Bitcoin rally na 68 000 dolarů a rostoucí optimismus. Chraňte svá portfolia, má to smysl

Bitcoin rally na 68 000 dolarů s sebou logicky přináší rostoucí optimismus ohledně vývoje do konce letošního roku. Zájem o bitcoin a obecně kryptoměny zase markantně vzrostl, takže jsme v dost odlišné situaci než během letních prázdnin. Jak jsem dlouho avizoval, většinou se na přelomu léta a podzimu na trzích situace změní, což se nyní i děje.

Ruku v ruce s tím jde vyšší zájem o spotová ETF pro bitcoin. Jde jenom o několik lepších dnů. Na první kvartál roku to stále nemá ani náhodou a myslím si, že když cena BTC neudělá parabolu do blízkosti těch 100 000 dolarů, na těch spotových ETF nic moc velkého ani neuvidíme.

Od skutečného FOMO má nynější stav hrozně daleko. Nicméně po psychologické a technické stránce se situace skutečně zlepšila. Přesto není radno se na něco spoléhat a proto je třeba se rozumně zajišťovat a příliš neriskovat.

Stream: Bitcoin rally na 68 000 dolarů

Vyplatí se mí ochrannou složku v portfolia

Bitcoinoví maximalisti hrozně neradí slyší, že by měli mít v portfoliu něco jiného než bitcoin. Ve skutečnosti je to jenom lenost a zároveň potvrzení toho, že k BTC přišli jako slepí k houslím. Protože kdyby za tím stála prozíravost, zajímali by se i o jiná aktiva.

Pro každého investora je zásadní, aby měl nějakou ochrannou složku portfolia, která ho ochrání, když jdou ceny na bitcoinu a akciích dolů. Pokud by se „něco“ stalo, lze předpokládat, že cena bitcoinu půjde skutečně strmě dolů. Proto se vyplatí jednak diverzifikovat a jednak mít v portfoliu aktiva, která vás ochrání před všeobecnou panikou.

To znamená, že pomalu ideálním cílem je, aby měl investor své portfolio antifragilní. Faktem je, že ani já tohle neumím. Respektive jsme se nedostali do situace, zda by v tomto ohledu mohlo být moje portfolio ověřeno. Snažím se ale rozhodně o to, aby bylo portfolio robustní. Když se s robustním portfoliem objeví na trzích problém, neměly by být ztráty extrémní nebo vysoké.

Určitě se musíte vyvarovat tomu, že máte portfolio fragilní. Vězte, že když investujete pouze do jednoho aktiva, třeba do bitcoinu, fragilní vskutku je. Spoléhat se na to, že bitcoin sice spadne o 70 % dolů, ale pak udělá dalších 1 000 %, není příliš rozumné.

Investujte s rozumem. Nikoliv na základě přehnaných očekávání.

Bitcoin testuje rezistenční konfluenci, která je klíčová pro další směřování

Jak jsem psal v úvodu, situace se pro bitcoin výtečně změnila k lepšímu. Od konce srpna lze totiž v grafu jednoznačně sledovat, jak jsou kupci mnohem více iniciativní než prodejci. Předtím to bylo naopak. Zelenou svíci rychle vystřídalo několik červených nebo pár velkých červených. Dle předešlých týdnů se ukazuje, že se poměr sil přesunul ve prospěch býků.

Aktuální týdenní svíce vypadá vskutku dobře a pokud v této podobě i zavřeme, lze to z technického hlediska považovat za konsolidaci před pokusem o průlom z patternu, který máte nyní před sebou. Jestli se ovšem dočkáme dalšího stlačení ceny, zapomeňte na těch 100 000 dolarů do konce roku.

Na denním grafu vidíme otestování klíčové rezistenční konfluence mnohem více z detailu. Alespoň prozatím vypadá otestování té trendové linie mnohem lépe než předešlé pokusy. Stačilo, aby se cena BTC dotkla rezistence a rychle následoval agresivní propad.

Teď cena naopak do trendovky opakovaně tluče. Prodeje na místě jsou, ale kupci jsou pořád agresivní. To je dobré znamení. Samo o sobě nám tato skutečnost nezajistí, že dojde k průlomu na vyšší ceny. Hledáme ale změny v chování trhu a v tomto případě změnu k lepšímu.

Zajímavost :  ČSOB vylepšila aplikaci. Ukáže i investice z Patrie

Závěrem: Diverzifikujte a nebuďte překvapeni

Přestože se situace na trhu s BTC z technické a psychologické stránky zlepšila, prismatem makroekonomickému fundamentu trh stojí na vodě. Je to klišé, ale vždy je lepší diverzifikovat, než se spoléhat pouze na jediný trh.

Člověk je bytost pod tlakem emocí a už jenom proto se diverzifikace vyplatí. Jakmile jste diverzifikovaní, cítíte se mnohem více komfortně. Protože cílem diverzifikace je, aby vaše případné ztráty portfolia nedosahovaly extrémně výše.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO