Európska komisia ustúpila pred Robertom Ficom. Vďaka tomu nám Brusel uvoľní ďalších 800 miliónov eur

Slovensko môže čerpať peniaze z plánu obnovy do roku 2026. Doteraz sa podarilo získať dve zo šiestich miliárd určených pre Slovensko. Aktuálne sa čaká na ďalších 800 miliónov eur zo štvrtej platby. Mešká už niekoľko mesiacov pre novelu trestného zákona, cez ktorú kabinet Roberta Fica znížil tresty za ekonomickú trestnú činnosť ako korupcia či podvody a skrátil premlčacie doby pri trestných skutkoch.

Komisia za posledné mesiace opakovane komunikovala svoje obavy, že európske peniaze nebudú pre nizšie tresty na Slovensku dostatočne chránené, keďže podvody na európskych peniazoch riešila dnes už zrušená špeciálna prokuratúra. Európska komisia si s našou vládou posledné mesiace pravidelne korešpondovala a osobne na rokovania s Robertom Ficom prišla aj eurokomisárka Věra Jourová.

Nateraz sa zdá, že premiér Fico a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) si môžu vydýchnuť a v nasledujúcich dňoch by mala Národná implementačná a koordinačná autorita ohlásiť uvoľnenie platby. Podľa zdrojov Aktuality.sk zo sekcie plánu obnovy, z Európskej komisie a ministerstva financií by mala platba prísť v plnej výške.

Vláda kvôli Bruselu opakovane menila zákony

„Sme pár mesiacov v sklze. V najbližších dňoch by malo prísť oficiálne rozhodnutie z Európskej komisie, či púšťajú platbu. Už majú všetky potrebné dokumenty a nie sú naplánované ani ďalšie stretnutia,“ povedala zamestnankyňa sekcie plánu obnovy, s ktorou redakcia komunikovala.

Zajímavost :  Ľudia decimujú planétu. Tri štvrtiny živočíchov zmizli za pol storočia

Za plán obnovy vo vláde zodpovedá nominant Smeru Peter Kmec. Ešte pred mesiacom hovoril, že musí s Komisou doriešiť otázky týkajúce sa premlčacích lehôt a trestných sadzieb.

Komunikácia medzi vládou a eurokomisou trvá niekoľko mesiacov, vláda opakovane po výčitkách Bruselu menila znenie novely trestných kódexov. Poslednú zmenu, aby sa prísnejšie trestalo nezaplatenie cla, do parlamentu predložili koaliční poslanci v septembri. Pre Európsku úniu sú úniky príjmov z cla väčším problémom než pre jednotlivé štáty, väčšiu časť z cla odovzdávajú štáty do spoločnej európskej kasy.

Robert Fico a Boris Susko

Prečítajte si tiež:

Vyplateniu peňazí už nič nebráni, pokiaľ Európska komisia nepríde s nejakým ďalším problémom.

Brusel posledný rok rieši najmä to, či Slovensko dokáže dostatočne garantovať kontrolu využívania miliónov eur zo spoločnej európskej kasy.

Platbu posudzoval hospodársky a finančný výbor europarlamentu, zástupcovia Európskej centrálnej banky a eurokomisári Didier Reynders či Věra Jourová. Európska komisia pri hodnotení kontroluje aj to, či medzičasom nedošlo k zvráteniu niektorého z dovtedy splnených míľnikov. Jedným z nich bol v prvej platbe aj míľnik číslo 15.5., v rámci ktorého predošlá vláda prijala opatrenia na posilnenie boja proti korupcii a nezávislosti súdov.

Rozhodovanie tiež spomalila analýza rozhodnutia Ústavného súdu o novele Trestného zákona, ktorá potvrdila, že väčšina schválených zmien vstúpila do platnosti.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha informáciu nechcel nijako komentovať. „Proces posudzovania prebieha,“ odkázal.

Európska komisia podľa našich informácií už nežiada o ďalšie dodanie informácií ani o ďalšie stretnutia. Problémom by nemala byť ani kritika Věry Jourovej z apríla voči vládnym krokom proti mimovládnym organizáciám či rušeniu RTVS.

Zajímavost :  Německé firmy doufají v restart čínské ekonomiky. Ani ten jim ale nemusí pomoci

„Nie všetky kroky vlády súvisia s kompetenciami Európskej únie. Aj pri tých neziskových organizáciách je veľa priestoru pre danú členskú organizáciu si to nastaviť. Pani Jourová hovorila, že problém by bol, keby ich vláda začala označovať za zahraničných agentov, to by bol osobitný proces infidgementu,“ dodáva zamestnanec sekcie plánu obnovy, ktorý nechcel byť menovaný.

Celkovo za splnenie miľníkov z tejto časti plánu obnovy dostane Slovensko necelých 924 miliónov eur, z toho 124 miliónov už dostalo cez predbežné financovanie. V najbližších dňoch by malo prísť ešte zvyšných 800 miliónov eur.

Slovensko sa v tejto časti zaviazalo k zmenám v školstve a zdravotníctve. Každá časť plánu obnovy obsahuje jednotlivé miľníky, ktoré majú pomôcť krajinám Európskej únie zotaviť ekonomiku po pandémii a zvýšiť odolnosť aj do budúcna.

Prečo je problém, ak platba mešká

Nie je to prvý raz, čo Európska komisia pozastavila vyplatenie platby Slovensku. Už pri predošlej platbe trvalo tri a pol mesiaca od zaslania žiadosti, kým platbu schválili. Žiadosť posielala ešte predošlá vláda Eduarda Hegera, ktorá nezvládla v dohodnutom čase zapracovať do rozpočtu výdavkové limity.

Štvrtú platbu z plánu obnovy hodnotila dvojnásobok času. Žiadosť o vyplatenie platby podávala vláda Roberta Fica v polovici decembra, Komisia ju predbežne schválila 1. júla.

Plán obnovy3fotky v galérii Plán obnovy Zdroj: repro

Doteraz nebola vyplatená. Na štvrtú platbu čaká Slovensko nezvyčajne dlho. Na predošlé platby od ich schválenia čakalo v priemere okolo 40 dní. No od predbežného schválenia doteraz prešlo 108 dní.

Zajímavost :  Nové logo, expanze a větší obrat. Skupina Direct představila plány i vizuál

Na stránke plánu obnovy svieti nápis, že platba je pozastavená. Dôvodom sú kroky Ficovej vlády.

Plán obnovy3fotky v galérii Plán obnovy Zdroj: repro

Slovensko by malo v blízkom čase požiadať aj o piatu platbu z plánu obnovy vo výške 600 miliónov eur. Na stránke, ktorá plnenia miľníkov sleduje, svieti ešte osem nesplnených povinností, najmä z rezortu životného prostredia a rezortu práce. Medzi meškajúcimi miľníkmi je aj „poskytnutie potrebnej infraštruktúry na podporu boja proti praniu špinavých peňazí a korupcii“ či reforma krajinného plánovania.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO