Spořitelna vylepšila investice v aplikaci George. Novinkou cílí na mladé

Česká spořitelna ve své mobilní aplikaci George rozšiřuje možnosti nákupu investičních produktů. Do konce příštího roku chce mít milion klientů, kteří budou investovat do cenných papírů. 

V současné době investuje s Českou spořitelnou z celkového počtu 2,8 milionů klientů zhruba 650 tisíc z nich. Banka hodlá počet rozšířit na milion do konce roku 2025. „Investice jsou finančním produktem 21. století. Zavázali jsme se, že rozinvestujeme Česko. Proto nyní přicházíme s novou službou Investice v Georgi, která doplní stávající možnosti,“ říká Lukáš Míka, který je ve spořitelně odpovědný za rozvoj investičních řešení.  

Klienti banky mohou obchodovat s akciemi, certifikáty a ETF v elektronickém bankovnictví George, přes počítač i mobil, už od loňského ledna. Více jsme psali zde: Akcie koupíte už i přes George. Spořitelna vylepšila investice 

Podle Míky jsou pravidelnými investory lidé ve věku nad 50 let, kteří investují zhruba dva tisíce korun měsíčně hlavně do podílových fondů. Banka podle něj zatím není atraktivní pro mladé investory, proto nová služba cílí právě na ně.  

„Investice v Georgi vychází vstříc zejména klientům, kteří chtějí přímo v mobilu nakupovat akcie a ETF fondy, ale nabídne také investiční poradenství a portfolia na míru. Umožníme nově frakční obchodování, tedy nákup částí (frakcí) akcií a ETF fondů, včetně fondů, jenž umožňují investorům získat expozici vůči kryptoměně Bitcoin bez nutnosti přímo vlastnit bitcoiny,“ vysvětluje Míka.  

Doposud frakční obchodování nebylo možné, klienti si mohli koupit pouze celé akcie. „Řada populárních akcií typu Tesla nebo Apple má zejména pro začínající investory velmi vysokou cenu, proto jsme se rozhodli klientům umožnit u vybraných akcií nákup pouze částí těchto akcií, a to formou jednorázového nebo pravidelného pokynu,“ vysvětluje Tomáš Žďára, manažer digitálních investičních řešení České spořitelny. 

Zajímavost :  Zemědělci obdrží při vyplácení vybraných dotací až 70 procent částky na...

Doplňuje, že nově budou mít klienti také možnost nakoupit si dluhopisy, strukturované produkty i tituly v rámci úpisů akcií na pražské burze. Nová služba nabízí přehledný graf, který ukazuje, jak se investiční portfolio klienta vyvíjí v čase.

Investice George Česká spořitelnaZdroj: Česká spořitelna

Investice v Georgi

„Využít bude možné i nové funkce měnové konverze pro nákup cenných papírů v cizích měnách bez nutnosti vedení cizoměnového účtu,“ dodává Žďára. Doposud bylo nutné vést běžný účet v měně cenného papíru. Minimální investice u nové služby je 15 eur (necelých 400 korun). 

Službu banka spouští teď, do konce října by se všem uživatelům mobilního George mělo v dolní listě objevit tlačítko Investice. Po nakliknutí si mohou vybrat, zda využijí službu Najdi a kup nebo Investice v kapse.  

Najdi a kup je podle banky investiční řešení pro klienty, kteří si chtějí sestavit vlastní investiční portfolio a přímo nakoupit konkrétní akcie, ETF fondy, dluhopisy a další tituly. Česká spořitelna předpokládá, že lidé, kteří zvolí tuto možnost, už o investování něco vědí. Záložka Investice v kapse míří na klienty, kteří potřebují s investováním poradit. „Vyplní investiční dotazník a podle toho jim pak nabídneme ideální formu investování,“ doplňuje Žďára.  

Zajímavost :  Smlouvy na energie končí statisícům lidí. ERÚ radí, co si ohlídat

Náklady za evidenci a správu investičních nástrojů budou účtovány ve výši 0,99 % p.a. z objemu investic na majetkovém účtu klienta. Minimální cena je 29 Kč za každý kalendářní měsíc. „V rámci služby Investování Plus budou mít klienti každý měsíc prvních deset transakcí na jednom majetkovém účtu zdarma,“ říká Tomáš Žďára.  

Lidé, kteří už přes George investují a jsou spokojeni s nabídkou produktů a poradenstvím od svého bankéře, bude moci pokračovat jako doposud. Jen získají nové funkcionality bez nutnosti cokoli měnit. „Kdyby si ale rád vyzkoušel například frakční obchodování, je to jednoduché. Stačí si ke stávajícímu majetkovému účtu otevřít v Georgi nový,“ dodává Žďára.  

Investice v Georgi mohou začít využívat i lidé, kteří ještě nejsou klienty banky. Stačí, když si stáhnou mobilní aplikaci George, v rámci první investice si online založí majetkový účet a vyplní investiční dotazník. 

Tuzemskými bankovními lídry v přímém investování do akcií jsou Fio (e-Broker, Smartbroker) a ČSOB (Patria). Investiční aplikaci s možností přímého nákupu akcií představila také Raiffeisenbank. Letos se přidala Air Bank, její klienti mohou v aplikaci přímo nakupovat akcie předních amerických společností.  

Dalšími možnostmi jsou zahraniční aplikace jako Revolut. Popularitu si získaly také platformy sázející na indexové ETF fondy – v tuzemsku jsou to Portu nebo Fondee.  

Některé další banky pak ve svém elektronickém bankovnictví nabízejí podílové fondy – vedle už zmíněných to jsou Komerční bankaMoneta nebo UniCredit. Letos v únoru spustila investiční aplikaci Creditas se sesterskou Max bankou pod názvem Max Invest, nabízí pět portfolií založených na ETF a jeden fond investující do nástrojů peněžního trhu (ten ale ke konci září přestala nabízet).  

Zajímavost :  Tesla představila autonomní taxi Cybercab a mikrobus Robovan

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz…. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO