Vláda hází Bartošův digitální systém pod stůl. Chce vytvořit úplně nový, trvat to může až tři roky

Funkční digitální stavební řízení v České republice je opět v nedohlednu. Vláda se rozhodla zastavit další rozvoj nových stavebních systémů, se kterým pracují úředníci a stavebníci od začátku července, a chystá zadání soutěže na zcela nový systém. Spustit by se měl podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nejpozději začátkem roku 2028, což ale odporuje cílům Národního plánu obnovy. Kabinet chce ještě během podzimu prosadit takzvaný legislativní bypass, který umožní úředníkům částečný návrat ke starým systémům.

„Co jsme během posledních tří týdnů zjistili, je fakt, že stav digitálních stavebních systémů je ještě horší, než ukázala prvotní analýza,“ řekl Kupka, který dostal po odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše na starost koordinaci další rozvoje systémů. „Nejvážnější problém spočívá v tom, že na samém začátku zadání nebylo přesně konstatováno, co má být na konci. Jako kdybyste se pustili do stavby rodinného domu bez představy, jak bude vypadat. To se ukázalo jako jeden z nejvážnějších limitů dalšího rozvoje stávajícího systému.“

Zajímavost :  GALERIE: Na konferenci SHIFTS vystoupil Tkáč, Čupr, strůjce brexitu i investor Spier

Vláda hodnotila například i právní rozměr Bartošovy veřejné zákazky na výrobu stavebních systémů, která opakovaně narazila na antimonopolní úřad a soudy. Podle Kupky by bylo rizikové dále rozvíjet systém na základě veřejné zakázky, kterou by mohly soudy na jaře definitivně zrušit. „Nejsou tam jenom technologické limity, které nebyly prodiskutovány a vyzkoušeny, ale je tam také dvacet pět nesouladů s novým stavebním systémem,“ doplnil nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN).

Vláda se rozhodla Bartošův systém zcela nevypínat, nechá jej dál běžet, ale nebude ho už vyvíjet. Úředníci by měli dostat možnost souběžně využít starší systémy, na které jsou zvyklí. Zarušit to má legislativní balíček, který chce kabinet ve zrychleném režimu prohnat sněmovnou a Senátem. „Nevracíme se do doby papírové, ale uvolňujeme úředníkům ruce, aby dokázali vyřídit všechny žádosti, které se zatím nahromadily,“ řekl Kupka.

Zajímavost :  Rozhovory ZKH naživo: Všetky odpovede o očkovaní s imunológom profesorom Jeseňákom

Kupka s Kulhánkem přiznali, že zadání nové veřejné zakázky, její naplnění a otestování bude trvat mezi 32 a 38 měsíci. Tím se ale Česko dostane do konfliktu s cíli Národního plánu obnovy, odkud na digitalizaci čerpá peníze.

Podle Kulhánka to ale neznamená, že veškerá Bartošova práce přijde vniveč. Vítěz nového tendru dostane možnost využít ty komponenty současného digitální stavebního řízení, které jsou funkční, a dále na nich stavět.

Zajímavost :  Česko bude po roční pauze opět členem Rady OSN pro lidská práva

Zdroj Zde