Nie, neužívam si to, vďaka za opýtanie (zápisky z materskej)

15. okt 2024 o 15:04  I 

Popôrodná úzkosť je ako nekonečný maratón obáv a stresu.

Keď mal môj syn asi dva alebo tri mesiace, stretli sme vo výťahu staršiu susedku. Nazrela do kočíka, spýtala sa, ako sa bábätko volá, a jedným dychom dodala: „Užívajte si to! Veď tie deti tak rýchlo rastú!“

Usmiala som sa. Cez zaťaté zuby.

Nech vyrastie aj hneď!

V tých dňoch a týždňoch som pociťovala asi všetko okrem pôžitku a radosti z materstva. Pár dní predtým sme museli ísť von kočíkovať o jednej v noci a potom aj o štvrtej ráno, aby dieťa konečne prestalo po dlhých hodinách plakať a zaspalo. Bol február a marec.

Zajímavost :  Krv bábätkám kradne biznis aj zlá prax (komentár)

O užívaní si týchto chvíľ nebolo reči, celé týždne som sa snažila iba pretrpieť. Prežiť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Predtým, než sa mi narodilo dieťa, som sa dlho a dôkladne pripravovala. Teoreticky, mentálne aj fyzicky. Myslím si, že je to nutnosť, pretože verím, že šťastie praje pripraveným. Pomohlo mi aj to, že ako novinárka som často písala o témach súvisiacich s pôrodmi, s materstvom, s dojčením, s mentálnym zdravím či prístupom k deťom. Vedela som, že krátko po pôrode ma môže zasiahnuť baby blues, a poznala som aj, čo si na sebe všímať, keby ma náhodou postihla popôrodná depresia.

Zajímavost :  Devět Čechů dorazilo do Bratislavy z Libanonu. Další zájemce o evakuaci úřady neevidují

A hoci som mnohé z týchto symptómov v priebehu mesiacov na sebe pozorovala, ešte stále neutvárali celý obraz a niečo mi v mozaike môjho stavu chýbalo.

Môj syn sa narodil predčasne a prvé týždne života mal rôzne zdravotné problémy. Boli to dni, týždne a mesiace, ktoré sa vliekli celú večnosť a nechcela som si ich užívať. Chcela som, aby sa konečne skončili.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Maslo „hádže vidly“ do sľubov koalície. Jedna dobrá správa pri zdražovaní potravín (ekonomický výber)

Doporučujeme ke čtení také :