Ranní check: Dr. Max vydává miliardový balík dluhopisů, vláda shodila Bartošovu digitalizaci ze stolu

Dobré ráno! Je 291. den v roce, svátek má Hedvika. V tento den v roce 1933 utekl Albert Einstein z nacistického Německa do Spojených států.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Dr. Max vydává miliardový balík dluhopisů. Cenou míří hlavně na drobné investory

Největší lékárenský řetězec v Česku Dr. Max jde opět na trh s balíkem dluhopisů, tentokrát v objemu přes miliardu korun. Lékárenský gigant, který je součástí finanční skupiny Penta, vstupuje na dluhopisový trh v okamžiku, kdy stupňuje svou expanzi na evropském trhu. Vydavatelem bondů je společnost Dr. Max funding, za jejich splacení zprostředkovaně ručí lékárenská síť svým majetkem. Už loňský balík dluhopisů trh přijal jako horké zboží a bondy na pražské burze mezitím ještě stihly vydatně zhodnotit. Na rozdíl od loňska si ale tentokrát hodlá Dr. Max půjčit od investorů podstatně levněji. Podle analytiků tak může oslovit konzervativní investory hledající alternativu za spořicí účty, jejichž úročení stále klesá.

Vláda hází Bartošův digitální systém pod stůl. Chce vytvořit úplně nový, může to trvat tři roky

Funkční digitální stavební řízení v České republice je opět v nedohlednu. Vláda se rozhodla zastavit další rozvoj nových stavebních systémů, se kterým pracují úředníci a stavebníci od začátku července, a chystá tendr na zcela nový systém. Spustit by se měl podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nejpozději začátkem roku 2028, což ale odporuje cílům Národního plánu obnovy. Kabinet chce ještě během podzimu prosadit takzvaný legislativní bypass, který umožní úředníkům částečný návrat ke starým systémům.

Zajímavost :  Statistici dnes zveřejní údaje o srpnových tržbách v maloobchodě

Zaveďte evropskou obdobu americké Inc., volají startupy včetně Rohlíku. Má to pomoci zmírnit zaostávání EU

Prvního prosince začne fungovat nová Evropská komise. Její staronová předsedkyně Ursula von der Leyenová se při příležitosti zahájení stavby čipové továrny TSMC v Drážďanech před šéfy evropského průmyslu nechala slyšet, že se zaměří na investice a podporu byznysu. Toho se snaží využít i evropský startupový sektor, který rozjel petici EU Inc. za možnost založení jednotné evropské obchodní společnosti, jakési alternativy k americké Inc. Nový podpis na ní přibývá každých šest sekund. Připojili se i Češi v čele se zakladatelem Rohlíku Tomášem Čuprem.

VIDEO: Většina domácí práce stojí na ženách, má to dopady na ekonomiku, řekla zakladatelka projektu Férová domácnost pořadu FLOW

Video placeholder

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Ukrajina od Německa dostane další vojenskou pomoc za 1,4 miliardy eur

Většina domácí práce stojí na ženách, má to dopady i na ekonomiku

Obvinění v kauze dopravního podniku budou stíháni na svobodě. Včetně muže hnutí ANO

Všech 13 obviněných za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) bude stíháno na svobodě. Mezi obviněnými jsou podle tří na sobě nezávislých zdrojů důvěrně blízkých případu členové představenstva a dozorčí rady dopravního podniku, bezpečnostní ředitel, několik podnikatelů a tři společnosti.

Každé třetí továrně ZF v Německu hrozí zánik. Jeden z největších dodavatelů automobilek, jenž působí i v Česku, čelí krizi

Automobilový průmysl se otřásá v základech a nyní to obzvláště silně pociťuje jeden z největších světových dodavatelů automobilek, ZF Friedrichshafen. Vážné problémy nutí společnost k velkým škrtům. V Německu by mohla zavřít třetinu ze svých 35 závodů v Německu, řekl šéf podnikové rady zaměstnanců Achim Dietrich listu Handelsblatt. Skupina podniká také v Česku, kde má vývoj i výrobu.

Stane se dnes:

  • Soud se bude zabývat správní žalobou proti české vládě, kterou podal ruský Podnik pro správu majetku v zahraničí kvůli svému zapsání na vnitrostátní sankční seznam.
  • Začíná summit EU. Za Česko se zúčastní premiér Petr Fiala. Pozvánku dostal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Finanční trhy očekávají snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.
  • Netflix zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.
Zajímavost :  Odborníčka: Ľudia s Hizballáhom nemusia súhlasiť, spája ich však strach z Izraela

Zdroj Zde