Automobilový gigant Stellantis znižuje zásoby vozidiel a predikuje menší zisk

Automobilová skupina Stellantis očakáva pokles predaja vozidiel v 3. štvrťroku 2024 o 20 %. Skupina už minulý mesiac znížila prognózy zisku a peňažných tokov za celý rok. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Varovanie pred nižším ziskom odráža redukciu nadmerných zásob vozidiel, najmä v Severnej Amerike, aj oneskorenie uvedenia nových modelov na trh.

Pokles dodávok

Stellantis na základe predbežných výsledkov odhaduje globálne dodávky v 3. štvrťroku na 1,148 milióna vozidiel, čo je pokles z 1,43 milióna áut v rovnakom období minulého roka.

V Severnej Amerike, ktorá je ziskovou hnacou silou skupiny, predaj v období júl – september 2024 podľa automobilky klesol o 171 000 vozidiel alebo o 36 %, a to najmä v dôsledku plánovaného zníženia výroby pred uvedením nových modelov, ako sú Dodge Charger Daytona a Jeep Wagoneer, na trh koncom roka 2024.

Zajímavost :  Dokážeme zpracovat cokoliv. Česká firma zkoumá, jak do nakládání s odpady prosadit novou technologii

Ale trhový podiel Stellantisu v USA stúpol na 8 % do konca septembra zo 7,2 % na konci júla, zatiaľ čo jeho zásoby sa znížili o 50 000 vozidiel oproti 2. štvrťroku, uviedla skupina.

Výsledky oznámia o dva týždne

V Európe sa predaj v sledovanom období znížil približne o 100 000 vozidiel alebo o 17 %, a to najmä v dôsledku oneskoreného uvedenia niektorých produktov na trh vrátane modelu Citroën C3, ktorý sa začal dodávať až v septembri, uviedol Stellantis.

Zajímavost :  Michelko: Šaško nemusí byť lekár, zdravotníctvo má ekonomické problémy. Kľúčová je Ficova podpora, povedala Bihariová

Spoločnosť oznámila silný dopyt po pripravovaných modeloch vrátane 50.000 objednávok na Citroën C3 a 80 000 objednávok na Peugeot 3008.

Automobilka v septembri znížila svoju prognózu prevádzkového zisku za rok 2024 a uviedla, že tento rok spáli hotovosť až 10 miliárd eur, pretože sa zaviazala zredukovať produkciu a ponúknuť veľké zľavy na oživenie predaja v USA.

Stellantis zverejní svoje výsledky za 3. štvrťrok 31. októbra.

Zajímavost :  Antimonopolní úřad v sídle společnosti Seznam podle zjištění Deníku N prověřuje jeho...

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO