Výzva zaslaná Evropskou komisí České republice ohledně zrušení omezení systémů ochrany před bleskem

Publikováno:

16.10.2024

Autor:

odbor 11200

Řízení bylo ze strany Komise zastaveno ke dni 15. 7. 2022, v řízení nedošlo k uložení sankcí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 9. října 2024 na žádost, týkající se výzvy zaslané Evropskou komisí České republice ohledně zrušení omezení systémů ochrany před bleskem


Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem (i) a (ii) žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona sdělení, že v minulosti bylo Komisí s Českou republikou (dále též ‚ČR‘) zahájeno řízení o porušení Smlouvy o fungování EU (dále jen ‚SFEU‘) č. 2019/4055, a to ve věci existence překážek obchodního využití dovezených bleskosvodů jakožto důsledku neplnění povinností, které pro ČR vyplývají z čl. 34 SFEU ve spojení s čl. 36 SFEU. Komise ve formálním upozornění poukázala na překážky pro nabízení na trhu, instalaci a používání aktivních hromosvodů Early Streamer Emission (dále jen ‚ESE‘) v budovách v ČR, čímž podle ní ČR porušila své povinnosti plynoucí z čl. 34 a 36 SFEU. Konkrétně bylo ČR vytknuto, že technické oznámení č. 01/2013 s názvem ‚Platnost norem při navrhování, povolování a zřizování ochrany před bleskem na stavbách‘ vydané Úřadem pro technickou normalizaci, meteorologii a státní zkušebnictví, výslovně omezovalo alternativní způsoby splnění obecných požadavků na stavby v případě ochrany před bleskem. Zejména dle Komise ČR pochybila tím, že neumožňovala pro splnění normu NFC-17102, která je dle Komise plně slučitelná s českou normou EN 62305. Podle Komise zákaz aktivních hromosvodů ESE, které vyhovují francouzské technické normě a byly zákonně uvedeny na trh v jiném členském státě, představoval opatření s účinkem rovnocenným množstevním omezením dovozu zakázaným podle čl. 34 SFEU. Na uvedené formální upozornění Česká republika odpověděla dne 26. 7. 2019 Vyjádřením ČR k formálnímu upozornění, přičemž odpověď následně doplnila dne 12. 2. 2021 Doplňující informací k vyjádření. Řízení bylo ze strany Komise zastaveno ke dni 15. 7. 2022, v řízení nedošlo k uložení sankcí.

Zajímavost :  Dobré ráno sobota: Šaško prijal samovražednú misiu, kvôli pacientom mu treba držať palce

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem (i) žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. b) zákona dokument Vyjádřením ČR k formálnímu upozornění a kopii dokumentu Doplňující informace k vyjádření.

Ministerstvo poskytlo žadateli podle § 12 zákona doprovodnou informaci ve smyslu § 3 odst. 6 zákona, že dokument Doplňující informace k vyjádření je poskytován se znečitelněným údajem (podpis), který je osobním údajem podle příslušných právních předpisů, tedy údajem chráněným ve smyslu zákona.

Zajímavost :  Blaha je v Moskve a ospravedlňuje sa. V europarlamente sa v názore na Rusko nezhodol so Šefčovičom

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO