Kontrolný výbor si posvieti na vyšetrovanie atentátu na premiéra. Opozícia žiada sprístupnenie tajnej správy SIS

O deň neskôr je naplánované riadne rokovanie výboru, ktoré sa má týkať informácie riaditeľa SIS Pavla Gašpara o bezpečnostných rizikách v súvislosti s politickým extrémizmom. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol poslanec NR SR za Smer-SD a podpredseda výboru Peter Šuca.

Upozornil, že súčasťou mimoriadneho rokovania má byť podľa požiadavky opozície aj informácia, vo verejnosti označovaná ako správa SIS k atentátu na premiéra. “Nikto nevie, či takáto správa vôbec existuje,” upozornil Šuca, ktorý navyše poukázal na to, že i v prípade existencie správy nie sú poslanci prijímateľmi oprávnenými zo zákona. Na tento fakt upozorňovali podľa neho aj samotní opoziční poslanci, nerozumie preto požiadavke opozície o sprístupnenie daného materiálu.

Zajímavost :  Milionová investice i bourání budovy. Bohemia Sekt má novou stáčecí linku

Prejav politického extrémizmu

Vo štvrtok sa má uskutočniť podľa jeho slov riadne rokovanie výboru, ktoré sa má týkať správy SIS o bezpečnostných rizikách súvisiacich s politickým extrémizmom. Túto správu si mal vyžiadať ešte 2. októbra predseda poslaneckého klubu PS a člen výboru Martin Dubéci. “Pán Dubéci žiadal od riaditeľa SIS informáciu o politickom extrémizme a tam bola priamo debata o atentáte na premiéra,” uviedol Šuca.

Považuje za logické, že informácia sa bude týkať aj atentátu ako prejavu politického extrémizmu. Avizoval, že v prípade vážnych zistení pristúpi výbor k ďalším krokom. “Ak sa uznesieme na tom, že informácie sú natoľko závažné, že je potrebné spracovať správu SIS, požiadame o vypracovanie takejto správy pre prijímateľov zo zákona, teda aj predsedovi parlamentu,” upozornil Šuca.

Zajímavost :  Ekonomickú Nobelovu cenu tento rok udelili za výskum ekonomickej nerovnosti medzi štátmi

Premiér má prístup k celému spisu

Poslanec za Smer-SD Richard Glück ostro odmietol vyjadrenie opozície o zneužívaní SIS predsedom vlády pri vyšetrovaní atentátu. Upozornil na to, že premiér ako poškodená osoba má prístup k celému vyšetrovaciemu spisu. “Ak má niekto prístup k celému spisu, kde sú zhromaždené informácie od všetkých spravodajských služieb a orgánov činných v trestnom konaní, nevidím logiku v tom, aby požadoval od SIS čiastkové informácie, ktoré poskytne v rámci súčinnosti vyšetrovania,” argumentoval.

Opozícia sa obáva zneužitia SIS v súvislosti s vyšetrovaním okolností atentátu na premiéra 15. mája v Handlovej. S koalíciou sa prie o to, akým spôsobom bola do vyšetrovania angažovaná SIS.

Pozrite si reportáž o správe SIS o atentáte na Fica zo 16. októbra 2024:

Zajímavost :  Hamran v Aréne: Zavolali ma vypovedať k atentátu na Fica. Sedel som tam krútiac hlavou

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO