Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na “Líviu z Kulturblogu”. Členka Republiky urážala 14-ročnú študentku

Inštitút to oznámil v tlačovej správe. Oznámenie podal na Generálnej prokuratúre po tom, čo Pavlíková zverejnila fotografie a osobné údaje 14-ročnej študentky trenčianskeho gymnázia, ktorá sa podieľala na organizovaní spomienkovej akcie na obete vraždy pri podniku Tepláreň v Bratislave.

Pavlíková podľa IĽP zverejnila informácie o študentke v kontexte svojho videa na internete, ktoré obsahovalo hanlivé a posmešné vyjadrenia. Mladú študentku napríklad označila za „chodiacu depresiu“.

Čím sa previnila, je vraj zjavné

„Právoplatne odsúdený Milan Mazurek zverejnil meno a fotky učiteľky, ktorá s iniciatívou pietneho aktu na Trenčianskom gymnáziu Ľudovíta Štúra prišla. Následne jeho kolegyňa, neúspešná kandidátka strany Republika, pani Lívia Pavlíková sa dokonca zamerala na jednu zo študentiek, ktorá chcela participovať na spomienkovom podujatí,“ uviedol Peter Weisenbacher, riaditeľ IĽP.

Podľa neho Pavlíková vo svojom videu „ukázala fotky a osobné informácie sprevádzané hanlivými a posmešnými vyjadreniami“. IĽP varuje, že zverejnenie údajov maloletého dievčaťa môže mať vážne dôsledky, ako ukazujú podobné incidenty v zahraničí.

Právnik IĽP Daniel Grejták v tejto súvislosti uviedol: „V zmysle § 196 ods. 1 Trestného poriadku č. 301/2005 sme podali trestné oznámenie na GP SR a žiadame, aby orgány činné v trestnom konaní prešetrili konanie pani Pavlíkovej. Klasifikáciu nechávame na OČTK, ale myslím, že je úplne zjavné, že vedome zverejnila informácie v kontexte, ktorý sama vytvorila, čím buď zámerne alebo nedbanlivostne vystavila negatívnym následkom a potenciálnej ujme maloletú osobu.“

Čo sa stalo v Trenčíne?

Trenčianske gymnázium plánovalo usporiadať spomienkovú akciu na obete homofóbneho útoku z októbra 2020, no čelilo kritike zo strany europoslanca Milana Mazureka, ktorý v dezinformačnom videu obvinil školu a konkrétnu učiteľku zo šírenia ideológie.

Zajímavost :  Utajení miliardáři. Kyrgyzský prezident uklidňoval veřejnost, ale potvrdil podezření

Mazurek sa ostro vyjadril proti podujatiu a žiadal zásah politických predstaviteľov. Vedenie školy následne akciu zrušilo, pričom tvrdilo, že „bola nesprávne pochopená“.

Minister školstva Tomáš Drucker sa v reakcii dôrazne ohradil voči útokom, nazval ich primitívnou kampaňou voči školám a vyzval politikov, aby školy nechali mimo svojich konfliktov.

Minister tiež varoval pred zdieľaním „primitívnych videí“ a zdôraznil potrebu ochrany škôl pred podobnými útokmi.

Podľa ministra o obsahu vzdelávania na školách nemajú rozhodovať „ľudia, ktorí popierajú holokaust, alebo pre ktorých je čiernym dňom histórie Slovenska Slovenské národné povstanie“. Následne vyzval, aby školám a deťom dali takíto ľudia pokoj.

Mazurek bol v minulosti právoplatne odsúdený za prečin hanobenia národa, rasy či presvedčenia. Rozsudok sa týkal jeho rasistických výrokov o Rómoch v žilinskom Rádiu Frontinus.

Pavlíková sa pred svojou kandidatúrou do parlamentu zviditeľnila na sociálnych sieťach, bola tiež moderátorkou už zaniknutého webu Kulturblog, ktorý často propagoval extrémistických politikov. Na svojich kanáloch Pavlíková napríklad spochybňovala pandémiu koronavírusu a šírila konšpirácie.

Zajímavost :  Společnost Boeing oznámila, že propustí desetinu zaměstnanců, což představuje asi...

Pozrite si reportáž zo spomienkovej akcie, ktorú napokon zorganizovalo mesto Trenčín:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO