MF předloží vládě výhled výdajů do roku 2028, poté ho posoudí EU

Praha – Ministerstvo financí předloží ve středu vládě výhled státních výdajů pro roky 2025 až 2028. Takzvaný fiskálně-strukturální plán následně kabinet pošle k posouzení Evropské komisi a Radě EU. Fiskálně-strukturální plán nahrazuje Konvergenční program a Národní plán reforem, které Česko Evropské unii dosud pravidelně předkládalo. Vytvoření plánu vyžaduje evropská legislativa kvůli dohledu nad rozpočty členských zemí a koordinaci hospodářských politik.

“Nové nařízení k preventivní části fiskálních pravidel staví do popředí udržitelnost zadlužení veřejných financí ve středním horizontu. Prostředkem k dosažení jsou takové veřejné výdaje, které jsou převážně pod přímou kontrolou veřejné správy a současně umožňují proticyklickou makroekonomickou stabilizaci,” uvedlo k plánu ministerstvo financí.

Zajímavost :  Národní rozvojová banka dnes odpoledne ukončila program na podporu elektromobility....

Data, která Česko evropským institucím odešle, vycházejí ze srpnové makroekonomické prognózy ministerstva financí. Podle ní by měl od příštího roku hrubý domácí produkt růst o více než 2,5 procenta ročně a průměrná roční inflace by se měla postupně snížit na dvě procenta. Střednědobé výdajové rámce státního rozpočtu, které z prognózy rovněž vycházejí, předpokládají v nadcházejících letech také postupné snižování rozpočtového schodku, když z letošních 282 miliard korun by měl do roku 2027 klesnout na 180 miliard korun.

Zajímavost :  Koncernu Volkswagen klesal prodej, Škoda Auto se ale dařilo

Součástí fiskálně-strukturálního plánu bude i charakteristika významných schválených či plánovaných reforem a investic. Podle ministerstva financí jsou zaměřeny na dekarbonizaci, sociální systémy, vědu a výzkum, podporu bydlení a digitalizaci. “Uvedenými opatřeními ČR reaguje na ta doporučení z let 2019–2024, u kterých nebyl v rámci hodnocení EK zaznamenán výraznější pokrok,” uvedlo ministerstvo.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO