Odvolali dvoch funkcionárov úradu pre ochranu. Správu o atentáte robí aj SIS, zadanie dal Fico

Polícia vyšetruje atentát nezávisle od SIS.

BRATISLAVA. V súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer) v Handlovej vyvodili zodpovednosť voči dvom funkcionárom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) po rokovaní vlády. Ako uviedol, od úradu dostal správu, ktorú zobral na vedomie.

Neprešli školeniami

Bolo v nej konštatované, že v roku 2023 boli zanedbané školenia pre príslušníkov Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a neprešli školeniami, ktorými prejsť mali.

Na základe toho bola vyvodená zodpovednosť dvom riaditeľom úradu, ktorí boli odvolaní.

Zajímavost :  Obvinění v kauze dopravního podniku budou stíháni na svobodě. Včetně muže hnutí ANO

Súvisiaci článok Pri atentáte na Fica musí polícia urobiť vyšetrovací pokus Čítajte 

Minister súčasne informoval, že Slovenská informačná služba (SIS) má vypracovať správu o atentáte na premiéra. SIS tak má spraviť na pokyn predsedu vlády. Toto zadanie podľa slov Šutaja Eštoka dostal riaditeľ SIS Pavol Gašpar.

Správu o atentáte by SIS mala predložiť do parlamentu do konca tohto roku. Ako šéf rezortu doplnil, polícia atentát vyšetruje nezávisle od SIS.

Zároveň minister pripomenul, že išlo o páchateľa, ktorý navštevoval všetky opozičné protesty a bol odfotený na viacerých fotografiách s predstaviteľmi opozičných politických strán.

Samotný minister nemá o vyšetrovaní žiadne informácie, okrem informácií technického charakteru.

Musia šetriť

Minister potvrdil, že aj rezort vnútra sa bude musieť popasovať s úlohou desaťpercentného krátenia mzdových výdavkov. Podľa Šutaja Eštoka sa to dotkne zníženia počtu úradníkov. “Nie tam, kde to možné nie je, napríklad si to neviem predstaviť na okresných úradoch, pri množstve úloh, ktoré majú,” upozornil.

Zajímavost :  Záverečné reči sa natiahli, súd s Kažimírom odročili. Prokurátor mu navrhol nepodmienečný trest

Kroky, ktoré by mali priniesť potrebné šetrenie má priblížiť vnútorný audit. “Na základe toho verím, že sa nám podarí splniť ten desaťpercentný limit,” vyhlásil.

Šutaj Eštok potvrdil aj medializovaný prípad o kšeftovaní s termínmi vybavovaní na úradoch cudzineckej polície s podozrením na infiltráciu priekupníkov do rezervačného systému.

“Áno, týmto problémom sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní i Úrad inšpekčnej služby, zároveň sme inštalovali softvér, aby k podobným prípadom nedochádzalo,” zdôraznil.

Vrátil sa aj k téme predsedu parlamentu, pred októbrovou schôdzou sa jej doriešením má zaoberať koaličná rada. Priamej odpovedi na otázku, či je horúcim kandidátom na post šéfa zákonodarného zboru sa vyhol.

Zajímavost :  SVS: V ČR přibylo za týden 17 ohnisek katarální horečky ovcí, celkem jich je 45

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO