Bitcoin dále roste a pravděpodobně bude pokračovat

Ve čtvrtek se kurz bitcoinu odrazil z úrovně 58 900 USD a včera již zkoušel dosáhnout na cenu 68 000 USD. Během pár dní tedy narostl o více než 15 % a na březnové historické maximum mu schází již jen 10 %. A technická analýza ukazuje, že má stále dost prostoru růst i mnohem výš.

Zdolání 68 000 USD se včera nepodařilo a bitcoin uzavřel denní svíčku na úrovni 67 075 USD. Nicméně i tak včera narostl o pěkného 1,5 % a potvrdil tím proražení býčí vlajky. To samozřejmě u lidí vzbuzuje optimismus a tím více nakupují. Krásně to ukazuje index Fear and Greed, který z nedělních 50 bodů narostl na 73. Signalizuje tím, že objemy transakcí rostou a bitcoin se opět dostává do zájmu vyhledávání a diskuzí na sociálních sítí. Ostatně i včerejší nárůst spotových burzovně obchodovatelných fondů (ETF) na bitcoin o 371 milionů USD ukazuje slušný zájem tradičních investorů.

Zajímavost :  Ethereum v současnosti zaostává za bitcoinem a ostatními altcoiny. Je šance, že se cena ETH brzy dostane na 2 600 dolarů?

Technická analýza přidává trhu optimismus

Analytici hledají úroveň, kam by se kurz ceny bitcoinu mohl v rámci současného býčího běhu podívat. Často využívaným a poměrně spolehlivým indikátorem je Relative Strength Index (RSI). Při překročení nad 70 bodů ukazuje překoupený trh a potenciální pokles. Při poklesu pod 30 bodů naopak přeprodaný trh a možný růst. Historicky ale víme, že měsíční RSI při vrcholu býčího běhu dosahuje hodnot nad 90 bodů.

Internetový analytik Mags poukazuje na fakt, že takovou hodnotu jsme v tomto cyklu ještě neviděli a měsíční hodnoty se aktuálně pohybují kolem 62 bodů. Aplikací poměrové logiky mezi 62 a 90 body na současnou cenu se dostáváme na potenciální vrchol kolem 220 000 USD.

Zajímavost :  Uvidíte ju iba po západe Slnka. Od soboty budete môcť pozorovať na večernej oblohe jasnú kométu

Situace ale nemusí být stejná

Samozřejmě si musíme uvědomit, že situace nemusí být stejná jako v minulosti. Historický vývoj nám nedává žádnou záruku nad vývojem budoucím. Dává nám ale možné vodítko nad možnostmi. A bitcoin umí rychle vyrůst. V lednu 2023 se prodával za 16 000 USD a za 14 měsíců již lámal 73 750 USD. V září 2020 byl za 10 000 USD a za 7 měsíců skoro za 65 000 USD. Myslím, že v době nízkých cen málokdo věřil v takový růst. A přesto to již několikrát bitcoin dokázal. Bude se historie opakovat nebo je tentokrát situace jiná?

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO