Jsou rozvojové trhy konečně výhodné pro nákup? Překonávají index S&P 500

Rozvíjející se trhy dlouho lákaly potenciálem rychlého růstu a výhodami diverzifikace, ale investoři se často spálili kvůli volatilitě a strukturálním rizikům s nimi spojeným. Vzhledem ke změnám v základních ekonomických ukazatelích a globální finanční dynamice je však třeba provést nové hodnocení. Jsou tedy rozvíjející se trhy konečně vhodné k nákupu?

Podle analytiků společnosti Sevens Report se rozvíjející se trhy skutečně mohou blížit příhodnému okamžiku pro opětovný vstup investorů. Několik faktorů naznačuje, že tyto trhy jsou nejen levné, ale také připravené na potenciální rally. Jedním z klíčových důvodů je současné ocenění.

Index MSCI Emerging Markets má forwardový poměr ceny k zisku 11,9, což je mnohem méně než u rozvinutých trhů, například u indexu MSCI USA Large Cap s hodnotou 22,1 a indexu MSCI EAFE s hodnotou 14,0. Index MSCI Emerging Markets je v současné době na trhu s velkou tržní kapitalizací. Tato značná sleva činí rozvíjející se trhy atraktivními z hodnotového hlediska.

Sentiment investorů, který je často protichůdným ukazatelem, tento případ dále posiluje. Analytici Sevens Report poukazují na to, že rozvíjející se trhy jsou všeobecně „nenáviděny“, o čemž svědčí neutěšené toky peněz do těchto regionů. Zatímco příliv amerických akcií do srpna činil 329,3 miliardy dolarů a na rozvinuté mezinárodní trhy přiteklo 38,6 miliardy dolarů, na rozvíjející se trhy připadlo jen 4,3 miliardy dolarů.

Zajímavost :  Prešetrenie pandémie v nedohľadne, Kotlár je frustrovaný. Vláda jeho správu ešte nevidela a dohľadať sa nedá

Překonávají i S&P 500

Tento extrémní nedostatek nadšení v kombinaci s podhodnocením může být opačným signálem, který investoři hledají, než se karta obrátí. Dalším pozitivním znamením je nedávný trend výkonnosti. Rozvíjející se trhy v posledních dvou čtvrtletích překonaly výkonnost indexu S&P 500 i indexu MSCI EAFE. Tato stabilní výkonnost uprostřed nejistoty na globálních trzích naznačuje, že tento sektor by mohl být v počáteční fázi trvalého vzestupného trendu.

Pokud se podíváme hlouběji, zjistíme, že tento optimismus podporuje několik makroekonomických katalyzátorů. V čele tohoto vývoje stojí Čína a Indie, které tvoří téměř 50 % hlavních indexů rozvíjejících se trhů. V Číně politici spouštějí řadu stimulačních opatření zaměřených na oživení hospodářského růstu. Patří mezi ně snížení úrokových sazeb, snížení povinných bankovních rezerv a další fiskální stimuly, které mají přijít.

Zajímavost :  Premiér Fico ohlásil podporu pre regióny. Štát uvoľní pre samosprávy 50 miliónov eur

Demografické podmínky v Indii mezitím poskytují obrovský prostor pro růst. Díky rostoucímu počtu obyvatel, zejména v mladších věkových kategoriích, a politické stabilitě pod vládou Módího má země předpoklady pro dlouhodobý strukturální růst. Snižování úrokových sazeb v hlavních ekonomikách snižuje hodnotu amerického dolaru, což historicky prospívá rozvíjejícím se trhům.

Kromě toho by rozvíjejícím se trhům mohl dále prospět trend přesunu dodavatelského řetězce, kdy společnosti „nearshore“ nebo „friendshore“ svou výrobu přesouvají blíže k domovu nebo do politicky spřízněných regionů. Pro ty, kteří zvažují vstup do této oblasti, uvádí zpráva Sevens Report několik investičních nástrojů, včetně ETF, které nabízejí diverzifikovanou expozici vůči těmto trhům.

Například fond Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSE:VWO) poskytuje širokou expozici s nízkými náklady, zatímco fond WisdomTree Emerging Markets High Dividend Fund (NYSE:DEM) se zaměřuje na aktiva generující příjmy v rámci rozvíjejících se trhů.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO