UBS: S&P 500 do června dosáhne hodnoty 6200

Strategové UBS v pondělí potvrdili svůj cíl pro S&P 500 na úrovni 6 200 bodů do června 2025 a znovu zdůraznili svůj pozitivní výhled na společnosti těžící z rozvoje umělé inteligence a kvalitní akcie.

Americké akcie vstoupily do výsledkové sezóny třetího čtvrtletí v dobré kondici. Index S&P 500 dosáhl v pátek po pěti po sobě jdoucích týdnech růstu svého 45. letošního maxima. Od začátku roku je tento index výše o téměř 22 %. Strategové uvedli, že v následujících týdnech lze očekávat zvýšenou volatilitu, protože investoři budou vyhodnocovat finanční výsledky společností a jejich výhledy do budoucna. Navíc se blíží volby v USA a geopolitická rizika na Blízkém východě zůstávají vysoká.

Banka UBS předpokládá, že celkový růst zisku na akcii (EPS) v indexu S&P 500 se bude v zářijovém čtvrtletí pohybovat mezi 5 a 7 %. To představuje zpomalení oproti 11% růstu ve druhém čtvrtletí, a to zejména v důsledku nižších cen ropy. Jejich celoroční prognóza růstu zisků v roce 2024 ve výši 11 % však zůstává beze změny. Banka očekává, že výsledky za třetí čtvrtletí potvrdí zdravý růst podnikových zisků.

Zajímavost :  Bitcoin míří k historickému maximu 150 000 USD, analytci předpovídjí parabolický růst

Slibné vyhlídky

Makroprostředí zůstává příznivé a celková ekonomická aktivita v USA je i přes nedávné zpomalení spotřebitelských výdajů nižší třídy stále solidní. Stratégové UBS očekávají, že hospodářský růst zůstane zdravý, přičemž zdůrazňují nízký počet propouštěných zaměstnanců a povzbudivý poměr neobsazených pracovních míst k počtu nezaměstnaných. Klíčová odvětví, jako je stavebnictví a zpracovatelský průmysl, nevykazují známky potíží.

S tím, že Federální rezervní systém zahájil cyklus snižování úrokových sazeb, by měla americká ekonomika získat další impuls díky nižším úrokovým sazbám. To povede k lepší situaci v oblasti dluhů z kreditních karet a podnikatelských úvěrů,“ uvedli stratégové ve své zprávě.

Očekáváme, že vedení firem bude pozitivně hodnotit vyhlídky na růst zisků, v souladu s nedávným uvolněním bankovních úvěrových standardů, což bývá dobrým předstihovým ukazatelem pro růst akcií

UBS

Podobně jako ve druhém čtvrtletí vidí UBS ve třetím čtvrtletí růst zisku v indexu S&P 500 i mimo největší společnosti. Míra růstu „velkolepé sedmičky“ by měla zůstat silná a pohybovat se meziročně kolem 20 %, a to díky pokračujícím investicím a zpeněžování umělé inteligence. Strategové uvedli, že klíčovým faktorem ovlivňujícím ceny akcií během výsledkové sezóny bude výhled managementu. Domnívají se, že riziko zklamání z těchto výhledů momentálně není vyšší než obvykle. Pokud jde o ocenění, analytici poznamenávají, že zůstává vysoké, ale vzhledem k současnému ekonomickému prostředí je přiměřené.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO