Nvidia uzavřela na rekordech, může opět sesadit Apple z pozice nejhodnotnější společnosti světa

Akcie společnosti Nvidia v pondělí uzavřely obchodování na historickém maximu. Výrobce čipů pro umělou inteligenci tak má na dosah pozici nejhodnotnější firmy světa, uvedla agentura Reuters. Z ní by už podruhé sesadil technologického giganta Apple. 

Akcie kalifornské společnosti v pondělí stouply o 2,4 procenta a zakončily den na 138,07 dolaru. Tržní hodnota podniku se vyšplhala na 3,39 bilionu dolarů (přes 78 bilionů korun). Nvidia je tak těsně pod hodnotou 3,52 bilionu dolarů (přes 81 bilionů korun) společnosti Apple a nad hodnotou 3,12 bilionu dolarů (více než 72 bilionů korun) firmy Microsoft. Nejhodnotnější společností světa se už Nvidia nakrátko stala letos v červnu. Poté ji předstihl Microsoft, který se v poslední době přetahoval o vedoucí pozici s firmou Apple.

Ze souboje na Wall Street o převahu na rozvíjejícím se poli AI však Nvidia vychází jako jasný vítěz ve srovnání se společnostmi Alphabet, Microsoft, Amazon a dalšími velkými technologickými firmami.

Zajímavost :  Francouzská EDF podala kvůli Dukovanům stížnost k Evropské komisi
Google bude AI pohánět pomocí malých jaderných reaktorů, první se spustí v roce 2030

„Domníváme se, že hlavní společnosti v AI čelí investičnímu prostředí, které vystihuje takzvané vězňovo dilema: každá z nich je individuálně motivována k tomu, aby pokračovala ve výdajích, protože náklady, které by jí vznikly, kdyby tak neučinila, jsou (potenciálně) zničující,“ popisuje situaci v AI byznysu zpráva analytiků společnosti TD Cowen. Poptávka po současné generaci čipů pro umělou inteligenci podle nich zůstává silná.

Nvidia v srpnu potvrdila zprávy, že zvýšení výroby nového modelu čipu pro umělou inteligenci Blackwell bylo odloženo na čtvrté čtvrtletí. Zákazníci ale podle společnosti nadále skupují stávající čipy. 

V době blížících se hospodářských výsledků amerických firem vzrostl Apple téměř o dvě procenta a Microsoft o 0,7 procenta, což pomohlo indexu S&P 500 uzavřít na rekordu. Širší index Standard & Poor’s 500 stoupl o 44,82 bodu, neboli 0,77 procenta, na 4859,85 bodu. Společnosti Nvidia, Apple a Microsoft tvoří přibližně pětinu váhy tohoto indexu, takže mají značný vliv na jeho každodenní zisky a ztráty.

Zajímavost :  Tak trochu se podobáme Uberu nebo Airbnb, říká šéf společnosti, která pronajímá letadla světovým aerolinkám
AI postavila Američany před bezprecedentní výzvu: bezpečně zprovoznit roky spící reaktory

Čipy Nvidia používají téměř všichni hráči na poli generativní umělé inteligence – od společnosti OpenAI, která na trh uvedla chatovací systém chatGPT, až po Google. Analytici proto očekávají, že výdaje na budování dalších datových center pro umělou inteligenci pomůžou společnosti Nvidia zvýšit roční příjmy více než dvojnásobně na téměř 126 miliard dolarů (přes 2,9 miliardy korun), jak vyplývá z údajů společnosti LSEG.

Sílící poptávka po technologiích spojených s umělou inteligencí by se měla projevit i ve výsledcích tchajwanského výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), který pro Nvidii vyrábí procesory. Očekává se, že ve čtvrtek vykáže 40procentní nárůst čtvrtletního zisku.

Zajímavost :  Jižní Korea bude s Českem spolupracovat na rozvoji vodíkových technologií

Zdroj Zde