Evropská centrální banka snížila základní úroky o čtvrt procentního bodu

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání přikročila k dalšímu snížení úroků, aby podpořila ekonomiku eurozóny. Depozitní sazbu zredukovala o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. Banka o tom informovala ve své tiskové zprávě. Sazbu pro hlavní refinanční operace snížila také o čtvrt bodu, a to na 3,40 procenta.

ECB předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Letos v červnu pak zahájila snižování úroků, když svou depozitní sazbu zredukovala o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. V září tuto sazbu snížila o další čtvrtinu procentního bodu na 3,50 procenta.

Zajímavost :  Evropské regulace a ESG: Dopady na českou energetiku a průmysl

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v září podle dnešních údajů evropského statistického úřadu Eurostat zpomalil na 1,7 procenta ze srpnového tempa 2,2 procenta. Inflace se tak poprvé od poloviny roku 2021 dostala pod dvouprocentní cíl ECB.

„Aktuální informace o inflaci ukazují, že proces dezinflace je na dobré cestě,“ uvedla ECB v tiskové zprávě. „Inflační výhled je také ovlivněn nedávnými překvapivě nižšími údaji, pokud jde o ukazatele hospodářské aktivity,“ dodala.

Zajímavost :  Ranní check: Odbory Volkswagenu chystají boj proti propouštění, Ivana Tykač angažovala Prchala

Zdroj Zde