Z Bratislavy do Košíc za 50 minút? Štát chce novú leteckú linku, prispeje na ňu

Ministerstvo dopravy na začiatku tohto týždňa oznámilo, že pracuje na obnovení pravidelného leteckého spojenia medzi dvomi najväčšími mestami Slovenska. Letecká linka medzi Bratislavou a Košicami by sa mohla vrátiť už v prvých mesiacoch budúceho roka.

„Dlhodobo vnímame záujem verejnosti o znovuzavedenie tohto pravidelného leteckého spojenia, preto veríme, že si táto linka opäť nájde svojich pravidelných cestujúcich,“ tvrdí minister dopravy Jozef Ráž.

Po úspešných konzultáciách s Európskou komisiou sa celý projekt posunul vpred, čo potvrdzuje aj informácia zverejnená minulý týždeň v Úradnom vestníku Európskej únie.

Cieľom rezortu je, aby začali pravidelné lety na tejto trase koncom marca alebo začiatkom apríla 2025. Prvým krokom k tomuto cieľu bolo splnenie požiadaviek Európskej únie na uloženie záväzku služieb vo verejnom záujme, čo je nevyhnutné pre financovanie verejných leteckých liniek.

Ministerstvo pripravuje podmienky na vyhlásenie verejnej súťaže, v ktorej budú môcť leteckí dopravcovia predložiť svoje ponuky na prevádzkovanie linky. Tento proces je kľúčový pre výber dopravcu, ktorý bude schopný zabezpečiť pravidelné lety medzi Bratislavou a Košicami.

Ilustračná fotografia3fotky v galérii Ilustračná fotografia Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk

Niekoľkokrát do týždňa

Štát nateraz počíta s tým, že linka má byť prevádzkovaná do 30. októbra 2027 s možnosťou predĺženia do 28. októbra 2028. Kapacita lietadla má byť najmenej 40 miest na sedenie.

Zajímavost :  Počet fiktívnych živnostníkov na Slovensku rapídne narastá

Lety z Košíc majú byť prevádzkované v pondelok, stredu a piatok ráno, pričom prílet na bratislavské letisko nemá byť neskôr ako o 08:30 hodine. Lety opačným smerom budú v rovnakých dňoch a odlet z Bratislavy nemá byť skôr ako o 19:30 hodine. V nedeľu má byť prílet z Košíc do Bratislavy najneskôr o 18:30 hodine.

Štát bude linku dotovať. „Požadovaná náhrada musí byť založená na posúdení skutočných výdavkov a príjmov. Náhrada môže pokrývať len výdavky zo skutočnej prevádzky leteckých dopravných služieb a výdavky vzniknuté na letiskách Letisko Košice a Letisko M. R. Štefánika Bratislava, ktoré priamo súvisia so službami poskytovanými na tejto trase,“ popisuje rezort dopravy.

Obe letiská projekt vítajú

Bratislavské letisko je spokojné s plánom štátu a verí, že sa podarí linku otvoriť. Letisko podľa svojich slov víta každú novú linku, ktorú sa letecký dopravca rozhodne prevádzkovať.

„Veríme, že sa nájde letecký dopravca, ktorý bude spájať Bratislavu a Košice letecky, keďže dopyt najmä biznis klientely po tejto linke stále pretrváva. Rozšírenie siete leteckých spojení o vnútroštátnu linku medzi Bratislavou a Košicami by bolo nepochybne prínosom, najmä pre obchodných cestujúcich, keďže urýchli prepravu medzi dvoma najväčšími slovenskými mestami,“ povedala pre Aktuality.sk hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Demovičová.

Rovnako aj košické letisko súhlasí s iniciatívou ministerstva dopravy. V stanovisku uvádza, že vnútroštátne letecké spojenie je potrebné pre zabezpečenie dlhodobého a udržateľného ekonomického rozvoja oboch regiónov. Vraj to pomôže aj cestovnému ruchu a pomôže znižovať regionálne rozdiely.

Zajímavost :  EÚ poskytne Ukrajine 35 miliárd eur z výnosov zo zmrazených ruských aktív

„Vzhľadom na nedokončené diaľničné spojenie a zdĺhavé železničné spojenie medzi dvoma najväčšími slovenskými mestami má vnútroštátna letecká linka Košice-Bratislava vysoké predpoklady na to, aby bola využívaná vo vysokej miere. V závislosti na type použitého lietadla by sa dĺžka letu mohla pohybovať na úrovni 40-50 minút,“ uvádza pre Aktuality.sk manažér pre rozvoj obchodu, PR a marketing Letiska Košice Juraj Toth.

Zástupca letiska zdôrazňuje, že ak sa spojenie medzi mestami ukáže ako ekonomicky životaschopné, dofinancovanie zo strany štátu už nebude potrebné.

Šéf bratislavského letiska Dušan Novota.

Prečítajte si tiež:

Zmeny pri cestovaní

Zavedenie pravidelnej leteckej linky medzi Bratislavou a Košicami by malo pozitívny vplyv na dopravnú dostupnosť oboch miest. Teraz sa každý deň z Košíc lieta dvakrát do dňa Viedne. Do centra Bratislavy to z viedenského letiska trvá viac než hodinu.

Pravidelné letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami v minulosti fungovalo, no bolo zrušené. Let z Bratislavy do Košíc trval 55 minút. Cestujúci najprv mali možnosť lietať do hlavného mesta trikrát denne spoločnosťou Sky Europe Airlines, ktorá skrachovala. Cena letenky sa začínala pri 18 eurách. Spojenie neskôr prevádzkovala spoločnosť České aerolínie, pred piatimi rokmi ju zrušila. Spojenie fungovalo šesťkrát týždenne s letmi v pondelok, stredu a piatok. Za päť rokov fungovania ňou letelo približne dvanásťtisíc cestujúcich ročne. Cena spiatočnej letenky sa pohybovala v rozmedzí od 100 do 200 eur.

Zajímavost :  Termíny zákrokov sa môžu oddialiť alebo úplne zrušiť. Od októbra zaviedla naša najväčšia poisťovňa nové limity

Denník N včera priniesol informáciu o tom, že Železničná spoločnosť Slovensko plánuje zrušiť IC vlaky, ktoré dokážu prejsť z hlavného mesta do Košíc za menej ako päť hodín. Náhradou má byť častejšie spojenie rýchlikmi – nemajú už premávať každé dve, ale každú hodinu.

IC vlaky štátneho dopravcu.3fotky v galérii IC vlaky štátneho dopravcu. Zdroj: ZSSK

Cestovanie medzi dvomi najväčšími mestami by sa malo zrýchliť aj po budúcoročnom otvorení diaľničných úsekov s tunelmi Višňové a Čebrať. V tom čase ostane už iba jediný úsek, ktorý sa nezačal ani stavať.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO