Úrad vlády odkázal zdravotné sestry na ministerku zdravotníctva. Rezortu už týždeň šéfuje minister Šaško

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) na štvrtkovom rokovaní s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) požiadalo, aby sa konsolidačné opatrenia vôbec nedotkli miezd zdravotníkov.

Po stretnutí so šéfom rezortu o tom informovala prezidentka združenia Monika Kavecká na tlačovej besede. Šaško podľa jej slov zatiaľ žiadne konkrétne opatrenia nepredstavil.

Kavecká vláde vytkla aj iný pozoruhodný moment, ktorý sa odohral počas komunikácie medzi odborárkami a Úradom vlády SR.

„Nám napríklad prišla odpoveď po termíne z úradu vlády, že sa máme obrátiť na ministerku zdravotníctva. Oni ešte ani nezistili, že je tam už minister,“ povedala novinárom prezidentka združenia.

Minister zatiaľ nič nepredostrel

Ešte počas besedy vyzývala vládu k dialógu. „My sme dali jasný odkaz a prosbu ministerstvu, aby sa zákon 578 vôbec neotváral, aby sa vrátil na pôvodnú podobu, a potom, aby sme rokovali o ďalších nastaveniach, pretože v oblasti sestier a pôrodných asistentiek tá situácia je nie že riziková, je kritická,“ povedala Kavecká.

Zajímavost :  Bez hotovosti i terminálu. Placení Cvakem už umožňují dvě tisícovky obchodníků

Minister podľa jej slov nepredstavil žiadne konkrétne návrhy riešenia situácie. „Vyjadril sa vo všeobecnej rovine, v rovine možno kompromisu, ale nič konkrétne,“ uviedla.

Pripomenula, že sestry naďalej pokračujú v zbieraní výpovedí z nadčasov. „Presné čísla nemáme, pretože sme ešte vlastne na začiatku, ale ozýva sa nám hlavne Bratislava, tá nespokojnosť je obrovská,“ priblížila. Dodala, že OZ SaPA takisto monitoruje situáciu v súvislosti s podávaním riadnych výpovedí.

Ohrozujú zdravotníctvo

Ak vláda neustúpi, privedie podľa jej slov zdravotníctvo do úplnej krízy. „Pacient to pocíti úplne najviac, pretože keď my máme v ústave garantovanú bezplatnú, dostupnú, kvalitnú, tak tá zdravotná starostlivosť bude nekvalitná, pretože bude nedostupná, pretože ten personál tam nebude. Tu je už potom život ohrozujúci stav,“ skonštatovala prezidentka združenia.

Zajímavost :  Zelenskyj má turné po Európe, Biden musel zostať doma

Minister začal v pondelok (14. 10.) rokovania so zástupcami zdravotníkov. Verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis. O možnostiach rokuje aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Riešenie chce predstaviť do konca týždňa.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Pozrite si reportáž o rokovaniach ministra Šaška so zdravotníkmi:

Zajímavost :  Spustenie očkovania v lekárňach by farmaceutom umožnilo nové vzdelávanie. Posledné slovo má vláda

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO