Válka na Ukrajině ONLINE: Většina unijních lídrů podle Zelenského podpořila plán vítězství

Summit EU vyzval k posílení vojenské podpory Ukrajině a zrychlení dodávek munice

K rychlému posílení vojenské podpory Ukrajiny, která se dál brání ozbrojené ruské agresi, vyzvali dnes v Bruselu prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Summit EU zdůraznil význam zrychlení dodávek zejména systémů protivzdušné obrany, munice a raket, které jsou potřeba k ochraně ukrajinského obyvatelstva a kritické energetické infrastruktury. Vyplývá to ze závěrů jednání, na kterých se dnes šéfové států a vlád shodli a které zveřejnila mluvčí předsedy Evropské rady. Unijní lídři rovněž zdůraznili význam navýšení podpory pro ukrajinský obranný průmysl.

Zajímavost :  Chytré technologie v drogeriích Teta: Internet věcí šetří náklady na vytápění

Prezidenti a premiéři zemí unie v závěrech z jednání, které se týkají Kyjeva, zopakovali „neochvějný závazek Evropské unie poskytovat Ukrajině a jejím obyvatelům trvalou politickou, finanční, hospodářskou, humanitární, vojenskou a diplomatickou podporu tak dlouho, jak to bude potřeba, a tak intenzivně, jak to bude potřeba“.

„Rusko nesmí zvítězit,“ stojí v textu.

Unijní lídři měli možnost o situaci diskutovat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který přijel do Bruselu, aby jim představil svůj takzvaný plán vítězství. Česko na summitu, který začal dnes dopoledne, zastupuje premiér Petr Fiala.

Zajímavost :  Každé třetí továrně ZF v Německu hrozí zánik. Jeden z největších dodavatelů automobilek, jenž působí i v Česku, čelí krizi

Zdroj Zde