Klíčové události v kryptu – říjen 2024

Článek shrnuje nedávnou zprávu Binance Research, která se zabývá klíčovým vývojem na kryptoměnových trzích za poslední měsíc.

Růst kryptoměnového trhu v září 2024

V září 2024 zaznamenal trh s kryptoměnami nárůst o 8% celkové tržní kapitalizace. Tento růst byl podpořen pozitivním vývojem globální ekonomiky, přičemž za zásadní faktory se dá označit zejména rozhodnutí amerického FEDu snížit úrokové sazby na 4,75-5% a finanční injekce Čínské centrální banky ve výši 1 bilionu jüanů (142,5 miliard USD) do bankovního systému za účelem snížení deflačních tlaků a zvýšení domácí spotřeby. Obě tyto události pomohly zmírnit obavy z potenciálního nepříznivého vývoje na finančních trzích a zlepšily situaci na trhu práce, což pozitivně ovlivnilo sentiment investorů. Přesto je klíčové nadále sledovat budoucí vývoj ekonomiky a reakce centrálních bank.

Kryptoměnové trhy zareagovaly mimo jiné nárůstem hodnoty Avalanche (AVAX) o 20,1%, což ovlivnil převážně upgrade Avalanche9000 spolu s oznámením o $40 milionovém grantu pro developery. Dogecoin vzrostl o 14,9% díky pozitivní zmínce Elona Muska, Solana (SOL) po oznámení partnerství se Citibank a Franklin Templeton přidala 12,0%. Po spuštění Chang Hard Fork se dařilo i Cardanu (ADA) s nárůstem 9,3%. Po ukončení kauzy vyvolané americkou SEC stoupla i hodnota XRP o 9,1%. Bitcoin zaznamenal růst o 7,5%, zatímco Ethereum rostlo pomaleji (+2,8%), a to kvůli obavám z inflace a prodeje ETH ze strany Ethereum Foundation. V neposlední řadě se pak dařilo i BNB, které zaznamenalo nárůst hodnoty o 6,9%.

Zajímavost :  Bitcoin bojuje kolem 65 000 dolarů. Co brání jeho dalšímu růstu?
růst kryptoměn 2024
Jak se vedlo krypotměnám v roce 2024

Decentralizované finance (DeFi) na vzestupu

Sektor DeFi zaznamenal v září růst celkové uzamčené hodnoty (TVL) o 9,6%. Mezi nejvýraznějšími hráči byl Sui, jehož TVL vzrostl o 60,7% díky zájmu o jeho Move-based Layer 1 a postupné zavedení nového konsensuálního enginu Mysticeti, který zrychluje transakce a snižuje požadavky na CPU. Ekosystému SUI pomohlo i spuštění stablecoinu AUSD, integrace USDC a vydání herního zařízení SuiPlay0X1, které podporuje i Steam.

Zajímavost :  Ťapáková zrušila v SND hosťovanie pražského divadla. Umelci sa búria a hovoria o cenzúre queer tematík

Base, další významná platforma, zaznamenala nárůst TVL o 44,6%, čímž překročilo 2,2 miliardy USD. Sei, paralelizovaný EVM Layer 1, posílil TVL o 102 %, zejména díky protokolům Yei Finance a Silo Stake.

Pokles na trhu NFT

Trh s NFT pokračoval v poklesu, přičemž celkový objem prodejů klesl o 21,2% na 302 milionů USD. Ethereové kolekce jako CryptoPunks a Bored Ape Yacht Club zaznamenaly výrazné snížení obchodní aktivity. Pokles byl zaznamenán i na blockchainových platformách Bitcoin, Ethereum a Solana, kde se objemy obchodů propadly o více než 30%. Navzdory těmto výsledkům platforma Blast zaznamenala nárůst o 30%, především díky karetní hře Fantasy.top.

graf NFT
Trading volume na NFT trhu v miliardách USD – Volume na grafu klesá

Výhled na říjen 2024

Tým Binance Research nadále monitoruje dění na kryptoměnových trzích a zdůrazňuje důležitost sledování ekonomických zpráv a kroků centrálních bank. Rovněž upozorňuje na několik významných událostí, které mohou v nadcházejících týdnech ovlivnit trh.

Nadcházející akce a významné konference

Binance Research bude krypto komunitě i nadále poskytovat objektivní a komplexní analýzy, které pomáhají sledovat vývoj Web3.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO