Evropská centrální banka opět sníží úrokové sazby

Evropská centrální banka (ECB) dnes opět s největší pravděpodobností sníží úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů na 3,25 procenta. Inflace v eurozóně zpomalila výrazněji, než banka předpokládala, přičemž v příštím roce se podle naší prognózy bude držet pod jejím dvouprocentním cílem.

Data z reálné ekonomiky přinášela spíše zklamání, a tak obavy ze zpomalení hospodářského růstu budou nyní nosným tématem. Zároveň ale ECB nebude mít k dispozici novou prognózu ani údaje o vývoji reálných mezd ve třetím čtvrtletí, a tak s kolegy v analytickém oddělení Komerční banky nepředpokládáme, že by vyslala jasný signál, jaké další kroky máme očekávat.

Rétorika se zřejmě ponese v duchu „data dependent“, tedy že další kroky centrálních bankéřů budou závislé na přicházejících datech. Dnešní snížení úrokových sazeb je navíc široce očekávané, a tak žádnou výraznější tržní reakci zřejmě nevyvolá.

Zajímavost :  Polský železniční dopravce PKP získal 360 milionů eur na dva pilotní projekty
Jak se probrat ze stagnace? Staňme se oázou nízkých daní, pomůže to prosperitě i dluhům

Po říjnovém snížení úrokových sazeb předpokládáme, že ECB přijde se stejným krokem, tedy uvolněním měnových podmínek o 25 bazických bodů, v prosinci, v březnu a v červnu. Uvolňování měnové politiky se tak podle naší prognózy zastaví na úrovni 2,5 procenta. Tržní očekávání jsou v tomto ohledu razantnější, když předpokládají pokles depozitní sazby až na 2,0 procenta či i pod tuto úroveň. Vzhledem ke klimatické tranzici, strukturálním problémům a s tím spojenou nutností masivněji investovat se však domníváme, že neutrální úroveň sazeb bude ležet výše, než tomu bylo v minulosti.

Zajímavost :  Kupní smlouva na automobil či motocykl - Vzor ke stažení

Vliv zde může mít i značné množství přebytečných rezerv v bankovním sektoru, které vytváří tlak na výnosovou křivku a hovoří pro vyšší neutrální sazbu, než tomu bylo v minulosti. Zároveň vzhledem k dobré finanční kondici domácností i firem nepředpokládáme, že by ekonomika eurozóny upadla do hospodářské krize a bylo ji nutné stimulovat skrze výraznější pokles úrokových sazeb pod jejich neutrální úroveň. S očekáváním finančních trhů, že depozitní sazba poklesne pod 2,0 procenta, se tedy v tuto chvíli neztotožňujeme.

Autorka je ekonomka Komerční banky.

Zdroj Zde

Zajímavost :  „Stoprocentní přechod na bezemisní mobilitu v roce 2035 je absolutně nereálný,“ řekl...

Doporučujeme ke čtení také :