Podle MMF dosáhne globální veřejný dluh do konce roku 100 bilionů dolarů

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá, že globální veřejný dluh dosáhne do konce letošního roku závratné výše 100 bilionů dolarů. To je přibližně 93 % světového hrubého domácího produktu (HDP).

Víte, co je hnacím motorem tohoto kolosálního dluhového vlaku? Amerika a Čína, dvě ekonomiky, které s sebou táhnou všechny ostatní. Nejnovější fiskální monitor MMF ukazuje, že tyto vlády utrácejí, jako by nebylo zítřka.

Státy si i nadále zahrávají s ohněm

MMF očekává, že se situace bude i nadále zhoršovat. Předpokládá, že do roku 2030 by globální veřejný dluh mohl dosáhnout téměř 100 % HDP. Podle aktuální zprávy jsou na cestě k prudkému nárůstu dluhu také Brazílie, Francie, Itálie, Jihoafrická republika a Velká Británie.

„Vyčkávání je riskantní,“ uvádí MMF. Připomíná, že země s vysokou mírou zadlužení často inkasují rány od trhu a těžko se jim sestavuje rozpočet, když je zasáhnou finanční šoky.

MMF má k dispozici nástroj, který nazývá “debt-at-risk framework”. Ten vykresluje temný obraz toho, co by se v nejhorším případě mohlo stát. Zjistili, že v případě extrémní ekonomické katastrofy může dluh během tří let vystřelit až na 115 % HDP.

Zajímavost :  Kultúrny štrajk narazil na politické prekážky. Výbor NR SR nebol uznášaniaschopný, diskutovali len neformálne

To je o 20 procentních bodů více, než se předpokládá za normálních okolností. Proč? Protože dnešní úroveň zadlužení jen umocňuje budoucí problémy, jako je slabší hospodářský růst nebo přísnější finanční podmínky.

Vyspělé ekonomiky, jejichž úroveň zadlužení během pandemie prudce vzrostla, nyní zaznamenávají stabilizaci dluhu na úrovni 134 % HDP. Ale zas tak růžové to není. Rozvíjející se trhy a rozvojové ekonomiky takové štěstí nemají. Jejich zadlužení roste na 88 % HDP.

Zpomalující se inflace a klesající úrokové sazby by mohly poskytnout určitý prostor k nádechu. Nezdá se ale, že by vlády spěchaly s nápravou svého fiskálního “nepořádku”. Varování MMF? Současné plány na stabilizaci dluhu „zdaleka nestačí“.

Amerika škrtí světovou ekonomiku

Vyšší úrokové sazby dělají mnoha dalším zemím ze života peklo. Rostoucí americký dolar zvyšuje cenu zboží denominovaného v dolarech, což všem ztěžuje splácení půjček. Proto chtějí státy BRICS sesadit dolar z trůnu. Má příliš velkou moc. Vitor Gaspar, ředitel MMF pro fiskální záležitosti, k tomu uvedl:

Vysoké a nejisté úrokové sazby v USA ovlivňují náklady na financování jinde ve světě.

Agentura dodala, že větší než očekávané zpomalení v Číně by mohlo vytvořit vážná globální rizika. Poukázala také na snížení daní ze mzdy o 20 miliard liber (25 miliard USD), které provedl britský kancléř Jeremy Hunt ve svých posledních dvou fiskálních prohlášeních.

Zajímavost :  Populizmus, ignorácia odborníkov a slabý boj s dezinformáciami. Ako sme (ne)zvládli pandémiu

Tyto kroky sice označili za „částečně financované dobře promyšlenými opatřeními na zvýšení příjmů“, ale zároveň varovali, že by mohly ve střednědobém horizontu zhoršit dluhové problémy Spojeného království.

Nad veřejnými financemi v mnoha zemích stále visí spousta rizik

Jak upozornil guvernér Bank of England Andrew Bailey během akce ve Washingtonu, financování veřejného sektoru hraje velkou roli při řešení globálních problémů, jako je pandemie, rostoucí bezpečnostní hrozby a změna klimatu.

Musíme se na to podívat. Je to důležité. Je to konverzace o velkém tématu.

MMF chce, aby si všichni dávali pozor ještě na jednu věc: na volby. Letos se k volebním urnám vydají voliči v 88 zemích. Ty v součtu představují více než polovinu světové populace a HDP.

Zajímavost :  6.10.2024 Přehled trhu: Prudký růst ceny zlata. Opravdu je hrozba ekonomické recese zažehnána?

MMF se obává, jak tyto volby ovlivní fiskální politiku. „Podpora zvyšování vládních výdajů v posledních desetiletích rostla napříč politickým spektrem,“ uvádí se ve zprávě.

A když se blíží volby, vlády mají tendenci uvolňovat fiskální opasky. Historicky se fiskální politika uvolňuje a vlády během volebních let více utrácejí…

Prozkoumejte akcie na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO