Vo volebnom roku chce ušetriť miliardy? Ficovi neveria ani štátni analytici

Prvé tri Ficove vlády podryli rozpočet štvrtej.

BRATISLAVA. V snahe zachrániť volebný výsledok Smeru premiér Robert Fico a jeho minister financií Ladislav Kamenický štyri dni pred voľbami 2020 zaťali do štátneho rozpočtu polmiliardovú sekeru bez krytia. Všetkých 1,4 milióna dôchodcov na Slovensku malo dostať 13. dôchodok.

Fico, ktorý pre úspech u voličov za desať rokov ako premiér ponúkal zo štátneho rôzne predvolebné sociálne balíčky za stovky miliónov eur, sa teraz zaväzuje, že pred ďalšími voľbami bude šetriť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý odobrila v utorok vláda Smeru, Hlasu a SNS, vyplýva, že vo volebnom roku 2027 plánuje úsporné opatrenia za 2,3 miliardy eur.

Chce tak dosiahnuť, aby sa štátny deficit znížil na tri percentá HDP, ako sa Slovensko zaviazalo Európskej únii.

Fico si tak so štátnymi peniazmi naplánoval takú odvážnu misiu, že s ohľadom na jeho predchádzajúce volebné roky sa blíži mission impossible. Myslí si to aj v ústave zakotvená Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Jazykom diplomacie tvrdí, že “takto navrhovaná konsolidačná stratégia môže byť riziková z pohľadu volebného cyklu.”

Súvisiaci článok Rozpočet je príliš optimistický. Štát nevyberie, čo plánuje, varuje ekonóm Čítajte 

V septembri schválený konsolidačný balíček má podľa očakávaní vlády priniesť len o niečo viac (2,7 miliardy eur), a voliči ho začnú pociťovať až od budúceho roka, no napriek tomu sa už prejavil jeho vplyv na popularite Ficovho Smeru.

Posledný volebný model od agentúry NMS Market Research zatiaľ ako jediný zachytáva nálady voličov po schválení konsolidácie so zvyšovaním DPH, rušením rodičovských dôchodkov či krátením daňového bonusu.

Zajímavost :  Ťapáková zrušila v SND hosťovanie pražského divadla. Umelci sa búria a hovoria o cenzúre queer tematík

Smeru nameral najvýraznejší pokles podpory od minuloročných parlamentných volieb. Strana stratila 3,4 percenta voličov a podpora jej klesla na 20,5 percenta, na Progresívne Slovensko stráca takmer štyri percentá.

Spomienky na vyrovnaný rozpočet

Po vražde novinára Jána Kuciaka, Ficovej demisii, výmenách ďalších ministrov a prepade preferencií Smeru, vstupovala trojkoaličná vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd do roku 2019 so zdanlivým úspechom aspoň v oblasti rozpočtu.

Na rok, v ktorom sa začínala predvolebná kampaň, jej poslanci schválili vyrovnaný rozpočet. Štát mal prvýkrát vo svojej histórii minúť len toľko peňazí, koľko získa.

V skutočnosti si už návrh rozpočtu úmyselne nevšímal riziká, na ktoré Rada pre rozpočtovú zodpovednosť či Národná banka poukazovali.

“Vláda nevyvinula významnejšiu snahu dosiahnuť svoj rozpočtový cieľ,” vyčítal Ficovmu kabinetu vtedajší predseda rady Ivan Šramko. Vo volebnom roku tak namiesto vyrovnaného rozpočtu dosiahol deficit 1,35 percenta HDP, teda 1,2 miliardy eur.

V čase, keď rada hovorila o najväčšom odchýlení od plánu v histórii, za čo zodpovedal ešte minister financií Peter Kažimír zo Smeru, mal po jeho zvolení za guvernéra Národnej banky jeho nástupca Ladislav Kamenický už hotový návrh rozpočtu na rok 2020.

Kamenický navrhol ďalší deficit, asi pol miliardy eur. “Vláda nepredpokladá splnenie svojho vlastného cieľa, ktorý deklarovala v programovom vyhlásení,” vyčítala rada.

V skutočnosti bol aj prvý Kamenického rozpočet výrazne prikrášlený. Namiesto polmilardového deficitu rada odhadla, že v skutočnosti sa deficit zvýši o takmer dve miliardy eur (1,8 percenta HDP).

Napriek pesimistickému výhľadu, ktorý o štyri mesiace dramaticky prehĺbila pandémia koronavírusu, sa Smer rozhodol týždeň pred voľbami vo februári 2020 zvolať schôdzu parlamentu, a opäť rozdávať.

Peniaze pre každého penzistu

Prieskumy vtedy Smeru odhadovali volebný výsledok okolo 13 až 16 percent, čo by bol najhorší alebo druhý najhorší zisk strany v jej dvadsaťročnej histórii.

Zajímavost :  Trenčín si spomína na zavraždených v Teplárni. V takejto situácii nie je možné mlčať, odkazuje primátor mesta

Do rokovacej sály museli vtedy technici priniesť dva ďalšie rečnícke pulty, keďže pôvodný blokovali poslanci predvolebnej koalície Progresívne Slovensko-Spolu a v sále aj spali, čím chceli prijatie nekrytých opatrení v rozpočte spomaliť.

Vláda napokon presadila, aby 1,4 milióna dôchodcov dostalo 13. dôchodky bez ohľadu na to, aký vysoký starobný dôchodok majú. Pre štát a jeho rozpočet to malo znamenať pol miliardy eur ročných výdavkov navyše.

Súvisiaci článok Odborári opustili Fica, rozpočet nepodporili. Budú sa hľadať peniaze na energopomoc Čítajte 

Nová vláda Igora Matoviča z OĽaNO napokon 13. dôchodky pozmenila. Ku koncu roka 2020 dôchodcovia dostali síce viac ako dvojnásobok oproti dovtedajšiemu “vianočnému príspevku”, no približne o polovicu menej, než presadil Fico v parlamente.

Fico aktuálnu konsolidáciu obhajuje tým, že vláda musí reagovať na zlé hospodárenie štátu, za ktoré v rokoch 2020 až 2023, za pandémie a vojny na Ukrajine, podľa neho mohli vlády Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora.

Keď však súčasný predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth pred tromi týždňami pre Hospodárske noviny odpovedal na otázku, ako sa Slovensko do rozpočtovej krízy dostalo, odpovedal: “Zlomovým bol rok 2019.”

Repete pred Ficovým dôchodkom

V aktuálnom návrhu rozpočtu vláda naplánovala ušetriť v roku 2026 takmer 600 miliónov eur. Ak by svoj plán chcela naplniť, vo volebnom roku 2027 by musela ušetriť až 2,3 miliardy eur, čo sa nezaobíde bez ďalších opatrení.

Kamenický do návrhu nezapracoval podrobnosti, ako to chce dosiahnuť. Riadne voľby sa majú konať v septembri 2027. Ak by Smer postupoval ako za svojej druhej vlády medzi rokmi 2012 až 2016, prijatie predvolebných opatrení, ktorými sa bude snažiť mobilizovať voličov, si v čase rozloží.

Zajímavost :  Přípravy jsou po dvou dekádách u konce. Přestavba jádra Palmovky může začít

Jednofarebná vláda Smeru vtedy za dva roky pred voľbami prijala dva rozsiahle sociálne balíčky vrátane vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov.

Výdavky za 450 miliónov eur doplnil aj tretí balíček – sľubov, ktoré chcel Smer naplniť, ak by vládol aj po roku 2016. Stál miliardu eur.

K tomuto postupu by sa Smer mohol vrátiť, čomu nasvedčuje nižšie plánované šetrenie na rok 2026 a tiež miliarda eur z aktuálnej konsolidácie, ktorú však Kamenický neplánuje využiť na zlepšenie hospodárenia.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť na základe Kamenického návrhu rozpočtu predpokladá, že štátny dlh dosiahne 60,5 percenta HDP.

Ak by sa ekonomika vyvíjala odlišne, ako predpokladá ministerstvo, prípadne ak sa potvrdia riziká v návrhu rozpočtu, ktoré rada vidí, dlh by na konci volebného obdobia dosiahol ešte horšie čísla.

Kamenický pritom upozorňuje na to, na čo rada upozorňovala už pred voľbami – že Slovensko by začalo mať problém požičať si výhodne na svetových trhoch. “Mohli by sme sa dostať dokonca až do bankrotu,” tvrdí minister.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO