že anonymita Satoshiho je pro Bitcoin klíčová. Tajemství obklopující identitu tvůrce pomáhá udržet decentralizovaný systém měny v bezpečí. Chrání ji před možnými útoky nebo externími vlivy.

Absence centrální postavy Satoshiho je ve svém důsledku velmi pozitivní

Back srovnal anarchistickou funkcionalitu Bitcoinu se společnostmi, které mají zázračného vůdce nebo veřejného zakladatele. Podobné postavy mohou způsobit problémy v ekosystému a vytvořit rizikové faktory. Bez veřejného zakladatele funguje Bitcoin spíše jako objev než jako startup nebo vynález, což přispívá k jeho vnímání jako globálního digitálního aktiva.

Jeho posláním je být přijat jako globální struktura a elektronické peníze. Bez zapojení zakladatele působí [BTC] spíše jako objev než startup nebo vynález. Myslím si, že je to dobré pro koncept Bitcoinu jakožto komodity.

– Adam Back, zdroj: cointelegraph.com

Absence centrální autority umožňuje komunitě soustředit se na vývoj a bezpečnost protokolu aniž by byla ovlivněna osobními ambicemi nebo kontroverzemi jednotlivce.

Zajímavost :  Kryptoměnové akcie rostou, Bitcoin překonal hranici 66 000 USD. Uptober je tady?

Význam raných vývojářů pro samotný dokument HBO

Navzdory Backovu názoru na pravou identitu Satoshiho poukázal na důležitost, aby raní vývojáři Bitcoinu a lidé, kteří chápou poslání Bitcoinu, hovořili s tvůrci dokumentu. Tím se zabrání šíření dezinformací a nepřesností, které by mohly poškodit pověst Bitcoinu v době, kdy se stále více dostává do mainstreamu.

Back vysvětlil, že když informovaní jedinci hovoří s filmaři, zabrání týmu tvůrců dokumentu provádět rozhovory s nespolehlivými zdroji. Mohou totiž šířit mylné představy o protokolu nebo propagovat osobní projekty, což by mohlo BTC poškodit.

Další falešný Satoshi Nakamoto: Vše, co je špatně s tvrzeními od HBO

HBO vyvolalo rozruch v bitcoinové komunitě tím, že označilo Petera Todda za Satoshi Nakamota. Todd toto tvrzení veřejně popřel již před vysíláním dokumentu a také po jeho uvedení.

Tvrzení v dokumentu, že Todd je skrytým tvůrcem Bitcoinu, je založené na příspěvku na fóru BitcoinTalk z roku 2010. HBO tvrdí, že odpověď z Toddova účtu naznačuje, že Todd ovládal oba účty a náhodně zveřejnil odpověď pod jménem Peter Todd. Zmíněnou indicii filmaři označili za pokračování původního příspěvku Satoshiho.

Kritici teorie tvrdí, že příspěvek nic nenaznačuje. Todd odpovídal Satoshimu svým typickým sarkastickým stylem, aby objasnil, co Satoshi říkal. Navíc časová osa vývoje Bitcoinu tuto teorii vyvrací, protože Satoshi spustil blockchain Bitcoinu v roce 2008. Todd se zapojil do vývoje až v roce 2014.

Zajímavost :  Pri obci Hybe, kde medveď zabil hubára, objavili vnadisko s odtlačkami zubov šelmy. Podobných miest je v okolí viac

Další nesrovnalosti v teorii HBO ohledně odhalení identity Satoshi Nakamota

Peter Todd navíc v roce 2008 studoval obor umění na univerzitě, což z něj činí nepravděpodobného kandidáta na vynálezce nesmírně komplexní digitální měny, která změnila svět financí navždy. Technické znalosti a zkušenosti potřebné k vytvoření Bitcoinu by vyžadovaly hluboké porozumění kryptografii a programování, což nesouhlasí s Toddovým tehdejším studijním zaměřením.

Komunita Bitcoinu obecně popírá vesměs všechny pokusy o odhalení identity Satoshiho. Respektuje jeho rozhodnutí zůstat anonymní. Anonymita Satoshiho je považovaná za klíčový prvek, který chrání Bitcoin před centralizací a možnými útoky.

Stanice HBO postavila Petera Todda do velmi nebezpečné pozice

Je důležité zmínit, že umožnit obrovský nával publicity, při poukázání na Petera Todda, nebylo ze strany filmařů HBO ani trochu zodpovědným rozhodnutím. Při pomyšlení na to, kolik Satoshi vlastní BTC (cca 1,1 milionů), by měla filmaře také napadnout možná rizika, která s takovýmto nařčením souvisejí.

Vzhledem k budoucí zvýšené adopci BTC, lze předpokládat, že jeho cena nadále poroste. Představte si, že jste člověk s obrovskou mocí, který si dokáže zaplatit nájemné komando, které údajného Satoshiho unese a bude po něm požadovat vydání jeho BTC.

Tím, že HBO vrhá Todda do centra dění, jej a celou rodinu také vystavuje potenciálnímu nebezpeční vydírání, únosu či jiné formy násilného činu za účelem získání BTC.

Zajímavost :  SNS ostro reaguje na Pellegriniho vyhlásenie: Kritizuje ministerku Šimkovičovú, aby zakryl vlastné zlyhania

Původní koncept decentralizace Bitcoinu a absence třetí strany zůstává prozatím nenarušen. Stane se někdy změna?

Diskuse o identitě Satoshi Nakamota pravděpodobně budou pokračovat. Avšak jak zdůraznil Adam Back, absence identifikovatelného vynálezce je pro Bitcoin spíše výhodou než překážkou. Umožňuje digitální měně zůstat skutečně decentralizovanou a odolnou vůči vlivům jednotlivců.

Bitcoin tak může dále plnit své poslání stát se globálními elektronickými penězi, nezatíženými vlivem či kontroverzí kolem jakéhokoli jednotlivce. To je v souladu s původním posláním kryptoměny a cypherpunkového hnutí. Usiluje totiž o větší soukromí a decentralizaci v digitálním světě.

V konečném důsledku je možná lepší nechat identitu Satoshiho tajemstvím, což umožní Bitcoinu růst a vyvíjet se bez omezení spojených s osobními příběhy nebo skandály.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO