Taraba má za úlohu vytvoriť nové zásahové tímy. Ochrana ľudí aj medveďov si vyžaduje zefektívnenie, tvrdí

Ako prvé zásahové tímy budú zriadené v Tatranskom Národnom parku a v Národnom parku Nízke Tatry. Vyplýva to z informácie o návrhu na vytvorenie zásahových tímov, ktorú v utorok schválila vláda.

Ochrana ľudí aj medveďov

Aktuálne je na Slovensku päť zásahových tímov pre medveďa, a to Sever, Juh, Západ, Podpoľanie a Ponitrie. “Ochrana a manažment tejto veľkej šelmy si na Slovensku vyžaduje zefektívnenie a racionalizáciu zásahového tímu pre medveďa hnedého, a to prehodnotením územnej pôsobnosti ŠOP SR v danej oblasti a vytvorením zásahových tímov na území všetkých NP za účelom efektívneho manažmentu problematických jedincov v lokalitách zvýšeného pohybu turistov,” priblížilo ministerstvo životného prostredia.

Zajímavost :  Ani historicky najväčší odstrel medveďov nezabránil tragédii v Hybe. Ochranári kritizujú Tarabovu nečinnosť

Hlavnou výhodou zriadenia zásahového tímu v NP podľa rezortu je, že zamestnanci správ NP poznajú vlastnícke pomery, užívateľské vzťahy, miestne prírodné podmienky a spolupracujú s okresnými úradmi v kompetenčnom území národného parku.

Zlepšenie komunikácie so samosprávami

Vymedzená pôsobnosť samostatného zásahového tímu zefektívni koordináciu všetkých zapojených zložiek. “Zriadením samostatného zásahového tímu správ NP sa zlepší komunikácia so samosprávami, chovateľmi hospodárskych zvierat a užívateľmi poľovných revírov a ďalšími dotknutými subjektami,” tvrdí.

Zajímavost :  Vzácné mince už znají své majitele. Třídukát se vydražil skoro za 7 milionů

Ministerstvo životného prostredia pripomína, že zásahový tím zriadila ŠOP. Cieľom je minimalizovanie konfliktov človeka s medveďom. Tím plní viaceré úlohy v oblasti evidencie, prevencie a manažmentu druhu.

Jeho úlohou je čo najskôr po nahlásení výskytu medveďa v intravilánoch miest a obcí zabezpečiť bezpečnosť ľudí takým spôsobom, ktorý je čo najšetrnejší aj k chránenému medveďovi.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. júla 2024 o tom, ako medvedica útočila v národnom parku.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO