Vláda hází Bartošův digitální systém pod stůl. Chce vytvořit úplně nový, může to trvat tři roky

Funkční digitální stavební řízení v České republice je opět v nedohlednu. Vláda se rozhodla zastavit další rozvoj nových stavebních systémů, se kterým pracují úředníci a stavebníci od začátku července, a chystá tendr na zcela nový systém. Spustit by se měl podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nejpozději začátkem roku 2028, což ale odporuje cílům Národního plánu obnovy. Kabinet chce ještě během podzimu prosadit takzvaný legislativní bypass, který umožní úředníkům částečný návrat ke starým systémům.

„Co jsme během posledních tří týdnů zjistili, je fakt, že stav digitálních stavebních systémů je ještě horší, než ukázala prvotní analýza,“ řekl Kupka, který dostal po odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) v září na starost koordinaci řešení digitalizace stavebního řízení, které vykazuje problémy. „Nejvážnější problém spočívá v tom, že na samém začátku zadání nebylo přesně konstatováno, co má být na konci. Jako kdybyste se pustili do stavby rodinného domu bez představy, jak bude vypadat. To se ukázalo jako jeden z nejvážnějších limitů dalšího rozvoje stávajícího systému.“

Zajímavost :  Tesla představila autonomní taxi Cybercab a mikrobus Robovan

Vláda hodnotila například i právní rozměr Bartošovy veřejné zakázky na výrobu stavebních systémů, která opakovaně narazila na antimonopolní úřad a soudy. Podle Kupky by bylo rizikové dále rozvíjet systém na základě veřejné zakázky, kterou by mohly soudy na jaře definitivně zrušit. „Nejsou tam jenom technologické limity, které nebyly prodiskutovány, ale je tam také dvacet pět nesouladů s novým stavebním zákonem,“ doplnil Bartošův nástupce ve funkci ministra pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN).

Vláda proto rozhodla, že připraví veřejnou zakázku na zcela nový digitální stavební systém. Mělo by to být na základě podrobné analýzy, která určí, co všechno mají nové portály umět. Bartošův systém se nebude do té doby vypínat, kabinet jej nechá dál běžet, ale nebude ho už vyvíjet. Úředníci by měli dostat možnost souběžně využít starší systémy, na které jsou zvyklí. Zaručit to má legislativní balíček, který chce kabinet ve zrychleném režimu prohnat oběma parlamentními komorami. „Nevracíme se do doby papírové, ale uvolňujeme úředníkům ruce, aby dokázali vyřídit všechny žádosti, které se zatím nahromadily,“ řekl Kupka.

Zajímavost :  Kupka: V prvních měsících provozu ETCS bude na síti běžně deset až 20 zastavení denně

Kupka s Kulhánkem přiznali, že zadání nové veřejné zakázky, její naplnění a otestování bude trvat mezi 32 a 38 měsíci. Řešení digitalizace se tak protáhne do dalšího volebního období. Tím se ale Česko dostane do konfliktu s termíny Národního plánu obnovy, odkud na digitalizaci čerpá peníze. Vláda si tak bude muset v Bruselu vyjednat výjimku.

Podle Kulhánka to ale neznamená, že veškerá Bartošova práce přijde vniveč. Vítěz nového tendru dostane možnost využít ty komponenty současného digitálního stavebního řízení, které jsou funkční, a dále na nich stavět.

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Ruská rozvědka se snaží vyvolat v Británii a Evropě chaos, varuje MI5

Zdroj Zde