Cebia: Cena ojetých SUV za pět let stoupla o třetinu téměř na půl milionu Kč

Praha – Cena ojetých vozů kategorie SUV se za posledních pět let zvýšila o třetinu, tedy přibližně o 130.000 Kč, na 493.000 korun. Tyto vozy přitom tvoří 21 procent trhu s ojetými auty, což je o osm procentních bodů více než v roce 2019. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia. Průměrná cena ojetých vozů na českém trhu je 287.000 Kč.

Cenu žene nahoru podle ředitele Cebie Martina Pajera velký zájem kupujících. “Obliba ojetých SUV a terénních vozidel stále roste a stále častěji si je lidé pořizují i prakticky jako městská auta, tedy převážně pro jízdu po městě, kdy už tato vozidla dávno neslouží svým původním účelům. Jen za posledních pět let narostl jejich počet v inzerci o 68 procent,” uvedl Pajer.

Zajímavost :  Evropské regulace a ESG: Dopady na českou energetiku a průmysl

Průměrné stáří prodávaných SUV vozů je nižší, než je průměr trhu a pohybuje se okolo 7,8 roku. Také průměrný kilometrový nájezd je nižší, zhruba 111.000 kilometrů, což ukazuje na dlouhodobější trend pořizovat si tato auta i pro jízdu po městě. Část vozů ale podle Pajera může mít stočený tachometr. Průměrný počet ujetých kilometrů na českém trhu je 146.000 a stáří 9,5 roku.

Vůbec nejprodávanějším vozem této kategorie je Škoda Kodiaq s podílem 7,94 procenta, druhý je Volkswagen Tiguan (6,36 procenta), za kterým následují vozy Škoda Karoq (6,19 procenta), Hyundai Tucson (4,57 procenta) a Kia Sportage (3,04 procenta).

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Domovy opustily kvůli ukrajinskému ostřelování desetitisíce Rusů

Většina SUV a terénních aut se prodává s naftovým motorem, který má zastoupení 52,76 procenta. Dvě pětiny pohání motor na benzin a dvě procenta jezdí na elektřinu. Více než polovina nabízených SUV a terénních vozů má podle prodejců český původ (56,55 procenta), německý je uveden u 15 procent aut. Nejčastější nabízenou barvou je šedá (22,18 procenta) těsně následovaná bílou (21,70 procenta) a černou (20,45 procenta).

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Kofola vyplatí zálohu na dividendu 7,5 koruny za akcii

Doporučujeme ke čtení také :