Cena Bitcoinu překonala 66 tisíc dolarů. Začal konečně „Uptober“?

Bitcoinoví býci nezahálejí a nadále posilují růst, který jim v říjnu přinesl již více než 3% nárůst ceny.

Po otevření Wall Street 14. října se kryptoměna vyšplhala až na 66 000 dolarů, když velrybí nákupní tlak ještě více podpořil již rozjeté kryptotrhy.

Údaje z TradingView ukazují, že cena BTC vzrostla během dne o téměř 5 %. Pokračující posilování, které začalo na konci minulého týdne, přiblížilo Bitcoin k dvoutýdenním maximům. Tento růst byl podpořen především obchodováním ve Spojených státech, jež navázalo na denní asijskou obchodní seanci.

Podle analýzy burzovních objednávek zveřejněné společností Material Indicators na platformě X velcí bitcoinový investoři (velryby) na současných cenových úrovních ve velkém akumulují Bitcoin.Pozorně sledujeme, zda se objeví další velryby s velkou tržní objednávkou, která by mohla prolomit prodejní zeď na úrovni 65,5 tisíce dolarů,“ zněla část doprovodného komentáře.

Zajímavost :  Představitelé Fedu zastávají odlišné názory ohledně budoucího snižování úrokových sazeb

Zatímco bitcoin směřuje k hranici 66 000 USD, na denních časových rámcích rychle získal zpět klíčové trendové linie, které nyní fungují jako podpora. Populární analytik On-Chain College upozornil, že dvě významné úrovně podpory býčího trhu – 200denní klouzavý průměr a krátkodobý nákladový základ hodlerů (short-term holder cost basis) – se opět staly směrodatnou podporou. Tyto úrovně jsou často považovány za důležité indikátory zdraví trhu.

Optimismus je zpátky

Obchodní společnost QCP Capital vyjádřila optimismus ohledně dalšího posílení trhu v blízké budoucnosti. Ve svém posledním bulletinu pro předplatitele na kanálu Telegram uvedla, že ačkoli existuje „mnoho faktorů“, které mohou ovlivnit cenový vývoj BTC, historické vzorce naznačují silný závěr října a zbytek roku.

Když se podíváme zpět do roku 2016, BTC se více než tři měsíce obchodoval ve velmi úzkém rozpětí. Teprve tři týdny před americkými volbami začala bitcoinová rally z ceny 600 dolarů, a do prvního týdne v lednu pak svou cenu zdvojnásobil,“ připomněla QCP Capital, čímž poukázala na potenciální možnost podobného růstu i letos.

V roce 2020 se BTC několik měsíců pohyboval v relativně nudném cenovém pásmu. Až tři týdny před americkými volbami začal růst z úrovně 11 tisíc dolarů a do ledna dosáhl svého vrcholu na 42 tisících dolarů.

Průměrné říjnové zisky od roku 2013 činily 23 % – zatím stále mnohem více než v roce 2024. „Bude se po měsících obchodování v rozmezí historie opakovat? Dnešní rally rozhodně dodala trhu záblesk naděje právě ve chvíli, kdy optimismus z Uptoberu vyprchával,“ uzavírá QCP.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO