Divoký den v Seznamu. ÚOHS ve firmě provádí razii. Unger končí na postu šéfredaktora Seznam Zpráv

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) provádí neohlášenou inspekci ve společnosti Seznam.cz, potvrdily pro INFO.CZ obě strany. Důvodem je „prověřování protisoutěžního jednání“. Firma ve stejný den oznámila, že v Seznam Zprávách končí šéfredaktor Jakub Unger.

Kontrola antimonopolního úřadu v centrále Seznam.cz probíhá už od úterý. Podle nepotvrzených informací měli úředníci zabavovat některým zaměstnancům firmy jejich počítače. Jak ÚOHS, tak společnost Seznam.cz neohlášenou inspekci potvrdili. 

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provádí neohlášenou inspekci u společnosti Seznam.cz, v jejímž rámci prověřuje důvodné podezření na možné protisoutěžní jednání, konkrétně zneužití dominantního postavení,“ uvedl pro INFO.CZ tiskový mluvčí úřadu Martin Švanda. 

Provedení místního šetření podle něj neznamená, že k protisoutěžnímu jednání skutečně došlo, respektive že ve věci bude zahájeno správní řízení, případně uložena pokuta. 

Zásah úřadu potvrzuje i mluvčí Seznam.cz Aneta Kapuciánová: „Mohu potvrdit, že zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v úterý dorazili do sídla společnosti Seznam.cz. Ačkoli nemáme informace o tom, že by s námi bylo zahájeno jakékoli oficiální řízení, s jeho zástupci samozřejmě spolupracujeme a jsme jim plně k dispozici,“ dodala mluvčí. 

Zajímavost :  Pavel jmenoval nové ministry. Uznal, že Kulhánek dostane na starost projekt v destrukci

Ivo Lukačovič, který je zakladatelem Seznamu a i jeho vlastníkem se na sociální síti X vyjádřil jednou větou: „Jeden z nejtěžších dnů mého profesního života“.

Jeden Seznam vládne všem

Seznam není pouze vyhledávač, ale hlavně důležitý distribuční uzel tuzemského obsahu. Přes čtyři sta partnerských webů se objevuje na jeho homepage, která patří mezi ty nejnavštěvovanější na českém internetu a Seznam se s nimi dělí o svou obří návštěvnost asi 3,5 milionů návštěvníků denně. I malý web bez vybudované komunity může po zobrazení na této stránce zaznamenat mohutný  nárůst ve statistikách prokliků.

Jeden Seznam vládne všem. Firma Ivo Lukačoviče už pomalu objímá celý český internet

Podcast: Jeden jim všem káže. Jak Seznam dominuje českému internetu?

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už v září oznámil, že se o Seznam.cz zajímá. Stalo se tak však poměrně netradičním způsobem. ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě, jež reagovala na článek zpravodajského serveru Seznam Zprávy (spadá pod společnost Seznam.cz), který popisoval spolupráci šéfa ÚOHS Petra Mlsny s obžalovaným Michalem Petříkem.

Zajímavost :  Vláda hází Bartošův digitální systém pod stůl. Chce vytvořit úplně nový, může to trvat tři roky

„Může se jednat také o výstražné gesto ze strany společnosti Seznam.cz směrem k Úřadu, který se v poslední době začal v rámci své činnosti o působení této společnosti zajímat,“ uvedl tehdy k textu Seznam Zpráv ÚOHS a zároveň tím poprvé veřejně zmínil, že se o Seznam.cz „zajímá“.

V Seznam Zprávách končí šéfredaktor Jakub Unger

Ve středu firma rovněž oznámila, že současný šéfredaktor zpravodajského serveru Seznam Zprávy Jakub Unger odejde ze své vedoucí pozice v redakci české internetové jedničky. Po dohodě s vedením firmy končí i ve všech ostatních funkcích, které v Seznamu dosud zastával. Vedením redakce Seznam Zprávy je pověřený šéfredaktor deníku Právo Petr Šabata. Seznam to oznámil na svém blogu.

Zajímavost :  Sú tuniaky jazykovedci?

V běžném chodu redakce či směřování titulu Seznam Zprávy ani na jiných vedoucích pozicích se podle sdělení vedení Seznamu aktuálně nic nemění.

Zdroj Zde