Ceny bytů v okolí stanic metra za deset let více než zdvojnásobily. A nejen v centru Prahy

Bydlení v blízkosti stanice metra je ve více než milionové Praze žádaným artiklem. Však potom stačí dvacet minut a člověk se po metropoli dostane prakticky kamkoli. Kdo před deseti lety koupil byt v blízkosti metra, může nyní jásat. Ceny bytů se prakticky u všech stanic metra zdvojnásobily až ztrojnásobily, jak vyplývá z nové studie společnosti Dataligence. Hodnotu bytů táhne nahoru zejména nová developerská zástavba, která zvedla ceny bytů i v dříve opomíjených lokalitách, jako jsou třeba Zličín, Invalidovna nebo Černý Most.

„Za posledních deset let se v nejbližším okolí stanic pražského metra, tedy v okruhu 500 metrů od jednotlivých stanic, prodalo téměř 54 tisíc bytů,“ upozornil Milan Roček, spoluzakladatel portálu Hypox.cz, kde jsou výsledky nového ukazatele Metroindex zveřejňovány. Ceny bytů v okolí stanic metra ovlivňuje podle něj lokalita, a také skladba bytového fondu, tedy zda jde o čtvrti s cihlovými domy, nebo o levnější panelová sídliště. Nejdražší lokality, a tím i stanice metra jsou v historickém centru Prahy, jedná se o stanice Staroměstská, Malostranská, Náměstí Republiky nebo Hlavní nádraží. Zde přesahují ceny bytů i 200 tisíc korun za metr čtvereční, před deseti lety byly ceny v těchto lokalitách zhruba poloviční.

Zajímavost :  Průmyslové odbory odmítají návrh na omezení dřívější penze pro náročné profese

Nejvýznamnějším faktorem posledních deseti let je ale podle Ročka změna poměru starších bytů a novostaveb. „Tam, kde v posledních letech došlo k výrazné developerské zástavbě, došlo rovněž k nejvyššímu procentuálnímu nárůstu cen právě kvůli změně skladby bytů,“ řekl Roček. Dlouhodobý rozdíl v ceně mezi stejně velkým bytem v novostavbě a cihlovém domě činí podle něj 15 procent, v případě bytu v novostavbě a panelovém domě pak dokonce 30 procent.

Sekyra začíná stavět další část Smíchova. Vyroste tu velký pěší bulvár i centrála České spořitelny

Největším skokanem je stanice Nádraží Holešovice, kde ceny bytů vzrostly o 241 procent z původních 41 461 korun za metr čtvereční v roce 2014 na letošních 141 340 korun za metr čtvereční. Ceny by měly v příštích deseti letech zřejmě nadále růst, v okolí stanic Vltavská a Nádraží Holešovice se totiž chystá výstavba nové čtvrti na brownfieldu Bubny-Zátory a stavba Vltavské filharmonie.

Na více než trojnásobek vyskočily průměrné ceny bytů také v okolí stanice Invalidovna, kde momentálně staví hned několik developerů a jeden z nich plánuje zástavbu přímo nad stanicí. Trojnásobné jsou také ceny na konečných stanicích linky B Zličín a Černý Most, kde se rovněž ve velkém staví. Na Černém mostě šlo přitom před deseti lety pořídit byt jen za zhruba 35 tisíc korun za metr čtvereční, díky čemuž patřila tato lokalita k nejlevnějším v Praze. Na lince B je obecně nejvíce skokanů, neboť metro zde prochází čtvrtěmi, které dosud nebyly příliš zastavěné byty, nacházely se tu například výrobní závody a továrny. To se nyní mění, jak ukazuje třeba proměna Vysočan nebo Libně.

Zajímavost :  Dotáciu na kaštieľ nedostal ani Anton Hrnko. Ministerstvo v liste s vysvetlením zavádzalo

Metroindex za první polovinu roku 2024.|Dataligence, Hypox.cz

Pod sto tisíc korun za metr čtvereční se nyní vejdou byty jen v okolí dvou stanic, a to Roztyly a Letňany. Levnější bydlení lze momentálně také najít v okolí stanice Depo Hostivař nebo Smíchovské nádraží. Na Smíchově ale ceny nevydrží dole dlouho, developer Sekyra Group zde pokračuje ve výstavbě velkého bytového a kancelářského projektu Smíchov City, který po dokončení vyžene průměrné ceny místních bytů strmě nahoru, jako se to stalo například v Jinonicích nebo na Radlické.

Zajímavost :  Firma bosa bratislavského podsvetia po rokoch krachuje. Bola zapletená do kauzy výpalného

Z tradičních pražských čtvrtí s cihlovými domy, kde zase tolik novostaveb nevzniká, se zvýšila popularita bydlení například u stanice metra Hradčanská, kterou využívají především obyvatelé Dejvic a Bubenče. Sedmdesátimetrový byt tam v roce 2014 vyšel na přibližně 4,2 milionu korun, aktuální cena stejného bytu odpovídá asi 12 milionům korun.

Zdroj Zde