Zelenskyj ukázal víťazný plán. O utajených prílohách zatiaľ mlčí

16. okt 2024 o 14:56  I 

Členstvo Ukrajiny v NATO odmieta Robert Fico aj Viktor Orbán.

KYJEV, BRATISLAVA. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu predstavil v ukrajinskom parlamente päťbodový víťazný plán, ktorý má pomôcť ukončiť ruskú inváziu na Ukrajine.

„Ak by bol tento plán podporený, môžeme ukončiť vojnu nie neskôr ako budúci rok,“ povedal Zelenskyj za prítomnosti veliteľa ukrajinskej armády Oleksandra Syrského či šéfa rozviedky Kyryla Budanova.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Plán predstavil pár dní po tom, čo skončil svoje turné po európskych metropolách – v Londýne sa stretol s britským premiérom Keirom Starmerom aj novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem, v Paríži s prezidentom Emmanuelom Macronom, vo Vatikáne a Ríme s pápežom Františkom aj talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a napokon absolvoval aj stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne.

Zajímavost :  Ranní check: Odbory Volkswagenu chystají boj proti propouštění, Ivana Tykač angažovala Prchala

Súvisiaci článok Rusi skutočne zvažovali jadrový útok, píše v novej knihe slávny novinár Čítajte 

Najdôležitejšie stretnutie – s americkým prezidentom Joeom Bidenom – sa však pre hurikán na Floride neuskutočnilo. Napriek tomu Zelenskyj tento plán minulý mesiac predstavil aj Američanom.

Štyri z piatich bodov by sa mali zhmotniť ešte počas prebiehajúcej vojny, zatiaľ čo posledný – o povojnovom usporiadaní a bezpečnostných garanciách – by mali zaviesť po skončení ruskej invázie.

1. Pozvánka do NATO

Ukrajina by podľa prvého bodu Zelenského plánu mala dostať pozvánku do Severoatlantickej aliancie ešte počas trvajúceho konfliktu. Kyjev prihlášku do NATO podal už v septembri 2022, od západných partnerov však zatiaľ nedostal konkrétne záväzky.

„Chápeme, že členstvo v NATO je otázkou budúcnosti, nie prítomnosti. Putin však musí vidieť, že sa geopoliticky prepočítal a Rusi musia cítiť, že ich cár geopoliticky prehral,“ povedal ukrajinský prezident.

Zajímavost :  Šaško kritizuje rozpočet pre zdravotníctvo, chýbajú v ňom dôležité položky. Kamenický ho neplánuje navýšiť

Samotný prístupový proces môže trvať roky, navyše vstupujúca krajina by nemala byť vo vojnovom konflikte – článok 5 Severoatlantickej zmluvy totiž predpokladá, že útok na jedného člena je útokom na všetky členské štáty a mohlo by znamenať širšie zapojenie Západu do vojny. Aj Kremeľ tvrdí, že potenciálne členstvo Ukrajiny v NATO by legitimizovalo vojnu.

Súvisiaci článok Ukrajinci povolali na pomoc dračie drony. Zničili aj ruský tank Čítajte 

Aliancia s 32 členskými štátmi na summite vo Washingtone v júli schválila stanovisko, podľa ktorého je Ukrajina na „nezvratnej“ ceste k členstvu v Aliancii. Konkrétne záväzky však NATO Kyjevu neposkytla.

Viaceré štáty sa však stavajú proti členstvu Ukrajiny v Aliancii. Viackrát sa tak vyjadril napríklad slovenský premiér Robert Fico. „Pokiaľ budem predsedom vlády SR, budem viesť poslancov, ktorých mám ja ako predseda strany pod politickou kontrolou, aby nikdy nesúhlasili s členstvom Ukrajiny v NATO,” uviedol Fico, podľa ktorého by ukrajinský vstup do Aliancie bol základom pre tretiu svetovú vojnu. Stanovisko o “nezvratnej ceste” však podporilo aj Slovensko.

Zajímavost :  Přechod na plně bezemisní mobilitu v roce 2035 je absolutně nereálný, říká Jahn ze Škody Auto

2. Obrana aj na území nepriateľa

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO