Průzkum: Dvě třetiny Čechů se snaží zhodnotit své peníze, 41 procent investuje

Praha – Dvě třetiny Čechů se snaží zhodnotit své peníze, nejčastěji prostřednictvím spořicích účtů, penzijního spoření nebo investic. Přímému investování se aktivně věnuje 41 procent lidí. Vyplývá to ze srpnového průzkumu Indexu prosperity a finančního zdraví Čechů České spořitelny, Evropy v datech a Sociologického ústavu AV ČR prostřednictvím agentury Ipsos mezi 1521 respondenty.

Nejčastěji, ve více než 73 procentech případů, ke zhodnocení peněz lidé využívají spořicí účty. “Spořicí účet je skvělým nástrojem pro tvorbu krátkodobé rezervy. Má nicméně své limity a již z principu v dlouhodobém horizontu zpravidla nabídne menší zhodnocení finančních aktiv než investování. U investic ale musíme počítat s tím, že vložené peníze nebude možné či výhodné kdykoliv vybrat,” uvedla analytička spořitelny Tereza Hrtúsová.

Snaha zhodnocovat své příjmy výrazně roste s vyšším vzděláním nebo příjmy. Zatímco mezi jedinci se základním vzděláním se snaží své peníze zhodnocovat zhruba 40 procent respondentů, u vysokoškolsky vzdělaných se jedná o více než 80 procent.

Zajímavost :  Novelu zavádějící zálohování PET lahví a plechovek schválila vláda

“Vyšší vzdělání je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících to, že se lidé snaží své finanční prostředky zhodnotit a investovat. Obecně souvisí i s vyšší finanční gramotností. Dalším zásadním faktorem je příjem,” řekla Kamila Fialová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

“Lidé s nižšími příjmy, pro které je často problém zaplatit i nutné výdaje, se do investic pouští méně často než lidé s vyššími příjmy. Stejně tak se do investování pouští méně často i lidé, kteří žijí v nájmu. To může souviset s jejich horší finanční situací, ale i s tím, že koupě vlastního bydlení představuje určitou formu investice,” dodala.

Zatímco při zhodnocování peněz byly patrné zejména rozdíly na základě vzdělání a příjmů, u investic se kromě těchto faktorů projevují i výrazné genderové rozdíly. Muži, kteří své peníze zhodnocují, se investicím věnují v 70 procent případů, u žen jde pouze o 54 procent, doplnil analytik Evropy v datech Tomáš Odstrčil.

Zajímavost :  Vedení Prahy zakázalo takzvané pub crawls, tedy noční tahy turistů...

Investování se Čechům ve většině případů daří a 76 procent z nich hodnotí své snažení jako ziskové. U 31 procent jde o takové zisky, že poráží inflaci. Za výrazně nebo alespoň mírně ztrátové jej považují 3,5 procenta Čechů, kteří investují.

Češi mají uložené v akciích, dluhopisech a dalších typech investic ve 30 procentech případů částku nižší než 100.000 korun. Pětina investorů má investováno mezi 100.000 a 300.000 korunami, a u 12,5 procenta jde o 300.000 až půl milionu korun. Ze svých ročních příjmů odkládají Češi do investic nejčastěji šest až deset procent peněz, ukázal průzkum. Jen jeden z deseti investorů si prostřednictvím investic odkládá více než čtvrtinu příjmů.

Reklama

Zajímavost :  Nejprodávanějším elektromobilem v Německu byla v září Škoda Enyaq

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO