Nová auta pro ženisty za miliardy nakoupí armáda v otevřeném tendru

O zakázku na kolové obrněnce pro ženisty, a také pro zdravotníky a vojenské policisty se utká více firem. Armáda vycouvala z přímého nákupu australských vozidel Bushmaster a požadovanou techniku pořídí v otevřeném výběrovém řízení. Nahrává to českým zbrojovkám, které dřívější záměr právě kvůli upřednostňování výrobce bushmasterů, společnosti Australian Defence Industries, ovládané francouzským koncernem Thales, kritizovaly. V tendru půjde o vyšší jednotky miliard korun.

„Armáda doporučila, aby se šlo cestou výběrového řízení. Vznikl projekt univerzální kolové platformy pro ženisty, zdravotní službu a vojenskou policii,“ řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Miroslav Hlaváč. Dodal, že páteřní 4. brigáda rychlého nasazení a 7. mechanizovaná brigáda potřebují celkem nižší stovky těchto speciálních vozidel.

Podle náměstka ministryně obrany pro vyzbrojování Lubora Koudelky se otevře prostor pro více uchazečů o zakázku. Budou ale muset splnit zadání vojáků, včetně řady technických parametrů. „Výběrové řízení vítáme. Umožňuje jednat o konkrétních požadavcích české armády, o ceně nebo o zapojení českého průmyslu,“ uvedl Koudelka.

Zajímavost :  Zájem o úvěry od stavebních spořitelen roste, přibývá i smluv o stavebním spoření

Vojsko plánuje přezbrojení hlavně ženijních jednotek novými vozidly s balistickou ochranou a hmotností v rozmezí od deseti do dvaceti tun už od roku 2017. Následně vznikla analýza trhu a takzvaná studie proveditelnosti, podle nichž se jako nejvhodnější řešení jeví australské bushmastery. Ty velmi pravděpodobně ze hry nevypadnou i proto, že s jejich výrobcem má uzavřené memorandum o spolupráci státní podnik VOP CZ spadající pod ministerstvo obrany. Loňská dohoda vychází z dřívějších závěrů generálního štábu.  

Žně evropských zbrojařů neberou konce. Očekávají se velké akvizice a fúze

Nákup obrněnců pro ženisty, zdravotníky a vojenské policisty obsahuje nová Koncepce výstavby AČR do roku 2035, kterou loni v prosinci schválila vláda. Že půjde o významnou zakázku, jejíž hodnota může dosáhnout vyšších jednotek miliard korun, plyne z navrhovaného počtu vozů s opancéřovanými kabinami i podvozky. „Přínosem bude využití moderních ženijních technologií, zvýšení mobility a zajištění odpovídající balistické ochrany specialistů ženijního vojska proti účinkům palných zbraní a min,“ uvedla před časem mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Zajímavost :  Za vším hledej Čínu. Ceny zboží ve světě nerostou díky ní

Jako příklad stávající techniky, která už neodpovídá nárokům soudobého bojiště, zmínila pásová BVP-2 vyráběná do roku 1989 v sovětské licenci, a také novější automobily Tatra T-815 nebo lehké obrněnce Iveco. Ty slouží od roku 2010 především v zahraničních misích. Iveca s celkovou hmotností přibližně sedm tun jsou pro ženisty malá, žádají větší vozy.

Z domácích firem patří mezi potenciální dodavatele nových opancéřovaných aut společnost Czechoslovak Group s vozidly Patriot nebo Titus, dále podnik SVOS s obrněncem Mars nebo firma Zetor s vozem Gerlach. S výjimkou šestikolových titusů, kterých si vojsko pořizuje přes šest desítek, jsou ostatní platformy čtyřkolové. Všechny mají pancéřované kabiny, nástavby i podvozky.

„Pro zajištění bezpečnosti dodávek je vždy lepší tuzemský výrobce. Navíc přináší ekonomice pracovní místa, tedy i daňové a pojistné odvody,“ uvedl šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Za důležité považuje také to, aby vojsko kvůli zásobování náhradními díly a opravárenským kapacitám provozovalo co nejméně typů podvozků.

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Domovy opustily kvůli ukrajinskému ostřelování desetitisíce Rusů

Zdroj Zde