V Seznamu probíhá razie. ÚOHS prověřuje zneužití dominance

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) provádí neohlášenou inspekci ve společnosti Seznam.cz, potvrdily pro INFO.CZ obě strany. Důvodem je „prověřování protisoutěžního jednání“. 

Kontrola antimonopolního úřadu v centrále Seznam.cz probíhá už od úterý. Podle nepotvrzených informací měli úředníci zabavovat některým zaměstnancům firmy jejich počítače. Jak ÚOHS, tak společnost Seznam.cz neohlášenou inspekci potvrdili. 

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provádí neohlášenou inspekci u společnosti Seznam.cz, v jejímž rámci prověřuje důvodné podezření na možné protisoutěžní jednání, konkrétně zneužití dominantního postavení,“ uvedl pro INFO.CZ tiskový mluvčí úřadu Martin Švanda. 

Provedení místního šetření podle něj neznamená, že k protisoutěžnímu jednání skutečně došlo, respektive že ve věci bude zahájeno správní řízení, případně uložena pokuta. 

Zajímavost :  Rok od útoku Hamasu: Ľudia v Gaze trpia, rukojemníkov čakajú a Izrael vinia z vojnových zločinov

Zásah úřadu potvrzuje i mluvčí Seznam.cz Aneta Kapuciánová: „Mohu potvrdit, že zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v úterý dorazili do sídla společnosti Seznam.cz. Ačkoli nemáme informace o tom, že by s námi bylo zahájeno jakékoli oficiální řízení, s jeho zástupci samozřejmě spolupracujeme a jsme jim plně k dispozici,“ dodala mluvčí. 

Jeden Seznam vládne všem

Seznam není pouze vyhledávač, ale hlavně důležitý distribuční uzel tuzemského obsahu. Přes čtyři sta partnerských webů se objevuje na jeho homepage, která patří mezi ty nejnavštěvovanější na českém internetu a Seznam se s nimi dělí o svou obří návštěvnost asi 3,5 milionů návštěvníků denně. I malý web bez vybudované komunity může po zobrazení na této stránce zaznamenat mohutný  nárůst ve statistikách prokliků.

Zajímavost :  Ekonomové varují: Nemožné! Vláda plánuje v roce 2028 snížit schodek na polovinu
Jeden Seznam vládne všem. Firma Ivo Lukačoviče už pomalu objímá celý český internet

Podcast: Jeden jim všem káže. Jak Seznam dominuje českému internetu?

Zdroj Zde