Najväčší výrobca zariadení na výrobu čipov hlási nárast zisku. Analytici však očakávali viac

Holandská spoločnosť ASML, najväčší výrobca zariadení na výrobu počítačových čipov na svete, vykázala za 3. štvrťrok nárast zisku. Napriek tomu jej výsledky zaostali za odhadmi analytikov. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

ASML, najväčšia európska technologická firma, je popredným dodávateľom zariadení na výrobu čipov. Jej zákazníkmi sú TSMC, Intel, Samsung, Micron či SK Hynix.

Vyše dvoch miliárd

Spoločnosť ASML v stredu oznámila, že jej zisk za tri mesiace do konca septembra 2024 vzrástol na 2,08 miliardy eur z 1,5 miliardy eur pred rokom.

Zisk na akciu dosiahol 5,28 eura, čo však bolo menej než 5,40 eura/akcia, ktoré očakávali analytici.

Zajímavost :  Bývalý šéf daniarov takmer bez obvinení. Prokurátor podmienečne zastavil stíhanie Imreczeho za sedem skutkov

Tržby sa v sledovanom období zvýšili na 7,47 miliardy eur z vlaňajších 6,32 miliardy eur, ale zaostali za odhadmi trhu vo výške 7,9 miliardy eur. Štvrťročné čisté objednávky dosiahli 2,6 miliardy eur.

Spoločnosť predpokladá, že jej tržby za 4. štvrťrok sa budú pohybovať medzi 8,8 miliardy eur a 9,2 miliardy eur. A za celý rok dosiahnu 28 miliárd eur.

Zajímavost :  Prezident Pellegrini prijal demisiu Dolinkovej, za nového ministra vymenoval Šaška

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO